НАГІРНА ПРОПОВІДЬ

У Нагірній проповіді Ісус формулює основу свого вчення. У заповідях блаженства знайомий старозавітний контекст отримує нове осмислення, тут постають нові християнські ідеали, засновані на любові і смиренності, милосердя, духовності і співчуття. У проповіді представлена метафора, яка малює вигляд учнів: «Ви - світло світу. Не може сховатися місто, що стоїть на верху гори. І не запалюють світильника, щоб поставити його під посудину, але на свічник, і світить воно всім у домі. Так нехай світить світло ваше перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі діла, та прославляли Отця вашого Небесного »(Мф. 5: 14-16).

Ісус закликав учнів не піклуватися про речові потреби, але шукати справжні цінності: «Не збирайте собі скарбів на землі, де нищить їх міль та іржа, і де злодії підкопуються й викрадають збирайте собі скарби на небі, де ні міль, ні іржа їх не нищить, і де злодії до них не підкопуються та не крадуть, бо де скарб ваш, там буде і серце ваше »(Мф. 6: 19-21). У Нагірній проповіді міститься система цінностей і суммирующий аспект вчення: «Будьте досконалі, як досконалий Отець ваш небесний». Його учні і послідовники покликані шукати шлях до досконалості. Вчення Ісуса в Нагірній проповіді - ключовий елемент християнської етики, і протягом століть проповідь виступає як універсальний зразок виховання: «Отже, у всьому, як хочете, щоб з вами чинили люди, те саме чиніть їм і ви з ними, бо в цьому Закон і Пророки »(Мф. 7:12). «Ніхто не може служити двом панам, бо або одного зненавидить, а другого буде любити, або буде триматись одного, а про інше не дбати. Не можете Богові служити й мамоні »(Мт. 6:24).

Ісус застосовував притчі як загальноприйнятий метод навчання, відповідний традиції. Євреї добре знайомі з викладанням за допомогою Машаль (притчею). Ймовірно, Ісус використовував притчі як метод навчання тільки при великій кількості слухачів з урахуванням того, що йому часто доводилося проповідувати серед абсолютно різного роду людей, адже в казках міститься «земна історія з небесним змістом», тобто знайомі приклади здатні підвести учнів до високого змісту. Такі притчі про загублену вівцю, блудного сина і про безплідною смоковниці. Ісус навчав, що наше життя поділяється на два шляхи: один - це широка дорога, що веде до погибелі, в той час як вузька дорога веде до небес: «Входьте вузькими воротами: бо просторі ворота й широка дорога, що веде до погибелі, і багато йдуть туди »(Мф. 7:13). Протягом декількох років після страти Ісуса його учні залишалися в Єрусалимі, проповідуючи нове вчення. Потім вони повинні були йти по всьому світу і проповідувати Євангеліє (Мк. 16:15), хрестити людей і вчити їх слову Христа (Мф. 28: 19-20). В Самарії, Дамаску, Антіохії до них приєдналися їхні учні з єврейського народу, так як християни поєднали стару єврейську традицію і нове вчення. Перетворений Савл з Тарса (5-67 рр.), Єврей, який здобув освіту в грецькій вищій школі, згодом став апостолом Павлом, що знає грецьку філософію і особливо стоїцизм, він протягом 30 років створював християнські громади в Малій Азії, Македонії, Греції і Італії . Підкреслюючи особливу роль учнівства, Апостол Павло писав учням: «Не зрозумів століття сему, але перетвориться оновленням вашого розуму» (Рим. 12: 2). Тому учневі важливо не просто накопичувати знання, але змінити моральну поведінку відповідно до вчення Христа.

«Якщо я говорю мовами людськими й ангельськими, а любові не маю, то я - мідь та дзвінка або бубон гудячий. Якщо маю [дар] пророцтва і знаю всі таємниці й маю всяке пізнання і всю віру, так що [можу] і гори переставляти, та любови не маю, то я ніщо. І якщо я роздам усі маєтки свої і віддам своє тіло на спалення, та любові не маю, немає мені в тому ніякої користі. Любов довготерпить, любов милосердствує, не заздрить, любов не величається, не надимається, не поводиться нечемно, не шукає свого, не рветься до гніву, не думає лихого, не радіє з неправди, але тішиться правдою, все зносить, вірить у все, сподівається всього, усе терпить. Ніколи любов не перестає, хоча і пророцтва припиняться, і мови замовкнуть, і знання скасується. Бо ми знаємо частинно і пророкуємо; коли ж настане досконале, тоді те, що почасти, припиниться. Коли я був дитиною, то як дитина говорив, як дитина мислив, як дитина міркував; а як став чоловіком, то відкинув дитяче. Тепер ми бачимо як би крізь [тьмяне] скло, приблизно, але потім обличчям в обличчя; тепер розумію частинно, а потім пізнаю, як і пізнаний. А тепер перебувають ці три: віра, надія, любов; але любов з них більше »(1 Кор. 13: 1 - 13 вірш.).

 
Переглянути оригінал
< Попер   ЗМІСТ   ОРИГІНАЛ   Наст >