НАРИС ПЕРШИЙ ОСНОВНИЙ КРУГ ГНОСЕОЛОГІЧНОЇ ПРОБЛЕМАТИКИ

Альтернативні рішення проблеми пізнаваності світу

Пізнаване чи абсолютне? - Ескіз «логосним» теорії пізнання. - Наївний реалізм, емпіризм, раціоналізм, інтуїтивізм. - Суб'єкт і об'єкт. - Потреба і цінність пізнання. - Проблема структури процесу пізнання

Пізнаване чи абсолютне?

Пізнавані чи наукою і релігією граничні підстави буття, нескінченне, абсолютна? Коль скоро «Бога не бачив ніхто і ніколи» (Ін. 1, 18), то як можливо знання про абсолютну реальність? Якщо людина в якійсь мірі здатний пізнавати абсолютне, то яким шляхом? Бути може, воно задано в структурі приходить до нас світла? З цих питань починаються філософія науки і гносеологія релігії, і ці проблеми ними вирішуються по-різному. До релігійно-теоретичним способам пізнання, крім сакрально-містичних прийомів, відносяться ті ж екзотеріческіе методи, які активно використовуються в повсякденному і науковому пізнанні, а саме методи історичні, логічні, філософські, лінгвістичні, психологічні, естетичні, моральні та ін. Але починається релігійне пізнання людини все ж з набуття віри в абсолютну реальність.

Релігійні агностики заявляють, що Божество незбагненно, оскільки воно безмірно підноситься над всім видимим світом і людським розумом. Релігійний скептицизм менш категоричний: скептики висловлюють сумнів в пізнаваності Божества. Прихильники «вітгенштейніанского фидеизма» (Д. 3. Філліпс, Н. Малколм, К. Нільсен і ін.) Відстоюють тези:

1) вага форми соціального життя (релігія, мистецтво, наука та ін.) Суть різні мовні ігри; 2) в кожній такій грі є свої власні критерії сенсу і раціональності; 3) в кінцевому рахунку будь-яка мовна гра умовна і безпідставна; 4) осмисленість релігійних висловлювань ґрунтується не на якихось «свідченнях» або «доказах», а на релігійних практиках. Наприклад, сенс судження «Бог є» синонімічний практиці пошуку людьми вічної любові. Навпаки, ще в язичницької давнини виникло вчення про повну пізнаваність богів людським розумом, оскільки язичник думав про богів так само, як про самого себе в різних ситуаціях власного життя. Прихильники гностицизму і пантеїзму теж поділяють погляд про досконалої постіжімо- СГИ Божества спеціально навченими віруючими.

Між крайнощами агностицизму і наївного гносеологічного оптимізму розташовуються помірні доктрини часткового богопізнання через прочитання Книги природи і Книги Одкровення. Прихильники помірних навчань стверджують, що люди здатні своїм розумом пізнавати Бога тільки до певної міри, коли пильно вивчають світ. На думку християн, говорить о. Георгій, людина здатна пізнавати трансцендентну реальність тому, що в неї закладено образ Божий. Прояви цього способу - розум і свобода самовизначення. Для осягнення розумом сутностей фізичного світу зазвичай досить лише людського бажання. А ось для осягнення Бога мало тільки бажання людини, а важливо, щоб цього захотів Бог. «Бог теж нас пізнає. Отже, Він відкривається до спілкування тільки тоді, коли стан людської особистості досягає певної готовності, яку Він визначає Сам » [1] . Пізнавати Бога досконаліше, ніж це дозволяє наш розум, допомагає, по-перше, сам Бог, по-друге, те, що Він про себе відкрив.

Згідно християнству Бог дав своє Одкровення спочатку по частинах через першої людини Адама, через Ноя, Авраама, Мойсея та інших пророків, нарешті, повністю - через Ісуса Христа і Його апостолів; найбільш правильно Одкровення Боже дотримується між людьми всесвітня церква. Спочатку, коли не було Писання, Одкровення поширювалося за допомогою Священного перекази. Потім Переказ стали дотримуватися через Біблію, перекладену на всі мови і читану в храмах і вдома.

  • [1] Георгій (Рябих), о. Знає віра і верующее знання // Вісник РФО. 2008.№4. С. 155.
 
Переглянути оригінал
< Попер   ЗМІСТ   ОРИГІНАЛ   Наст >