Навігація
Головна
 
Головна arrow Релігієзнавство arrow ІСТОРІЯ ЗАХІДНОЄВРОПЕЙСЬКОЇ ФІЛОСОФІЇ РЕЛІГІЇ XVII — XIX СТОЛІТЬ
Переглянути оригінал

МОРАЛЬНИЙ АРГУМЕНТ БУТТЯ БОГА

Кант не надає своїм моральним обгрунтуванням тези «Бог є» статусу суворого докази. Він обґрунтовує не те, що Бог є, а те, що було б корисно (з точки зору моралі) думати, що Бог є. Таким чином, необхідність буття Бога можна якось виправдати в межах практичного розуму.

Гейне іронізував з цього приводу: «Канг взяв штурмом небо, але, побачивши невтішне горе свого старого слуги Лампі, розжалобити і повернув життя Всевишньому як постулату практичного розуму; «А може бути, Кант зробив це воскресіння не тільки через старого Лампі, але через поліції? Або він справді зробив це на переконання? Знищуючи всі докази буття Божого, чи не хотів він тим самим показати нам, як незручно нічого не знати про існування Бога? ». Тільки моральна телеологія, міркує Кант, може дати поняття про єдиному Творця світу, придатне для теології. Теологія потрібна не для розширення пізнання природи, але тільки для внутрірелі- гіозние практики, а саме для морального застосування розуму в суб'єктивному плані.

У багатьох Писання моральний аргумент представлений таким висновком: без віри в Бога люди не бояться гріха, але як тільки в народі все-таки зустрічаються високоморальні люди, то, ймовірно, тому, що в їх совісті присутній Бог. Кант своєрідно розвиває це міркування в дусі епохи Просвітництва, виходячи з припущення, що якщо немає Творця, то моральні ідеї і принципи втрачають будь-яку об'єктивну значимість, руйнуються.

Коль скоро у своєму земному житті чесні і добрі люди часто не отримують винагороди, а лиходії не обов'язково караються, то в силу моральної справедливості повинен відбутися потойбічний Страшний суд, винагороджує праведних і на- казующій неправедних. Люди прагнуть до щастя, однак у них є також почуття морального обов'язку.

Відчуття морального боргу Кант називає категоричним імперативом. Моральне почуття змушує людей думати, що всесвіт впорядкована відповідно до принципів моралі. Якщо в світі виявляється об'єктивний моральний порядок, то встановлювати і підтримувати цей порядок може тільки Бог. Люди не вміють самостійно досягати гармонії між щастям і обов'язком; створити в них таку гармонію в стані лише найдосконаліше моральне істота - Бог. У що виливаються ті чи інші наші вчинки з плином часу, в ході історії, в низці поколінь?

Щоб оцінити всі довготривалі наслідки своєї поведінки, міркує Канг, чоловік якимось чином повинен перебувати в усіх часах, в тому числі і в вічності, після своєї фізичної смерті. Для цього у нього повинна бути безсмертна душа, що володіє здатністю бачення і морального оцінювання подій. Якщо душа людини буде мати можливість споглядати всю повноту скоєного людиною за земного життя, то на останньому Суді вона буде точно знати, за що саме слід тримати відповідь.

Для звершення істинно справедливого Суду повинен бути самий непідкупний і об'єктивний суддя. Таким суддею може бути тільки Бог. Буття Бога - норма і опора моральної поведінки. Глас Божий звучить в нашій совісті і пробуджує в нас уявлення про добро і зло, моральної відповідальності і борг.

Всі ці тези, на думку Канта, потрібно розглядати не як випливають з наказів Бога, відображених в Біблії, а як узгоджуються виключно з принципами автономного людського розуму. Моральний аргумент Канта міцно увійшов в протестантську теологію.

 
Переглянути оригінал
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >
 
Дисципліни
Агропромисловість
Аудит та Бухоблік
Банківська справа
БЖД
Географія
Документознавство
Екологія
Економіка
Етика та Естетика
Журналістика
Інвестування
Інформатика
Історія
Культурологія
Література
Логіка
Логістика
Маркетинг
Медицина
Нерухомість
Менеджмент
Педагогіка
Політологія
Політекономія
Право
Природознавство
Психологія
Релігієзнавство
Риторика
Соціологія
Статистика
Техніка
Страхова справа
Товарознавство
Туризм
Філософія
Фінанси
Пошук