ДЕЇЗМ

Термін «деїзм» був вперше застосований кальвіністами в XVII в. Деїзм (від лат. Deus - Бог) поширився в XVIII в. в епоху Просвітництва, спочатку в Англії, Франції та Америці. До кінця XVIII в. його вплив на широку публіку помітно знижується. Поява деїзму було викликано зростанням довіри до людського розуму (на тлі науково-технічного прогресу) і посиленням тенденції раціоналізму в західній теології. На відміну від християнської ортодоксії, деїзм відкидав будь-яку релігійну твердження, якщо його не можна обгрунтувати раціональним способом. Сьогодні така віра деистов в міць людського розуму - в здатність методами логіки виявити універсальну релігію природи - багатьом видається вельми наївною.

Згідно родоначальнику деїзму лорду Герберту з Чербері (1583-1648), Бог, створивши світ, більш нс приймає в ньому участі, не втручається в механізм фізичних законів; головна мета світобудови - бути місцем проживання людини. Англійський хімік, фізик і теолог Р. Бойль (1627-1791) придумав аналогію «космічного механізму» з вічно йдуть годинами, не вимагають ремонту. Понад століття тому цю аналогію актуалізував його співвітчизник У. Пейли (1743-1805). Просвітителі XVIII в. уявляли собі світ як машину, створену Богом і діє за законами механіки, людини - як «духовний автомат» (Лейбніц), а Бога - як досконалого механіка.

Р. Докінз, американський етолог-атеїст, з іронією пише: «Деістскій бог - повсякчас, і на віки віків фізик, альфа і омега математики, апофеоз творчого генія; Верховний Інженер, [1]

встановив і налагодити з філігранною точністю закони і константи Всесвіту, який влаштував те, що ми називаємо нині "Гарячим Великим Вибухом", а потім віддалився на спокій і більше ніколи про себе не заявляв » [2] .

Найпомітнішими деистами в Англії були Дж. Толанд (1670-1722), Е. Коллінз (1676-1729), Т. Вулстон (1660-1724) і М. Тиндал (1657-1730). Під час свого перебування в Лондоні в 1726-1729 рр. Вольтер (1694-1778) ознайомився з ідеями англійських деистов і після повернення додому, до Франції, почав активно пропагувати їх. Ставши найбільшим французьким деистом, Вольтер люто критикував теїзм католиків і атеїзм матеріалістів, відстоював віру в Бога, абсолютні моральні цінності і особисте безсмертя. Світогляд іншого французького письменника і філософа - Ж.-Ж. Руссо (1712-1778) - еволюціонувало від кальвінізму до деизму. Руссо погоджувався з деїзмом Вольтера, але особливо підкреслював роль совісті у встановленні особистого зв'язку з Богом. Запозичили деїзм з Європи американські просвітителі Б. Франклін (1706-1790), Т. Джефферсон (1743-1826), Дж. Вашингтон (1789-1797), а найвідомішим американським деистом став журналіст і есеїст Т. Пейн (1737-1809) . У книзі «Століття розуму» (1794) Пейн зробив спробу спростувати Божество Ісуса Христа, а також довести, ніби Мойсей не був автором П'ятикнижжя, а Євангелія були написані апостолами.

З позицій раціоналізму деїсти воюють проти тлумачення Біблії в дусі містицизму і ірраціоналізму. Визнаючи Бога першопричиною космосу, більшість з них заперечують, що Творець проявляє інтерес до свого творіння, до ходу світової історії і долі людей. Не сподіваючись на чудеса, деїзм спирається на людську волю до поліпшення життя, раціоналізує і тех- нологізірует моральні цінності. Деїсти стверджують, що людський розум сам здатний проектувати правильну мораль і вирішувати всі проблеми релігійного життя. (Правда, як можна логічно довести, що Бог ніяк не контролює світ і людські вчинки?)

Англійський філософ С. Кларк (1675-1729), відомий перш за все як захисник вчення Ньютона про гравітації і абсолютному просторі, розрізнив в 1704-1705 рр. в своїх лекціях про Р. Бойлі чотири типи деїзму. За Кларку, існують деїсти, які:

  • 1) визнають Бога вищою істотою, що творить світ і людину, що володіє всемогутністю, усезнанням, безумовної добротою, провіденціальне контролюючим хід історії, що визначає після Страшного суду над людьми характер їх посмертної майбутнього життя; але разом з тим вони заперечують ідею Одкровення, довіряючи виключно судженням природного розуму;
  • 2) збігаються з деистами першого типу, але не визнають людського безсмертя і ідею Страшного суду;
  • 3) збігаються з деистами другого типу; але не вірять в Божественний контроль над природними процесами, не вважають Бога добрим чи злим, а тому вважають Бога байдужим до благополуччя людини;
  • 4) не тільки заперечують наявність у вищого істоти моральних атрибутів і не вірять в приречення, але також відкидають ідею Божественного контролю над світом і навіть ідею встановлення Богом законів природи.

«До тих пір, поки в європейській культурі в основі уявлень про природу лежала ортодоксальна тринітарної концепція, - пише Л. М. Косарєва, - ніщо не могло зруйнувати антропоцен- трічность середньовічного способу всесвіту. І лише після того, як з фундаменту християнського світобудови було видалено уявлення про Сина-богочеловеке як іпостасі, єдиносущній Отця, Трійця Афанасія була замінена єдиним Богом антітрінітаріев- деистов, "розпалися кінці" старої всесвіту. Її замінив нескінченний однорідний ізотропний універсум, гранично чужий антропоцентризму і антропоморфізму. Найсерйозніший, рішучий удар старої всесвіту було завдано антитринітарії

Ньютоном: будучи пов'язаний ще з теологією, його образ світу вже не є християнським » [3] .

Нагадаємо, що, на відміну від деїзму, що обмежує Творіння одноразовим актом, теїзм вчить, що Бог продовжує творити світ за Своїм планом і провидить кінцеві цілі і Останній суд. Божественна Провіденція передбачає план порятунку людини і встановлення Царства Божого, земного або небесного. Розуміння теїстами взаємозв'язку сутності і явища назвемо «моделлю чуда». Чудо зримо в своєму прояві, але раціонально не може бути виведено з відомих людині законів створеної природи. Згідно «моделі чуда» справжня творчість полягає в невпинному творенні справді нового не шляхом опредметнення свого власного змісту (т. Е. Не шляхом еманації) і не шляхом комбінування старих реалій (т. Е. Не шляхом винахідництва), а з «нічого» і виключно завдяки силі духу.

Не всі теоретики вважають природу Бога незмінною. Наприклад, Е. Ренан відстоював ідею «Бога в становленні». Письменники, поети, актори творять словом або жестом як би з нічого, і їх зазвичай називають творчою інтелігенцією, протиставляючи їм вчених і винахідників. Зрозуміло, що жоден людський геній (якщо він не Богочоловік) не в змозі самостійно і в чистому вигляді реалізувати на практиці «модель чуда»; його творчість тільки аналогічно чуду. Що ж таке ніщо як «матерія», з якої виходить Бог?

  • [1] Див .: Кімелев Ю. А. Філософський теїзм. Типологія сучасних форм.М "+1993.
  • [2] Докінз Р. Бог як ілюзія. М., 2008. С. 58.
  • [3] Косарєва Л. М. Народження науки Нового часу з духу культури. М., 1997.С. 357.
 
Переглянути оригінал
< Попер   ЗМІСТ   ОРИГІНАЛ   Наст >