Навігація
Головна
ХристиянствоПрийняття християнства на РусіВведення християнства на Русі
 
Головна arrow Екологія arrow Соціальна екологія
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >

Християнство

data-override-format="true" data-page-url = "http://stud.com.ua">

Найбільш послідовно проблема ненасильства вирішується в християнстві. Основними ідеями християнства є ідея гріховності, ідея порятунку і спокути, ідея Боголюдини-рятівника. З ідеї гріховності виросло, з одного боку, вчення про гріхопадіння як причину всіх нещасть, що обрушилися на людство, з іншого - вчення про позбавлення, порятунок. Таким рятівником і рятівником визнається Ісус Христос, який приніс себе в жертву людству, світу. Його добровільна жертва позбавила людство від гріха. Тому віра в Ісуса Христа, слідування його вченням - шлях особистого порятунку для кожного віруючого. Ці положення сприяли утворенню двох полюсів моральності - добра і зла. Ні в якій іншій релігії проблема добра і зла не була поставлена так радикально, як у християнстві.

Світ створений Богом, який благ, всемогутній і добрий, про це ж свідчить концепція спокути; тому в якості центрального за складністю ставиться питання про походження зла.

Про природу і походження зла, про ставлення зла до Бога (теодіцея) в християнстві склалася досить цілісна концепція. Вітчизняний історик філософії

А. П. Скрипкін, аналізуючи християнську концепцію зла, розкриває розуміння зла у християнській теодицею. Теодіцея - це виправдання Бога за готівкове у світі зло. Наприклад, Августин Блаженний пропонував два аргументи: метафізичний і естетичний. Відповідно до першого, зло сталося не від Бога, а від небуття, з якого Бог створив світ. Згідно з другим, зло як контраст добра, його тінь, є таким тільки для людського сприйняття, а в цілому є частина загального порядку і служить досконалості Всесвіту. Гріховність і порок, погані самі по собі, зміцнюють віру і чесноти. З цією метою Бог і "допускає" їх виникнення. Августин висловлює також ідею про саморуйнування, Самонаказаніе зла, що фактично обгрунтовує ідею непротивлення.

А. П. Скрипкін викладає також християнське вчення про гріх і природу зла у світлі міфу про первородний гріх. У Новому Завіті можна знайти досить докладну класифікацію гріховних дій і якостей: брехня, блуд, лукавство, користолюбство, злість, заздрість, вбивство, чвари, обман, злонравие, лихослівних, наклеп, богоненавістнічество, образа, самохваленіе, гординя, винахідливість на зло, непослух батькам, безрозсудність,

віроломство, нелюбовність, немилостиві і багато іншого. Схильність до гріха пояснюється двоїстістю людини, що володіє тілом і душею. Добрі початку нерідко заглушаються чуттєвими спонуканнями. Так з'являється гріх, а від нього і зло. Перше гріховне діяння - гріхопадіння Адама і Єви. Первородний гріх виражається в слабкості волі, нездатності зважитися на добро, в незнанні Бога і добра, в активному прагненні до пороку. Звідси, щоб прийти до спасіння, необхідно долучитися до Бога, подолати в собі гординю. Саме гординя складає основу гріха і зла. Таким чином, зло - це збочена, гіпертрофована форма самоствердження людини.

Ненасильство в християнстві виступає в якості форми, що сприяє самознищення зла і одночасно в якості форми зміцнення духовності і віри; ненасильство не принижує людину, а підносить його. Звідси, як умову здійснення ненасильницького дії виступають смиренність і терпіння, яким надається дуже велике значення. Терпіння є одним з якостей смиренності, яке за своїм значенням зводиться в ранг однієї з найважливіших чеснот.

Смирення само, як зазначено в Біблійної енциклопедії, - це чеснота, протилежна гордині. Смирення передбачає переконання, що людина не має нічого свого, але все дарує Бог, і Божої допомоги він нічого доброго зробити не може. Таким чином, людина завжди повинна вдаватися до милосердя Божого. Додамо до цього, що в Новому Завіті можна зустріти чимало закликів упокорити гординю, бути терплячим, долати лицемірство, тобто звертати увагу не на зовнішню атрибутику і прилюдне дотримання обрядів, а на внутрішнє на переконання прийняття віри, що є умовою порятунку.

Отже, шлях спасіння через смирення припускає ненасильницькі дії людини. Принаймні, можна виділити три аспекти здійснення ненасильницьких дій, які знайшли розвиток і обгрунтування в християнстві.

По-перше, ненасильство виходить з миролюбності як здатності прощати образи, мирно вирішувати конфлікти, поважати потреби і мотиви опонентів, робити добрі справи за велінням серця, безкорисливо.

По-друге, ненасильницький дію прямо зв'язується з ідеєю непротивлення злу насильством, оскільки насильство не знищує зло, а репродукує його з приростом; тому так важливо навчитися стримувати себе, не впадати у гнів.

По-третє, ненасильницький дію не обмежується пасивним непротивленням, воно активно, особливо по відношенню до тих, хто чинить зло; людина повинна не тільки не чинити спротиву злу, але й відповідати на нього добром.

Яке ж моральне підставу ненасильницького дії, виступаючого як миролюбність, як непротивлення злу і як творіння добра по відношенню до ненавидять? Такою підставою є любов, яка виявляється в природному почутті людської доброзичливості, у здійсненні добрих справ ("віра без діл мертва"). Любов - це ні природна прихильність до рідних і близьким, ні сентиментальне почуття. Любов - це чисте, просвітлене, творче приязне ставлення до інших; це образ дій, який натхненно і раптово вселяє людині робити добро всім людям без винятку - як добрим, так і злим; нею обумовлені діяння, вчинені незалежно від зовнішнього впливу, а тому незалежно від достоїнств і недоліків адресата діяння.

data-override-format="true" data-page-url = "http://stud.com.ua">

У Новому Завіті розглядаються три види любові: до Бога, до інших людей і до самого себе. Першою заповіддю є любов до Бога, любов до інших і до себе - похідні від любові до Бога: "Люби Господа Бога твого всім серцем твоїм і всією душею твоєю і всією думкою твоєю". Друга органічно з'єднана з першої: "Полюби ближнього твого, як самого себе". Ближніми згідно християнству слід вважати всіх людей, тому що всі вони створення єдиного Бога і походять від однієї людини. Любов до себе властива всякій людині по природному закону. Однак любити себе потрібно для Бога і в деякій своїй частині для ближніх; любити ближніх необхідно для Бога, а любити Бога потрібно для Нього самого і найбільше.

Отже, в християнстві ми знаходимо досить повну характеристику проблеми ненасильства, що відрізняється від інших релігій обгрунтованістю і цілісністю, а також етичної орієнтованістю. Гуманізм християнства в цьому безсумнівний: всі люди брати, створені одним Богом, і той, хто долучився до Нього, увірував в Нього, буде слідувати Його вченню, де пріоритет віддається добру, а не злу. Що вибере людина - справа його совісті, однак, вибираючи віру, любов і добро, він долучається до порятунку, в іншому випадку, як і в інших релігіях, його очікує покарання.

Тому людина повинна змиритися, придушити свою гординю; якщо людина змирився, то зробити йому наступний крок до ненасильства - не так складно. Таким чином, умовою здійснення ненасильницького дії є смиренність. Само ненасильницький дію виступає, з одного боку, як миролюбність, вміння прощати іншим гріхи, образи, образи, з іншого - непротивлення злу насильством, з третього - здатність відповідати добром на добро. Підставою моральної поведінки є любов, насамперед до Бога, а через Нього - до інших людей і самому собі.

 
Якщо Ви помітили помилку в тексті позначте слово та натисніть Shift + Enter
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >
data-override-format="true" data-page-url = "http://stud.com.ua">

Cхожі теми

Християнство
Прийняття християнства на Русі
Введення християнства на Русі
 
Дисципліни
Агропромисловість
Аудит та Бухоблік
Банківська справа
БЖД
Географія
Документознавство
Екологія
Економіка
Етика та Естетика
Журналістика
Інвестування
Інформатика
Історія
Культурологія
Література
Логіка
Логістика
Маркетинг
Медицина
Нерухомість
Менеджмент
Педагогіка
Політологія
Політекономія
Право
Психологія
Релігієзнавство
Риторика
Соціологія
Статистика
Техніка
Страхова справа
Товарознавство
Туризм
Філософія
Фінанси
Пошук