ТЕЇЗМ

Термін «теїзм» запустив у вжиток Р. Кедворт в своїй книзі «Справжня інтелектуальна система світу» (Лондон, 1668). Цим поняттям британський філософ позначив давню релігійну традицію, загальну для іудаїзму, християнства та ісламу, розуміти Бога як Абсолютну Особистість і як цілком відокремлене від створеного ним світу нескінченне буття. Завдяки своїм атрибутам нескінченності, досконалості, провидіння і всемогутності Бог творить світ з нічого, постійно підтримує всесвіт і направляє поведінку людей в потрібне русло. «Теїзм - це віра в Бога, який а) персоніфікований, б) гідний поклоніння і благоговіння, в) відокремлений від світу, г) постійно активний» [1] .

Якщо відповідно до пантеїзму світ породжений Богом і тому володіє Божественною сутністю, то згідно теизму Бог подібно поетові, складає світобудову, творить його (грец. 7toir | Tr | <; - творець). Тому сутність християнський Бога принципово інша, ніж сутність створеного Ним світу. Космос виник не через війну богів або духів (наприклад, в індуїзмі - не в зв'язку зі смертю Пуруши), а з волі Єдиного Бога. Біблійний Бог милується своїм вдалим творінням, особливо людиною, і (в протилежність платонікам) не відноситься до матеріальної плоті сущого як до чогось гріховного і потворного. Графічно ідею теїзму можна уявити собі у вигляді двох кіл, дотичних тільки в одній точці. Одна окружність - «Бог», друга - «фізичний світ», а точка перетину між ними - «обраний проявник Бога, посланник Бога». У християнстві це Богочоловік Ісус Христос, в ісламі - низка пророків, що завершується Мохаммадом.

Отже, теїзм вчить, що світ не закінчується з Бога і не перебуває в ньому, але твориться саме Єдиним Богом (а не службовими духами) з нічого (ex nihilo), без жодних готівки передумов. Отже, космос (наприклад, за вченням св. Іринея) не має матеріальної причини; «По завершенні часів» світ знову повернеться в ніщо, загине. Стало бути, початок світу з «ніщо» так чи інакше передбачає загибель світу і кінець світу.

Цей погляд протилежний вченню Аристотеля про те, що будь-яке чиниться має відбуватися з чотирьох начал (причин): речовини, форми, акту творення (т. Е. З діючої причини) і кінцевої мети. На противагу пантеїстів, що стверджує, що Бог перетворюється в природу подібно закінченню суті в явище ( «світ є явлений Бог»), теїст скаже, що Бог творить світ подібно архітекторові, що зводять палац ( «світ - це не Бог, а реалізація Його творить сили »).

Однак з приводу ex nihilo заперечують: якщо зодчий втілює свою ідею, то він вже творить «з себе», т. Е. Впроваджує в продукт частину свого складності, створюючи складний об'єкт. Якщо ж творець не втілює ідею, то немає підстав говорити про творіння. Творіння «не з себе» неможливо. До речі кажучи, в Біблії питання про створення світу вирішується неоднозначно. У 2-ій книзі Макавеїв прямо сказано про ex nihil : «Благаю тебе, моя дитино, поглянь на небо й землю і, бачачи все, що на них, пізнай, що все створив Бог з нічого і що так стався і рід людський» ( 2 Мак. 7, 28). А в Книзі Приповістей міститься натяк на збірку світу з атомів: «Коли ще Він не створив ні землі, ні полів, ні початкового пороху всесвіту» (Притч. 8, 26). Ідея творіння з нічого, альтернативна ідеї конструювання з чого-небудь, є нетривіальною і навряд чи виникає з рутинного людського досвіду. Завдяки трансцендентності Бога щодо створеної природи творчість Боже завжди ново, т. Е. Породжує те, чого в принципі ніколи не було. Фізичні речі творяться не з предзаданного матеріального субстрату, їх творить початок - за межами Всесвіту.

Про творенні з нічого можна прийняти тільки вольове рішення, від якого нс потрібно бути узгодженим з нинішніми законами природи (збереження енергії, зростання ентропії і ін.). Більш того, вільне створення з нічого суперечить законам фізики, ідеям неминучості і року. А. С. Хомяков відзначав, що в мові релігії свобода виражається творінням, а необхідність - народженням. Православний богослов А. В. Нестерук так роз'яснив теїстичному ідею контін- гентности світу (т. Е. Необхідно-випадкову дуальність космосу): 1) світ залежить від трансцендентного Бога, що створив Всесвіт у вигляді одного з можливих універсумів, і підтримується Богом, таємниче присутнім в нашому світі;

2) світ зумовлений бути вільним і розвивається за законами власної природи, що відрізняється від створив його Божественного задуму. Тому між Богом і світом немає жорсткої причинного зв'язку, світ істотно випадковий (НЕ-необхідний), а знання фізичних законів не дозволяє вченим «заглянути в Божественний Розум» і відшукати потойбічне причину існування світу [2] .

Теїзм найбільш характерний для іудаїзму, християнства та ісламу. «Словом Господнім учинене небо, а подихом уст Його - вся сила їх <...> бо Він сказав, - і сталось, Він звелів, - і стало »(Пс. 32, 6-9). Подібні ідеї містяться і в "Новому Завіті»: «На початку було Слово, і Слово було у Бога, і Слово було Бог» (Ін. 1,1). Щоденна молитва мусульманина говорить: «О Боже! Ти створив Свої створення, не бачачи їм подоби. О Боже! Ти розкинув землі без будь-якої допомоги ». Бог творить світ Словом (Логосом), Абсолютним Бажанням або Абсолютною Волею.

Ідея творіння ex nihilo спрямована проти гностичних навчань про те, що матерія створена не Богом-Спасителем, а нижчими істотами і тому є або злом, або ілюзією. У контрасті з тезою про предвечном існування матерії, який принижує творчі здібності Бога, ідея творіння ех nihilo має на увазі, що, по-перше, Бог творить не тільки форми, а й зміст (а не просто з'єднує передвічну форму і матерію); по-друге, світ, не будучи частиною Бога, відмінний від Бога, і його не слід вважати Божественним. Св. Августин підкреслював, що творення - це позачасовий акт, а зовсім не якась подія, що трапилася «після чогось», оскільки час було створено разом зі світом. Бог зберігає світ завдяки тому, що його творіння є акт безперервний і триває.

І грецькі мислителі, і християни стверджували, що світ впорядкований і пізнати. Разом з тим греки вірили, що єдино мислимим може бути тільки вже об'єктивно існуючий світопорядок. Звідси висновок: необхідність структури космосу треба дедуціровать з деяких первинних принципів. Навпаки, біблійна думка визнавала, що пристрій космосу скоріше випадково, ніж необхідно. Оскільки форма і зміст світобудови довільно створені Богом, то не всякий можливий світ неодмінно повинен бути схожим на дійсно споруджений універсум. Отже, пояснення світу вимагає перш за все науково-емпіричного дослідження деталей його пристрою, а зовсім не умоглядною натурфілософії. Сила творіння з нічого укладена в енергії абсолютного Духа.

За П. Тілліхом, монотеїзм буває трьох типів: 1) на кордоні політеїзму і монотеїзму виник монархічний монотеїзм (Бог-монарх керує ієрархією нижчестоящих богів); 2) містичний (Бог є універсально-трансцендентне безособистісне Єдине, що виходить за межі будь-якої конкретності і тринітарний); 3) тринітарний (в живого Бога з'єднані універсально-граничне і особистісно-конкретне). Прихильники теорії процесу (А. Уайтхед, І. Барбур і ін.) Говорять про Бога як постійному джерелі новизни і порядку. З їх точки зору, творіння - це тривалий і незавершений процес. Бог допомагає - за допомогою випадковостей в природі - появи нових об'єктів, наділяє їх порядком, структурою, свободою і оригінальністю.

«Віру, що шукає розуміння» Ю. А. Кімелев позначив терміном філософський теїзм. Такого роду теїзм є філософська концептуалізація існування природи Бога як абсолютно трансцендентної по відношенню до світу духовнолічностной дійсності, яка виступає як безумовний джерело всього небожественного сущого і зберігає дієве присутність в світі. На думку Кімелева, філософський теїзм існує в трьох основних формах: 1) філософського обгрунтування правомірності релігії (апологетичні філософське релігієзнавство); 2) природної теології (філософське богопізнання); 3) у формі невід'ємного компонента теології, перш за все систематичної 13 .

  • [1] The Encyclopedia of Philosophy. Vol. 6. NY, 1967. P. 509.
  • [2] Див .: Нестерук А. Логос і космос. М., 2006. С. XII.
 
Переглянути оригінал
< Попер   ЗМІСТ   ОРИГІНАЛ   Наст >