ВІРА

Віра - це глибоке, щире, емоційно насичене переконання в справедливості якогось положення або концепції.

Віра змушує приймати якісь положення за достовірні і доведені без критики і обговорення. Як і інтуїція, віра суб'єктивна. У різні епохи предметом щирої віри були діаметрально протилежні погляди. Те, у що колись свято вірували все, через час більшості уявлялося наївним забобоном. Віра зачіпає не тільки розум, але і емоції; нерідко вона захоплює всю душу і означає не тільки інтелектуальну переконаність, але і психологічну схильність.

Віра протилежна сумніву і відмінна від знання. Якщо людина вірить в якесь твердження, він вважає його істинним на підставі міркувань, котрі мають потреби в подальшому обговоренні.

Аргумент до віри - це посилання на свою тверду впевненість в справедливості висунутого положення.

Аргумент до віри свого часу був грунтовно скомпрометований протиставленням віри, перш за все релігійної віри, розуму: «конкретна реальність» віри ставилася вище «абстрактних істин умогляду». «Вірую, щоб розуміти», - заявляли в середні століття Блаженний Августин і Ансельм Кентерберійський. Християнський теолог Тертуліан силу віри вимірював саме неспівмірністю її з розумом: легко вірити в те, що підтверджується і міркуванням; але потрібна особливо сильна віра, щоб вірити в те, що протистоїть і суперечить розуму. За Тертулліану, тільки віра здатна змусити прийняти логічно недовідне і безглузде: «Син Божий розп'ятий; нам не соромно, бо мало би бути соромитися. І помер Син Божий; це цілком вірогідно, бо ні з чим безглуздо. І після поховання, бо воскрес! це безсумнівно, бо неможливо ». Але вже на початку XII в. філософ і теолог П. Абеляр поставив розум і спирається на нього розуміння перед вірою. Висунута їм максима «Розумію, щоб вірити» - ключ до тлумачення співвідношення розуму і віри.

Бездоказово віра є антиподом знання, до якого вона зазвичай ставиться з недовірою, а нерідко і з неприязню. Ті, хто відстоює таку віру, бачать її перевага в тому, що вона міцна і активна, бо йде з глибин душі, охоплює і висловлює її всю, в той час як теоретизує розум однобічний, поверховим і нестійкий. Але цей аргумент малопереконливий. Перш за все, найнадійніші істини, подібні істин математики і фізики, відкриваються саме розумом, а не вірою; не слід, далі, плутати віру, що вимагає, скажімо, визнання чудес, з вірою як глибокою переконаністю, що є наслідком історичного або життєвого досвіду.

 
Переглянути оригінал
< Попер   ЗМІСТ   ОРИГІНАЛ   Наст >