МОДЕЛІ ВЗАЄМОЗВ'ЯЗКУ БОГА І СВІТУ

Основними моделями, за допомогою яких релігійно-філософська думка визначає відносини між Богом і світом, є «теїзм», «пантеїзм», «деїзм» та «панентеїзм».

Для класичної християнської позиції характерна теистическая модель зв'язку Бога і світу. Теїзм говорить про Бога, як трансцендентному світу, створив цей світ по своїй вільній волі з нічого. Бог розуміється як Абсолютна Особистість і як Промислитель, що не залишає без піклування створений ним світ. Людина наділений свободою волі і може вступати в спілкування з Богом. Якщо теистическая модель однозначно була домінуючою в середньовічному світогляді, то для релігійно-філософської думки Нового часу характерний розвиток пантеистических і деістіческіх тенденцій.

Пантеїзм (від грец. Nav - «все», Gsoq - «Бог») зближує Бога і світ, визнає їх єдність, аж до тотожності. Якщо теїзм представляє Бога як надмірний істота, то для пантеїзму характерно уявлення про Бога , як іманентно світу. Пантеїзм був рухом від теології до філософії у формі метафізики, і бог пантеїзму - це саме філософський бог- субстанція. Для пантеїзму характерна точка зору антікреаціонізма. Витоки пантеїзму слід шукати в античних уявленнях. Дана модель чітко виражена в концепціях Спінози, Гегеля, Шлейермахер.

Зміст пантеистических поглядів добре виражено словами Спінози: «Deus sive Natura» - Бог або Природа. Ніяким окремим від природи існуванням Бог не має, Бог є єдина субстанція світу, причина самого себе або «породжує природа», існуюча раніше своїх видозмін. Кожна ж кінцева річ, згідно Спіноза, являє собою модус одного з двох атрибутів єдиної субстанції. Бог є іманентна причина всіх речей, що діє абсолютно вільно за своєю природою, в світі ж модусів свободи бути не може. Природа не являє собою просто величезний механізм, вона божественна, і людина, причетна природному порядку речей, покликаний осягати божественну як добро, красу і істину. Вища благо - інтелектуальна любов душі до Бога, яка становить частину нескінченної любові, якою Бог любить самого себе. Оскільки вся природа божественна, що виражається через її закономірності, остільки, з точки зору Спінози, не можна прийняти ідею Божественного втручання, прояви чудесного в світі, ідею Божественного лідерства.

Фрідріх Даніель Ернст Шлейермахер

Розуміння Бога і його ставлення до світу Фрідріха Даніеля Ернста Шлейермахер (1768-1834) багато в чому близько пантеїстичному баченню Спінози. Бог є абсолютне світове єдність, всеціле і не має особистісної природи, бо, з точки зору мислителя, теистическое розуміння Бога робить його кінцевим і обмеженим. Бог і світ складають єдине ціле, Бог не існував ніколи крім світу і проявляється в закономірностях і загальної зв'язку природи. Однак, слідом за Кантом, Шлейермахер говорить про трансцендентності Бога по відношенню до людського розуму, Бог неосяжний лише відчуванню як певної духовної першооснові буття, моменту єдності загального і приватного. Людина не може претендувати мати Бога інакше, ніж через враження, що порушується в ньому світом. Почуття є процес розкриття душі, виявлення її зв'язку із Всесвітом; для релігійної свідомості, згідно Шлейермахеру, характерно відчуття зв'язку всього кінцевого з безкінечним, всього тимчасового - з вічним.

Гегель також пантеїстично тлумачить Абсолют, говорить про іманентно щодо кінцевого духу по відношенню до духу нескінченного, вказуючи, що людська свідомість - є лише момент розвитку Абсолютного духу. Абсолютна ідея Гегеля є суб'єкт-субстанція, яка має якості субстанції, що пронизує собою все і є іманентною основою руху і розвитку всіх процесів, але є і таким стає, і саморозвивається суб'єктом. Гегелівську систему часто називають панлогізм, бо всі природні та історико-культурні процеси, які описує Гегель у своїй системі, мають єдиний логічний каркас, який розуміється мислителем як сходження понять згідно діатектіческому методу від простого до складного, від абстрактного до конкретного. Біблійна ідея творіння з нічого відкидається Гегелем, Абсолютна ідея в результаті самовідчуження стає природою, а потім повертається до себе, пройшовши стадію духу в людині і людській культурі.

Деїзм (від лат. Deus - «бог») виникає в Англії в XVII в., Отримує сприятливий грунт для розвитку в зв'язку з посиленням антиклерикальних настроїв в суспільстві. Він визнає існування Бога і створення ним світу, але заперечує його Промисел над світом. Бог лише створив світ і дав йому суворі закони, він трансцендентний і непізнаваний для людини. Деїзм вказує, що до ідеї існування Бога може підвести лише розум в його міркуванні над природою. У деістіческіх концепціях Бог постає як якийсь безособовий розум, перводвигатель, що знаходиться поза природи, що дає поштовх, рух, закони світу, але надалі не надає ніякого впливу на процеси, що відбуваються, тому ніякі чудеса і особистісні взаємини з Ним неможливі. Людина повністю автономний але відношенню до Бога, йому не потрібно ніяка божественна допомога, немає необхідності ні в таїнствах, ні богослужінні. Найбільшого поширення деїзм отримав в епоху Просвітництва.

Одним з найбільш відомих мислителів, які дотримуються даного світогляду, був Вольтер. Він вважав абсурдним уявлення про те, що весь рух, порядок і життя утворилися самі собою, без якогось ні було задуму. З його точки зору, світ може бути уподібнений доцільною «машині природи», або величезного годинникового механізму, де всі злагоджено, тому обов'язково повинен існувати той, хто як вищий розум сконструював все і завів цей механізм. Тому Бог є необхідне буття, що існує саме по собі, розум, у багато перевершує людський, Законодавець або «Верховний Геометр», але не Промислитель. З точки зору Вольтера, щоб усі чуда, божественне втручання неможливі, є фантазією. Бог може бути сприйнятий в світлі природного розуму як першопричина руху і здатності нашого мислення, буття Бога доводити не через віру, а за допомогою розумного спостереження і зіставлення фактів.

Готфрід Вільгельм Лейбніц

До представників деістіческого напрямки можна віднести і видатного раціоналіста епохи Просвітництва - Готфріда Вільгельма Лейбніца (1646-1716). В основі його світогляду також лежить уявлення про світовий цілому, де все злагоджено за допомогою закону «встановленої гармонії». Лейбніц критикує принцип єдиної субстанції, що не включає уявлення про те, що в усьому універсумі необхідно бачити принцип відмінностей, індивідуації з існуючими всюди сходинками, переходами від Бога до ніщо, від абсолютного руху до абсолютного спокою. У плюралістичному варіанті його метафізики світ складається з духовних монад. Лейбніц виступає проти уявлення про світ як такий собі механізм, одного разу заведеним Богом, і використовує поняття цільової причини, спочатку містить в собі майбутню програму розвитку монад. Кожна монада розвивається у напрямку до своєї мети, і всі цілі ці Богом узгоджені за допомогою закону встановленої гармонії. Світ створений так, що все в ньому пов'язано найбільш простим і універсальним чином і розвивається до більш досконалого стану. Це виражається у відомому положенні Лейбніца про те, що «наш світ - найкращий зі світів». З точки зору такого підходу неможливо прийняття надприродною причинності, бо все встановлено заздалегідь, і те, що відбувається в даний момент пояснюється багато в чому прихованими цільовими причинами. Проте мислитель намагається показати, що людина в своєму самовдосконаленні здатний і повинен підніматися до все більшого розуміння вищої метафізичної причинності, таким чином, Бог у Лейбніца виступає не тільки як Законодавець, але і як турботливий Монарх божественного Держави Духів, що робить деістіческую позицію Лейбніца кілька більш наближеною до теїстичної.

Панентеїзм - релігійно-філософська концепція, згідно з якою світ перебуває в Бозі , але буття Бога не зводиться до буття світу. У панен- теїстичної моделі зберігаються і синтезуються як тенденції пантеистические, так і теїстичні. Бог і не ототожнений з миром, але і не розділений з ним непрохідною дистанцією. Трактування сутності Бога носить трапецепдентно-іманентна характер. Зв'язок світу і Бога розуміється як духовно-символічна, Бог як духовну основу просвічує в світі, всесвіт пронизана буттям Божим, але Бог нескінченно перевершує буття світу. Бог є початкова сутність всього, а світ - спосіб його прояви. Панентеістіческіе концепції розвиваються в XIX-XX ст.

Основою для розробки філософських систем в дусі панентеїзм стала діалектика, прикладена Шеллингом до опису божественної природи, де ідея загального єдності розкривається як надприродне містичну єдність, що не співвідносне з натуралістичним описом. Під впливом Бруно Шеллінг говорить, що Бог - не трансцендентної світу Творець, а іманентна природі Художник, який формує матерію зсередини, а під впливом Н. Кузанського Абсолют представляється їм як тотожність ідеального і реального, що містить в собі можливість всіх визначень. З надр цього абсолютного джерела розвивається в безперервному процесі самотво- ренію весь світ і нескінченну різноманітність кінцевих речей. Абсолютна єдність розпадається на два полюси (суб'єктивний і об'єктивний), і на всіх щаблях процесу розвитку відбувається або перетворення потенційного (ідеального) в актуальне (реальне), або навпаки. Абсолют у Шеллінга є підстава, яке дозволяє бути «всього» слідством. Його Бог є загальне і одночасно одиничне, Він є і що стає Особистість, і сам світ. Динаміка божественного становлення розгортається через розрізнення існування і основи існування, яку під впливом містики Якоба Беме Шеллінг називає «безоднею» або «безосновно- стю». Воля Бога і воля основи - дві різні волі, і якщо перша полягає в тому, щоб все універсалізувати, підняти до єдності зі світлом, то друга прагне все відокремити і зробити створеним. За Шеллінг, процес творення полягає у внутрішньому перетворенні або перетворенні спочатку темного начала в світло, Бог творить сам себе, витісняючи з глибини і перетворюючи, прославляючи свою «несвідому, темну» частина - матерію. Процес саморозвитку тотожний становленню природи і духу, пронизаних боротьбою протилежностей. В кінцевому ж стані - в стані «самосвідомості» - Бог виступає як єдність і гармонія виділених протилежностей. Таким чином, Шеллінг пропонує концепцію розвивається Абсолюту, становлення якого відбувається разом зі світом.

Пауль

Тіллі

Панентеістічекую модель розвиває в своїх роботах і найбільший протестантський теолог XX в. Пауль Тілліх (1886-1965). Ідея Бога, запропонована Тілліхом, відповідає його положенню про тісний взаємозв'язок божественного і людського, тому він не розглядає Бога як якийсь початок, поміщене над природою в трансцендентному світі, а протиставляє цьому розумінню трактування сутності Бога, яка носить трансцендентно-іманентна характер. Бог - це сила буття у всьому, що творить основу буття.

Тіллі пише, що під впливом божественної любові все створене направляється до свого провадження. У мислителя є уявлення про первісному єдності з Богом всього в створеному світі і про подальше відчуження при збереженні в «пам'яті Божої» вічних сутностей всього існуючого. Тіллі вважає, що Божество самопроявляється в творінні, вводячи елемент іншості, і акт творіння рухається любов'ю, знаходить своє існування тільки через іншого. У Тілліха переглядається саме поняття трансцендентного: його треба шукати не в потойбічному, а в самому нашому світі - в його глибині і основі. Бог не перебуває ні поряд з іншими речами, ні навіть «над ними», Він ближче до них, навіть ніж вони самі до себе. Він є їх творчої основою. Люди вкорінені в божественному житті, беруть участь у самоствердженні Само-буття, але все ж Бог трансцендентний світу через свободу, що виключає процес механічної детермінації.

Для сучасного католицького богослова Раймона Паніккара (1918-2010) Трійця є ключ до розуміння реальності. За образу вищої реальності Божественної Трійці, яка є єдиною і в той же час троїстої, він пропонує структуру потрійного єдності вза- імодополнітельних вимірювань божественного, людського і земного, існуючого на всіх рівнях свідомості і реальності. Основоположним для його мислення став космотеандріческій принцип, який полягає в тому, що три вза- імодополнітельние, взаємозалежні вимірювання конституюють реальність, сама реальність перед- Раймон

ставлять собою живу мережу відносин. Ці три Паніккар

вимірювання співвіднесені як взаємозв'язок між Я, Ти і Воно, в якому «Я» відноситься до божественного досвіду, «Ти» відноситься до людського досвіду і «Воно» відноситься до космосу в контексті цього священного відносини. Немає Бога без людини і світу, немає людини без Бога і світу, людська свідомість і досвід пов'язані із Всесвітом. Фундаментальна структура реальності розуміється в термінах глибинного, інтимного взаємодії Бога, людства і світу.

Бог і світ - вічна проблема, постійно привертає мислителів, що спонукає їх до інтенсивних шукань, в результаті яких часто виникають нетрадиційні варіанти бачення взаємозв'язку абсолютного початку всього існуючого і його творіння. В цілому , пантеїзм і деїзм , визнаючи Бога для вирішення проблем виникнення світу і походження закономірностей в ньому, виступали проти віри в Бога як в особистісну істоту , з яким людина може спілкуватися і отримувати допомогу. Представники деїзму і пантеїзму негативно ставилися до всіх існуючих позитивним релігій, критикували їх віровчення і практику, протиставляючи їм той чи інший варіант природної релігії розуму. Панентеістіческіе погляди на Бога не вимагають відмови від особистісних атрибутів Бога. Для панентеїзм характерно поміщати «сутність в Бога», всесвіт спочиває в Бозі, світ є як би прояв Бога, який переховується під покровом матеріальних форм. Таким чином, панентеїзм намагається примирити пантеистические і теїстичні позиції: Бог єдиний приймає значення Бога всеєдиного.

 
Переглянути оригінал
< Попер   ЗМІСТ   ОРИГІНАЛ   Наст >