БОГ, ЛЮДИНА, ДУША, ПРОРОКИ

Головне ім'я Бога в Вірі бахай - Баха (араб, світло, сяйво). До Бога можна звертатися і без згадки його імені: Боже, Господи, Всевишній.Бахаулла в основному виходив з монотеїстичної мусульманської доктрини Аллаха, але в ряді аспектів декон- струіровал її. Наприклад, у своїй теодицею Бахаулла допускав тільки буття Божественної субстанції добра і категорично заперечував наявність онтологічного зла в світі духів і матеріальному світі. Бог Вседобрий, не чинить демонів і Сатану. Подібно християнському мислителю Августину Аврелія, який відмовився від свого колишнього маніхсйского дуалізму добра і зла, бахай вважають, що зло - це ніщо, т. Е. Всього лише недолік або відсутність добра. Так, тьма - це не якась реальна зла сила, а дефіцит світла: тьма негайно ж зникає, як тільки на ніс направлений світло.

Основоположник Віри бахай вважав, що один тільки Бог є надприродною істотою - виключно трансцендентної Повнотою Буття. Бог єдиний, досконалий, всемогутній, всемилостивий, всеведущ і т. Д., Однак Він цілком і повністю ізольований від всякого сущого. Бог незмінний і принципово непізнаваний. Його не слід вважати першопричиною світобудови. Разом з тим (парадокс!) Бог вічно і незбагненним способом творить суще, управляє фізичним світом, випромінюючи себе (емані- руя) в цей світ. І все це Він робить з нескінченної любові до своїх творінь, особливо до людини: «О сину людський! Я полюбив створення твоє, тому Я створив тебе. Так возлюби ж Мене, щоб пом'янув Я ім'я твоє, і духом життя виконав душу твою ».

За словами Багаулли, «врата знання про Предвічного Суті завжди були і будуть закриті перед лицем людей. Людському розумінню ніколи не досягти святої обителі Його »; Бог «є і завжди був прихований в древньої таємниці Свого істоти і залишиться в Своїй реальності вічно прихованим від людських очей» [1] .

Творіння не в силах зрозуміти свого творця. Неможливо істинно відобразити Бога, подібно до того як стіл не усвідомлює природу теслі. У тій же книзі ( «Крупиці з Писання ми мали Багаулли», XXVII) сказано: «... оскільки не може бути ні зв'язку, ні прямого спілкування між єдиним істинним Богом і Його творінням і не може бути ніякої схожості між тимчасовим і вічним, умовним і абсолютним, Він звелів, щоб у будь-який вік і у всякому Божественному порядку на царства землі і небес була чиста і беспорочная Душа. Цьому витонченому, цього таємничого і ефірному Суті Він дарував подвійну природу - фізичну, що належить до світу матерії, і духовну, народжену від сутності Самого Бога » [2] .

Бахаулла запевняв своїх читачів і шанувальників, що Бог ніколи і ні в що нс втілюється, нс може ставати, подібно Ісусу Христу, земним Богочеловеком: «Знай твердо, що Невидимий жодним чином не може втілити Свою сутність і відкрити її людям» [3] . Бог особисто не явив народам, але дав їм на Господній виключно через своїх пророків, Явітслсй - як «чистих і досконалих дзеркал» Бога. Бог дан людині також через різноманітну природне середовище, що представляє собою безперервну і вічну еманацію Божества. Як в дзеркалі ми можемо бачити відображення Сонця, яке саме не опускається до нас на Землю, так через пророків люди можуть дізнаватися істину про потойбічний Аллаха.

Критично мислячі читачі оцінюють все вище перераховані догмати бахаїзма про Бога як чисті декларації, ніяк нс конкретизовані, нс пояснення, що не верифіковані. Швидше за все навряд чи можливо логічно несуперечливий поєднати між собою, наприклад, наступні два альтернативних тези Багаулли: 1) Бог повністю ізольований від світу, ніяк реально не пов'язаний з сущим і не є породжує причиною універсуму; 2) Бог є творець світу, Він породжує суще шляхом своєї еманації. Що ж це таке - таємнича еманація?

Нагадаємо з курсу історії філософії, що неплатників закріпили в понятті «еманація» уявлення про творіння як про відчинені суті. Первосущность саморазвертивается і закінчується в світ, тим самим творячи світ з себе. Еманація (позднелат. Emanatio - витікання) - філософсько-теологічний поняття, що означає исхождение одного з іншого. Нерідко за допомогою цього поняття роз'яснюють висвітлення (видимість) субстанції в своїх атрибутах і модус, а також перехід сутності в явище. Платон порівнював Благо сверхразумному Сонця, випромінює з себе все існуюче. Неоплатоникі (Плотін, Прокл та ін.) Пояснювали поняттям еманації генезис багато чого з Єдиного. Згідно з їхніми уявленнями, Єдиний в міру свого багатоступінчастого сходження причинно породжує все менш досконалі рівні буття, проте залишаючись незмінним і невичерпним.

Характеризуючи східний пантеїзм, Гегель говорить про еманації як випаданні субстанції зсередини себе самої всередину кінцівки. Він пише: «У східному поданні про еманації абсолютне є сам себе освітлює світло. Однак він не тільки висвітлює себе, але і закінчується з себе. Його закінчення - це віддалення від його нескаламученої ясності; подальші породження менш досконалі, ніж попередні, з яких вони виникають. Закінчення розуміється лише як лихо, а становлення - лише як наростаюча втрата. Так, буття все більше і більше затемнюється, і ніч, негативне, є останнім в лінії (еманацій), яке вже не повертається до першого світу » 7 .

Абсолют, з одного боку, еманірует, потужно відштовхуючи від себе свої прояви, щоб зберегтися єдиної трансцендентної

1 Гегель. Наука логіки. М., 1971. Т. 2. С. 183.

самобутністю. З іншого боку, в прагненні оновити свої сутнісні сили і утримати повноту він притягує і повертає їх у себе, обертаючись іманентною єдиним. Ті ж тенденції тяжіння і відштовхування успадковує від Абсолюту кожна річ. Єдине пронизує всяке щось, звідси і властивість речей відкривати кордони один одному і в той же час відштовхувати від себе інше для збереження самобутності. Еманація завжди є відкривання кордону, і, отже, еманірующсе Божество відкрито світу, необхідно пов'язано з сущим.

Мабуть, рівноможливими дві альтернативні оцінки бахаісгской доктрини Бога:

  • • Докт рина Багаулли про Бога формально-логічно суперечлива і тому недостатньо логічно виразна.
  • • апофатичного богослов'я Багаулли є різновид антиномической діалектики, подібної апофатика Псевдо-Діонісія Ареопагіта та Миколи Кузанського. У ній містично ототожнені наступні пари взаємно протилежних тез: 1) Бог трапецендентен і ніяк не пов'язаний зі світом - Бог керує світом і пов'язаний з людством через своїх посередників-проро- ків; 2) Бог абсолютно непізнаваний - Люди отримують справжнє знання про Бога через пророків і Писання.

Канадський бахай У. С. Хетчер, професор математики і логіки, прокоментував доказ буття Бога, що міститься в Посланні Абдул-Баха професору А. форелі, швейцарському вченому. Приймемо в якості встановленого факту:

... Наявність незримою сили, що є причиною процесу еволюції, а отже, і появи людини, кінцевого продукту цього процесу ... ця сила здатна породити всю ту витонченість і досконалість, які може виявити осіб ... Невже ми не можемо припустити, що сила, здатна породити людини, щонайменше настільки ж витончена, як і людина? Таке припущення не менше (а то і більше) розумно, ніж будь-які інші логічні варіанти.

Насправді, ця сила здатна зробити принаймні одну річ, якої ми зробити ніколи не зможемо, а саме створити людство. Адже люди взагалі не існували весь той час, поки ця сила рухала еволюцію вперед. Ми результат дії цієї сили, і ми зобов'язані їй своїм існуванням. Вона нас створила. ... З точки зору сучасної фізики незрима реальність породжує видимий світ, а насправді навіть обіймає і перевершує його. Таким чином, досить правдоподібним здається ідея про те, що незрима причина еволюції (отже, і появи людини) обіймає і перевершує людей.

Зокрема, з особистого досвіду ми знаємо, що наділені свідомістю, інтелектом і вільною волею. Тому цілком можна стверджувати, що сила або об'єкт, що стоїть біля витоків нашого буття, також володіє такими якостями, як свідомість, інтелект і вільна воля - причому в ступеня, значно перевищує нашу. Єдина альтернатива - повірити, ніби сліпа, несвідома сила, позбавлена будь-якого інтелекту, як-то зуміла породити істота, наділена інтелектом і свідомістю. Насправді якщо ми щось і знаємо, так це те, що у нас є свідома суб'єктивність, бо наше знання чого б то ні було передається нам саме через цю суб'єктивність.

Таким чином, наша суб'єктивність - найглибше обставина нашого буття. Це внутрішній простір, де мешкає кожен з нас, і ми знаємо, що наша суб'єктивність і нашу свідомість - результат дій цієї сили. Таким чином, природу створила нас сили найприродніше пізнавати через більш глибоке знання про те, що нам безпосередньо доступно, т. Е. Через наш власний внутрішній світ. Таким чином, наше знання про існування Бога і Його природі, судячи з усього, спирається на найміцніше з усіх можливих підстав [4] .

Бахаізм категорично заперечує такі головні доктрини християнської віри, як абсолютний авторитет Біблії, вчення про Трійцю, Божество Ісуса Христа, народження Його від Діви, спокутування чужий провини, тілесне воскресіння й друге пришестя [5] .

  • [1] Balia 'і' Hah. Gleanings from the Writings of Baha'u'llah. Wilmette, 1983.P. 46-47.
  • [2] Ibid.
  • [3] Ibid. P. 54.
  • [4] Хетчер У С. Науковий доказ існування Бога. Київ, 1992. С. 16.
  • [5] Див .: Мартін У. Царство культів. СГ16., 1992.
 
Переглянути оригінал
< Попер   ЗМІСТ   ОРИГІНАЛ   Наст >