МОДЕЛІ ЗВ'ЯЗКУ АБСОЛЮТУ І СВІТУ

Пантеїзм. - панентеїзм. - Теїзм. - Деїзм. - Парадокс творчості. - Осередок зв'язку з Богом

Пантеїзм

Процес породження (створення) фізичного світу Абсолютом представлений в релігійно-філософських текстах трьома основними моделями-навчаннями: пантеїзму, панентеїзм і теїзмом. Якщо Абсолют (наприклад, Бог) створив світ, то з чого? Або з себе, або з нічого. Пантеїзм (від грец. Nav- все, і 0еб <; - бог, бог в усьому) заснований на світоглядному принципі «Ніщо не відбувається з нічого, або з небуття». Проголошується, що Бог створив світ 1) або зі свого власного субстрату-добра (ема- нативная космогонія), 2) або з співвічність йому злого початку - з хаосу праматері (еротична, деміургічний космогонія). У першому випадку світ принципово тотожний своєму праро- дітслю-Абсолюту і повинен вже заздалегідь міститися в ньому, інакше Божество не змогло б створити його з себе. У другому випадку Абсолют-первоконструктор також онтологічно однорідний світу і лише в більшій мірі відрізняється від свого творіння, ніж в моделі еманації.

В обох випадках світ і Божество - родичі, вони не відокремлені один від одного нескінченної онтологічної прірвою (в цьому одне з корінних відмінностей пантеїзму від монотеїзму), нерозривно пов'язані між собою за логікою кенозису Абсолюту, т. Е. За схемою спустошення, розпилення, ослаблення Повноти Буття і її продовжене ™ в інобуття - в станах екзистенції, в формах існування як обмеженого буття. Продукт кенозису Абсолюту - «нове» як релятивне - завжди бідніше і гірше «старого». Тому пантеїсти схильні оцінювати «нове» як погіршене спадщина Абсолюту, «старого», минулого «золотого століття». Зло і страждання суть наслідки кенозису буття, і вони вважаються природними станами і атрибутами всесвітнього кругообігу.

Пантеїсти обожнюють космос, сповідують космоцентризм, а в людині-мікрокосмі вбачають тільки скромну частину макромірового порядку. Бог мислиться прямо або побічно розчиненим у фізичному світі, і мови не йде про початок моменту творення світу. Світ є Бог, але Бог не є світ, оскільки Бог не змішується з матерією. Гребель, наприклад, вважав, що світ відмінний від Бога більше за дією, ніж по суті.

Термін «пантеїст» був введений англійським філософом Дж. Толанд 1705 р, а термін "пантеїзм" - його противником, нідерландським теологом Й. Фаем в 1709 р Саме ж вчення, ще не позначене цим словом, існує з незапам'ятних часів і в першу чергу притаманне багатьом східним релігіям, наприклад індуїзму. Виділяють дві форми пантеїзму:

1) теомоністіческій пантеїзм, який позбавляє світ автономії і приписує буття тільки Богу; 2) фізіомоністіческій пантеїзм, для якого Бог не має власного буття, а природа і є Бог. Деякі теологи наполегливо підкреслюють: пантеїзм зовсім не означає, що все існуюче і кожна річ є Бог; пантеїзм - це вчення про те, що Бог є субстанцією або сутністю всіх речей. Так, пантеїст Гегель роз'яснює, що Бог є нс поруч з речами, в порах, наче бог Епікура, але діє в речах як основа їх сталого існування. «" Пантеїзм "- вважає Гегель, - невдалий вираз, бо воно допускає можливість тлумачити слово nav як сукупність усього, а не як загальність. Вчення Спінози було філософією субстанциальности, а не пантеїзму » [1] . Вчення пантеїзму є релігійний натуралізм, оскільки воно обожнює природу.

Розквіт пантеїзму в Західній Європі відноситься до XVI - початку XVII ст. Так, Дж. Бруно вважав, що природа є не що інше, як Бог в речах; Бог - єдина і власна (внутрішня) сутність фізичного світу. Божество пантеїстів позбавлене особистісних властивостей і трактується як вічний світовий дух, прихований в кожній речі і в кожній живій істоті. Цей дух не гнівається, не радіє, не говорить і совечен фізичній універсуму. Його не уявляють развоплощенію і мають буття до всякого матеріального існування. У пантеїзмі відмінність добра і зла щодо, добро і зло майже невиразні. Пантеїст мислить «природу творить» в формі якоїсь активної суті, прихованою під тілесною оболонкою явища, а саме явище - як «природу створену». Можна назвати таку модель взаємозв'язку сутності і явища «моделлю горіха»: сутність є ядро горіха, а явище - оболонка, шкаралупа, фанерою. Тоді істота творіння полягає в одкровенні, розтині раніше прихованого, виявленні потаємного. У пантеїзмі світ не відбувається з «нічого», а виникає з безособистісного Божества як вічної сутності.

Коль скоро пантеїзм «поміщає» Божество безпосередньо всередину кожного з нас, то ми можемо знати про Нього прямо, без будь-яких посередників - без Письма, церкви, священиків, обрядовості, логічних доказів і т. П. У індуїстської традиції зустрічається зображення пантеїзму в символіці ткацтва - в образі павука, тче павутину світу зі своєї власної субстанції. «Модель горіха» так чи інакше запозичена деякими світськими методологами, розмірковує про природу людської творчості і вважають, що суть будь-якого творчості полягає в одкровенні, відкритті. При такому розумінні творчість не є творення чогось нового, але є виявлення вже раніше існуючої сутнісної реальності (наприклад, об'єктивного закону природи). Творчість аналогічно розколювання горіха, коли добираються до його ядра, суті. Ця модель творчості не універсальна і переважно годиться для пояснення особливостей науково-теоретичної діяльності: вершиною творчості вченого зазвичай вважається відкриття фундаментального закону природи, розчиненого в різноманітті явищ і що визначає їх.

Л. М. Лопатин показав, як пантеїзм в своїх крайніх формах вироджується або в акосмізм, коли світ цілком розчиняють в Бога, перетворюючи в привид, а в Бога вбачають безособовий і несвідомий розум; або в атеїзм, повністю заперечує Бога і визнає лише буття світу [2] .

  • [1] Гегель Г. В. Ф. Філософія релігії: в 2 т. Т. 1. М., 1975. С. 522.
  • [2] Див .: Лопатин Л. М. Область умоглядних питань // Положітельниезадачі філософії. Ч. 1. М., 1911. С. 278.
 
Переглянути оригінал
< Попер   ЗМІСТ   ОРИГІНАЛ   Наст >