Я. БЕМЕ

Селянин але походженням, швець за професією, філософ за покликанням Якоб Беме (1575-1624) ще дитиною виявив схильність до мрійливості, самозаглиблення, змішання мрій і реальності, виявляв підвищений інтерес до філософсько-релігійних питань [1] . Головним стимулом його філософського творчості, як і у Блаженного Августина, була проблема зла. Він знаходить розгадку зла в тому, що все для свого прояву потребує контрасті, кожне «так» потребує свого «ні»: без протилежності ніщо не виявляється; жодне зображення не проявляється в дзеркалі, якщо одна сторона дзеркала не буває темною. Таким чином, протиріччя є виявлення рівності , а будь-яке одкровення є протиставлення.Воно реалізується в трояком акті: стихійна воля "по той бік добра і зла»; просвітлення волі розумом, повідомляють їй прагнення до певного добра, - божественне начало; дієвий синтез волі і розуму - в силі Святого Духа. У тимчасовому процесі історії йде боротьба добра зі злом, що готує пришестя Спасителя Христа. Але не повинно бути зрозуміле так, ніби Божество відокремлено від природи; немає, але вони - як тіло і душа: природа є тіло, серце Боже є душа. Як при запалюванні вогню ми розуміємо дві сутності - одну в вогні, а іншу в світі - і таким чином, два принципи, так само ми повинні розуміти Бога. Людина вільна, і власної полум'яною вірою і молитвою він створює для себе можливість порятунку. А з її здобуттям починається дієва перемога над злом. Кінець історії в есхатології Беме малюється як картина повного щастя народів і виправдання добра [2] .

  • [1] Одного разу, сидячи у себе в кімнаті, він раптово побачив яскраве відображення сонця на олов'яному посудині. Це видовище вразило його: в цю мить йому відкрився таємничий смислбитія. Через кілька років він знову відчув внутрішнє осяяння; він відчув желаніепрівесті свої релігійні переживання в якусь систему - перш за все для самого себя.Так з'явилася книга «Аврора». Беме писав її тільки для себе, але один дворянин зацікавився нею і велів переписати її. Книга стала відомою, а Беме - знаменитим.
  • [2] Див .: Лапшин, І. Енциклопедичний словник Брокгауза і Ефрона. Біографії. - М., 1992. - С. 57-59.
 
Переглянути оригінал
< Попер   ЗМІСТ   ОРИГІНАЛ   Наст >