Б. СПІНОЗА

Вчення Декарта розвинув нідерландський філософ Бенедикт (Барух) Спіноза [1] (1632-1677), який протиставив дуалізму Декарта принцип монізму (від грец. Monos - один, єдиний). Монізм Спінози має пантеистический характер: Бог ототожнюється з природою. Бог, ідеальне і матеріальне злилося у Спінози в єдину нескінченну субстанцію ( натуралістичний пантеїзм). Спіноза стверджував, що існує єдина знаходиться поза свідомістю субстанція, яка є причиною самої себе ( causa sui) і не потребує ніяких інших причинах. Бог Спінози невіддільний від природи і не носить характеру особистості. Бог є нескінченне істота, що має безліч атрибутів. Спіноза робить глибокий висновок: порядок і зв'язок ідей ті ж, Що порядок і зв'язок речей. І ті, і інші суть тільки слідства божественної суті: любити те, що не знає початку і не має кінця, - значить любити Бога. Людина може лише осягнути хід світового процесу, щоб узгодити з ним своє життя, свої бажання і вчинки. Мислення тим досконаліше, чим ширше коло речей, з якими людина вступає в контакт, тобто чим активніше суб'єкт. Міра досконалості мислення визначається мірою його згоди із загальними законами природи, а справжніми правилами мислення є вірно пізнані загальні форми і закони світу.

У своєму визначенні природи як єдиної основи, або субстанції, вічне буття якої випливає з її сутності, Спіноза повністю знімав питання про виникнення природи і тим самим про Бога як її творця, оскаржуючи центральний догмат християнства про «творіння з нічого». Однак природу Спіноза називав Богом, а Бога - природою. «Під Богом, - писав Спіноза, - я маю на увазі істота абсолютно нескінченне, тобто субстанцію, що складається з нескінченно багатьох атрибутів, з яких кожен виражає вічну і нескінченну сутність ». Величезна гідність філософії Спінози полягає в обґрунтуванні тези про субстанциональном єдності світу.

  • [1] Не можна не погодитися з Б. Расселом, що Спіноза найблагородніший і привабливий з великих філософів; інтелектуально деякі, можливо, перевершують його, але не морально. Народився він в єврейській родині. Уже в юному віці він намагався самостійно тлумачити Святе Письмо, знаходячи там деякі протиріччя. За етовпоследствіі він був відлучений від церкви. Спочатку він жив в Амстердамі, а потім в Гаазі, заробляючи собі на життя шліфуванням лінз. Будучи байдужий до грошей і матеріальнимблагам, він віддав сестрі заповідану йому батьками частина власності. Постійно вдихаястекольную «пил» при шліфуванні оптичних стекол для мікроскопів і телескопів, Спіноза захворів і помер. З Спінози вважали за честь спілкуватися найбільші вчені Європи. Він листувався з багатьма знаменитостями світу. Спинозу любили Г. Лейбніц, І. В. Гете, Г. Гегеля ін., Але не всі говорили про своє зворушливому ставлення до нього, боячись невдоволення церквііз через поглядів Спінози на ідею Бога в пантеистическом сенсі (великий Лейбніц дажескривал своє особисте знайомство з Спінози).
 
Переглянути оригінал
< Попер   ЗМІСТ   ОРИГІНАЛ   Наст >