ОСНОВНІ СВІТОГЛЯДНІ РИСИ ФІЛОСОФСЬКИХ ВЧЕНЬ ЕПОХИ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ

Незважаючи на те, що десять століть західноєвропейського Середньовіччя об'єднані в один культурний пласт, вони, звичайно, неоднорідні в науковому і творчому плані, але у них одна спільна риса - релігійна християнська спрямованість. Варто зазначити, що християнське Середньовіччя пов'язане в основному з Європою і лише частково з Азією і Африкою (колишніми римськими і грецькими колоніями), і з появою ісламу в VII ст. розвиток арабської культури Азії і Африки відбувалося в дещо іншому напрямку.

Християнство зародилося на околицях Римської імперії і спочатку було віровченням найбідніших верств населення, але виявилося рятівним в психологічному плані для багатьох громадян. У Римській імперії простолюдина жилося дуже непросто: з одного боку, свавілля аристократії, яка не рахувалася ні з чим, забираючи останнє майно людини, норою і його життя, з іншого - постійні набіги варварів, також не відрізнялися людяністю. У такій складній психологічній ситуації, коли здається, що сприятливого виходу з даних обставин немає, і життя втрачає сенс, з'являється ідея порятунку душі і страждає за всіх Бога. Віра в інший кращий світ і відплата за всі муки після смерті стала розрадою і надією для багатьох громадян Римської імперії. Христос учив: «Царство моє не від світу цього», тому цей світ і його суєта не заслуговують на особливу увагу, головним для людини повинно було стати рух (зростання і розвиток) власного духу, тому що в душі людської є частина Бога і через неї смертному дається порятунок. Ідея протиставлення істинного світу гріховного земного пронизує всю релігійну християнську культуру. Прикладом цього може служити зворотна перспектива в іконопису, яка підкреслює іншу протилежну цього світу природу божественного світу: «У спостерігачів ікон народжується і поступово міцніє тверде переконання, що ці порушення правил перспективи складають застосування свідомого прийому іконописного мистецтва»[1] . В істинному світі немає простору (і перспективи) і часу, він вічний, реальний і незмінний. Щоб наблизитися до світу божественного і відмовитися від язичницького минулого, християнство починає літочислення, яке відраховує час від Різдва Христового. Це літочислення зберігається у багатьох країнах світу і сьогодні.

Виходячи з поглядів про марність, гріховності і нереальності земного світу, проблема пізнання навколишньої дійсності в середньовічній філософії не ставиться. Пізнання середньовічної людини спрямовано до Бога, і воно можливе тільки за допомогою божественного одкровення і віри. Фраза Тертуллиана «Et. moituus est dei filius: prorsus credibile est> quia ineptum est. Et sepultus reswrexit: certum est , quia impossibile » (І Син Божий помер: це безперечно, бо безглуздо. І похований воскрес: це безсумнівно, бо неможливо), усічена до висловлювання« вірую, бо абсурдно », є вираз протиставлення розуму і віри в середньовічному світогляді. Віра - внутрішня переконаність людини в чому-небудь, вона алогічна (за межами логіки) і не підпорядковується законам розуму, як не підпорядкований законам цього світу світ божественного. Якщо людина знає, то вірити вже не потрібно, а якщо вірить, то знати не обов'язково. У зв'язку з цим наукове знання як таке стає неактуальним. Проте, в епоху пізнього Середньовіччя на території Європи з'являються перші університети. Класичний університет складається з чотирьох факультетів: богословського, медичного, юридичного та вільних мистецтв. Викладання велося виключно на латині, тому в багатьох європейських містах існували так звані латинські квартали, де жили студенти та викладачі. Саме знання латинської мови, мови католицької церкви відділяло людей близьких до знання від необізнаних.

  • [1] Флоренський П. Зворотній перспектива // Флоренський П. Твори. У 4 т. Т. 3. М., 1999.. С. 47.
 
Переглянути оригінал
< Попер   ЗМІСТ   ОРИГІНАЛ   Наст >