ПРАВОСЛАВ'Я. КАТОЛИЦИЗМ. ПРОТЕСТАНТИЗМ. ДОХАЛКІДОНСЬКИХ ЦЕРКВИ

У 1054 р християнство втратило єдність. Причиною став пов'язаний зі спорами про першість конфлікт двох великих і впливових церковних округів - Константинопольського і Римського патріархатів (патріархат - великий округ, очолюваний патріархом, як правило, має дуже давнє походження. У I тисячолітті патріархатів було п'ять). Патріарх Константинопольський Михайло Керулларий (10057-1059) звинуватив західних християн в відступах і єресях, зокрема стосувалися обрядових відмінностей, які існували вже багато століть (наприклад, вчинення Літургії на прісному хлібі, а не на квасному). Порушувалося й питання про filioque (лат. «І від Сина»), що стосується відносини Святого Духа до двох іншим Особам Святої Трійці. легати(Посли) Папи Льва IX (1049- 1054) проголосили відлучення Керулларія, останній оголосив той же на адресу Папи. Спроби ліквідувати конфлікт успіху не мали.

Виникли дві гілки християнства ', східна, що отримала назву православної , і західна, католицька (ці назви були в ужитку і до поділу, але потім чітко співвіднесли з двома гілками). Русь, яка прийняла офіційно християнство в 988 р, ще до поділу виявилася в ареалі православ'я. Західна Європа увійшла в католицький ареал.

Відмінності між ними можна охарактеризувати наступним чином.

Відмінності в духовенство. Католицька церква централізована, Папа вважається видимим главою Церкви і наступником первоверховного апостола Петра, який отримав особливе становище від самого Христа (невидимий глава - сам Христос). Визнання його влади є критерій перебування в церкві. У XIX ст. було остаточно оформлено вчення про те, що Папа в момент офіційного виступу але справах віри і моралі, які мають безумовне ставлення до всіх християн, користується як наступник первоверховного апостола Петра особливою благодаттю безпомилкового судження (папська непомильність). Важливо підкреслити, що про безпомилковість в усьому і тим більше про особисту безгрішності тут і мови не йде. Православ'я схильне вважати апостола Петра нервоверховним «по честі», а за Папою, єпископом Риму, визнавати в кращому випадку «першість честі».

У католицизмі існує титул кардинала , але це не особлива щабель ієрархії, а скоріше почесна посада, що дає право обирати Папу. Кардиналом може бути і молодший клірик, хоча в даний час ця практика не зустрічається.

Поступово виробився найбільш раціональний порядок вибору Папи - голосування колегії (зборів) кардиналів на закритому засіданні - конклаві. Обрано може бути будь-який католик, але на практиці його вибирають з числа самих кардиналів. Для здобуття папського статусу досить вільної згоди з результатом виборів. Офіційний реєстр містить імена 264 пап, від св. апостола Петра до Франциска (з 2013 р).

Вероучітельние особливості. Католицизм уточнив вчення про ісхож- деніі Святого Духа від Отця, вказавши, що Він походить від Отця і Сина. Православ'я ж акцентує исхождение Духа тільки від Отця (деякі церковні авторитети вважають це питання теологуменом, тобто приватним богословським думкою, що допускає різнодумство). Існує і примирення трактування «Від Отця через Сина».

Католиками були проголошені як догматів віри непорочне зачаття Діви Марії (згідно з яким вона в передбаченні народження Христа була благодаттю збережена від дії первородного гріха), взяття Богородиці на небо в момент її смерті (аналогічний вченню Православної церкви, на честь якого встановлено свято Успіння Богородиці) і вже згаданий догмат про непомильність офіційного панського судження.

Відмінності в богослужінні. Богослужбові відмінності помітні і багатьма вважаються основними, але історично вони сформувалися ще до поділу. Це стосується, зокрема, ряду молитов на богослужіннях; деталей здійснення Таїнств; використання в католицькій церкві органу; відмінності деяких деталей і дизайну богослужбових одежами використання в католицизмі латинської мови як богослужбову; відсутність іконостасу у католиків - вівтар відділяється від основної частини тільки невисокою перегородкою. У католицьких храмах поряд з іконами використовується і священна скульптура. Є деякі відмінності в церковному праві при трактуванні ряду питань.

Католицька і Православна церкви після поділу визнали цілий ряд нових святих, так що їх календар збігається в повному обсязі, але основні свята однакові. Крім того, в XVI ст. з ініціативи Папи був здійснений перехід на новий, григоріанський календар (названий по імені цього Папи), який здавався більш досконалим.

Відмінності чернецтва. Особливим станом є чернецтво - віруючі, які хотіли вести християнське життя з особливою суворістю. Спочатку чернецтво, виникнувши близько III ст., Мало форму індивідуального і колективного відлюдництва. Пізніше стали з'являтися громади, регульовані більш чіткими правилами - чернечими статутами. Після легалізації християнства число людей, які шукали більш суворої життя, збільшилася.

Східне чернецтво, що спирається переважно на традиції св. Василя Великого (329-379) і св. Феодора Студита (759-826), більш одноманітно.

Західне має орденську систему. При спільності основних обітниць кожен орден має свій статут, який робить акцент на різних формах духовного життя (самітництво, молитовно-споглядальна життя, місіонерство, християнська освіта, догляд за хворими і т.п.). У ордена є централізоване керівництво, вони можуть користуватися правами незалежності від єпархіальних єпископів. Історично менявшееся розподіл орденів на різні типи досить складно. Основними є чоловічі, жіночі, а також Треті ордена - спільноти мирян, що приносять малі обітниці і вважаються членами ордена. Найбільш відомими з безлічі існуючих є бенедиктинці, францисканці, домініканці (всі отримали назви за іменами засновників), єзуїти (Товариство Ісуса), цистерціанці, Лазаристів, Вербіст, редемптористи. У багатьох орденів є жіночі гілки.

Монашество, як правило, передбачає життя в монастирі, хоча монахи, які мають дияконський (ієродиякона) і священицький (ієромонахи) сан, можуть бути спрямовані і на інше служіння. За особливим дозволом монах може проживати поза монастирем, в миру.

Ухваленню чернецтва передує тривалий період випробування (послушництва), коли людина перевіряє серйозність своїх намірів, вірність рішення і може на законних підставах покинути чернечу громаду. Чернечий аскетизм не їсти умертвіння плоті в прямому сенсі (це було б самогубством), а її приборкання і перетворення. Крім того, монах здійснює своє роблення не тільки заради себе, а й за весь світ, тобто чернецтво трактується як своєрідне «служіння світу через віддалення від нього».

Чернечий постриг є необхідний ритуал прийняття в чернецтво, яке може мати різні ступені, рівні. Перехід в чернецтво має на увазі принесення трьох обітниць: бідності, цнотливості, слухняності. Чернець зобов'язується носити особливі чернечий одяг, склад яких співвідноситься зі ступенем чернецтва (в католицизмі він співвідноситься зі специфікою ордена).

Великі монастирі дуже часто були культурними центрами. При них існували навчальні заклади, бібліотеки, нерідко формувалися цілі філософські школи (так, філософська школа вікторінцев названа за назвою монастиря Св. Віктора в Парижі).

Реформація. У XVI ст. з'являється нова гілка християнства - протестантизм, сформіровавшійя в процесі Реформації. Він має серйозні відмінності в теології і церковний устрій як від православ'я, так і католицизму. Православ'я і католицизм в релігієзнавстві називаються ортодоксальним або традиційним християнством, хоча ці терміни не всіма визнаються цілком вдалими. Далі у викладі віровчення і ритуальної боку будемо орієнтуватися на їх ортодоксальне розуміння, про особливості протестантського бачення буде сказано окремо.

Реформація, відмовившись від типової західної моделі, в більшості випадків підпорядкувала церкву контролю світської влади, перевівши духовенство (частково, фактично або повністю) на становище чиновників. Це підготувало наступний крок - відділення церкви від держави, послідовно вперше реалізоване Французькою революцією 1789 року (не випадково Папа Пій VI зазначив, що революційні гасла «Свобода. Рівність. Братерство» мають реформаційний походження). Більш докладно про Реформації розказано в параграфі 10.2.

Унія. Католицизм робив спроби возз'єднання з християнами Сходу, в тому числі з православними. Цей проект відомий як унія (об'єднання). Вона передбачала возз'єднання на умовах прийняття спірних догматів в католицькій інтерпретації, включаючи підпорядкування Папі, зі збереженням традиційного східного богослужіння без змін, а також всіх церковно-правових та організаційних особливостей.

Проект унії з православ'ям був запропонований на Ферраро-Флорентій- ському Вселенському соборі (XV ст.), Його навіть підписав російський митрополит Ісідор (7-1463). Великими актами унії на слов'янських землях були Брестська (XVI ст.) І Мукачівсько-Ужгородської унії (1646 г.), названі за місцем їх укладення. Унія була укладена також і з Вірменською церквою, що відокремилася 1439 р Католики-уніати отримали офіційну назву католиків східного обряду , а об'єдналися православні - греко-католиків. Вони користуються рівними правами з «звичними католиками», тобто римо-католиками.

Інші вчення. Крім трьох гілок християнства - католицизму, православ'я та протестантизму - існує ряд християнських спільнот, з різних причин рано відокремилися і утворили свої спільноти.

Якщо коротко підсумувати їх вчення, то можна відзначити:

  • • заперечення божественності Христа, зокрема аріанство , назване але імені засновника, пресвітера Арія, згідно з яким Христос створений, а його божественність дана йому при створенні;
  • • вчення, що Христос був пізніше тільки усиновлена Богом, - адопці- онізм ;
  • • вчення про наявність у Христі двох природ, але однією загальної волі - монофелітів ;
  • • вчення про відсутність у Христі людської природи - монофі- зітство.

Несторіанство. Несторіанство виникло в V ст. завдяки діяльності константинопольського патріарха Несторія (428-431), що не погоджувався з переважали вченням про природу Христа. Це вчення виникло в атмосфері христологических суперечок (дискусій про природу Христа) I тисячоліття християнства.

Проблемні питання

Сучасні дослідження дозволяють поставити під сумнів звичну концепцію, згідно з якою саме патріарх Несторій був засновником однойменної єресі. У будь-якому випадку церковна історія навряд чи відмовиться від терміна «несторіанство», що, звичайно, не перешкоджає перегляду оцінки особистості демонізованого поколіннями церковних істориків Константинопольського патріарха.

Несторію приписується вчення про те, що людська і божественна природи у Христі розділені і, наприклад, страждання божественну природу не зачіпали. Таким чином, єдина особистість Христа розпадалася, а Діва Марія не могла називатися Богородицею, оскільки Бога народити неможливо.

Несторіанство формується в результаті спроби логічного, раціонального відповіді на питання про тип та якість відносин між людською і божественною природами Ісуса Христа (обидві природи в несторі- анства визнаються): так формується вчення про те, що поєднання двох природ носило умовний (а не абсолютний) характер. Це вчення несло спокуса поділу і навіть протиставлення божественної і людської природ Христа, що в підсумку і породило основна теза несторіан- ського богослов'я - не можна стверджувати, що Бог народився від Діви Марії, народжений нею була людина Ісус Христос, в якому перебував (мешкав) Бог . Несторій вважав, що божественна і людська природи не утворюють єдиної особистості, діючи автономно, тому не можна стверджувати, що Бог народився або страждав. Обмежуючи використання терміна «Богородиця», Несторій вважав більш правильним термін «Хрістородіца», обґрунтовуючи це тим, що і при простому людському народженні мати народжує тільки тіло дитини, але не його душу.

Полеміці з несторианством був присвячений Ефеський собор (431), на якому взяла гору точка зору основного опонента Нестория - прихильника олександрійської школи Кирила Олександрійського. У посланні до Несторію (429) Кирило каже:

... Сповідуючи, що Слово з'єдналося з плоттю іпостасно, ми поклоняємось єдиному Синові і Господа Ісуса Христа, і в цьому випадку ми не розкладаємо по частинах і не розлучати людини і Бога, особливо коли вони з'єднані між собою не єдністю гідності і произволения (бо це марнослів'я, а не що інше), не називаємо Христом окремо Слово, суще від Бога, і також Христом окремо іншого, сущого від дружини, але визнаємо одного тільки Христа - Слово, суще від Бога Отця, з власною Його плоттю. Бо тоді Воно по людству намазано (Святим Духом), хоча гідним отримати Само дає Духа, і дає понад міру, як каже блаженний євангеліст Іоанн (Ін. 3:34). Не кажемо ми і того, що Слово, суще від Бога, жило в народжене від Святої Діви, як в звичайному людині, та не становлять Христа людиною богоносним. Бо хоча Слово і з нами жило (Ін. 1:14), але сказано, що, у Христі мешкала тілесно і вся повнота Божества (Кол. 2: 9). А ми утримуємо в думки і визначаємо, що Слово, ставши плоттю, жило у Христі аж ніяк не так же, як, кажуть, жило Воно у святих, але, ставши єдино з людським єством в ипостасном бутті і не перетворившись на плоть, Слово влаштувало таке проживання, яке, можна сказати, має душа людини з власним своїм тілом.

Ця концепція була канонізована Ефесським собором і стала підставою пізнішого розуміння ортодоксальної христології.

Несторіанські є ряд громад, зокрема Ассірійська церква Сходу, очолювана патріархом з титулом католікоса (рівносильно титулу патріарха). Ця церква визнає тільки два перших Вселенських собору.

Монофізитство. Радикальні прихильники Кирила Олександрійського, перш за все послідовники ченця Евгіхія (бл. 378-454) у своїх стараннях в результаті створили в V ст. інше єретичне вчення, що одержало назву монофізитство. Воно виникло в чималій мірі як крайня реакція на несторіанство. У V ст. його пропагандистами виступили архімандрит Евті- дисководу і єпископ Діоскор, що говорили про поглинання людської природи божественної, в результаті чого залишається тільки одна. Так, Євтихій вважав, що до втілення Христос мав дві природи, але після втілення має тільки одну, хоча і складну природу. Варіантом монофизитства є вчення про єдину природу Христа, яка перебуває в єдиній особистості. Це вчення в 449 р визнав собор, скликаний в Ефесі. Різкий протест проти його діяльності висловив представник Римського Папи, і він був оголошений незаконним, неканонічним (в результаті отримав прізвисько «розбійницького»).

У 451 р зібрали Халкидонський собор, на якому затвердили майже дослівно спростування монофизитства, що міститься в томосі (особливому вероопределітельном посланні) Папи Римського Лева Великого (Лев I, 390-461). Собор затвердив віру в Ісуса Христа:

... народженого перед віками від Отця по божеству, а останнім дні заради нас і заради нашого спасіння від Марії Діви Богородиці по людству, одного і того ж Христа, Сина, Господа Єдинородного, у двох єствах неслитно, незмінно, нероздільно, нерозлучно пізнаваного , - так що з'єднанням зовсім не порушується відмінність двох природ, але тим більше зберігається властивість кожного єства і з'єднується в одну особу та одну іспостась.

Так що, з'єднанням зовсім не порушується відмінність двох природ, але тим більше зберігається властивість кожного єства і з'єднується в одну особу та одну іспостась.

Дохалкідонських церкви. Частина християнських громад, які дотримуються монофизитства, іменуються дохалкідонськими ( орієнтальними ). Це Коптська і Сирійська церкви, що не визнають Халкидонський собор і всі наступні за ним.

До них відноситься і Вірмено-Григоріанська церква, хоча її погляди багато в чому не є прямим монофізитством. Уже до V ст. вона почала відокремлюватися. Неприйняття ідей Халкідонського собору було обумовлено відмінностями в розумінні богословської термінології, вкоріненої в грецькій культурі, з притаманними їй особливостями мислення. Надалі виникло відмінність, що мало і мовну природу, закріпилося, а Вірменська церква стала відокремленим спільнотою, тісно пов'язаним з національно-культурним самосвідомістю вірменського народу.

Ця церква очолюється патріархом з титулом католікоса, резиденція якого знаходиться в Ечміадзіні (Вірменія). Вірменське богослужіння поєднує ряд східно-візантійських і західних рис (наприклад, гра на органі), відбувається на древнеармянском мовою. Частина вірмено-гріго- Ріан уклали унію з Католицькою церквою (вірмено-католики).

В даний час робляться спроби пом'якшити розбіжності мопофі- зітов з ортодоксальними християнами шляхом прояснення незгод, які виникли через розбіжностей розуміння богословських понять.

 
Переглянути оригінал
< Попер   ЗМІСТ   ОРИГІНАЛ   Наст >