Види і стилі критики

Критика надзвичайно різноманітна за своїми видами і стилям. Насамперед е сть аматорська і професійна критика. Різниця між ними є досить умовним і нестійким. Але можна сказати, що аматорська критика, по суті, нічим не обмежена і немає таких вимог (крім, зрозуміло, етичних і правових), які можна було б пред'явити до неї. Далі мова буде йти тільки про професійну критиці.

Тут же досить навести один приклад, який ілюструє основні особливості аматорської критики і показує, наскільки вона далека від критики професійною. Цей дещо вульгарний приклад належить до картини англійського художника XIX ст. Д. Г. Россетті. На пий на передньому плані зображено дві ошатно вбрані, мрійливо налаштовані дівчата (одна - з червоними, ясно прокресленими губами), що грають на старовинних струнних музичних інструментах, а на другому плані, на тлі яскраво-зеленою галявини і темніючого на горизонті лісу задумливо танцюють ще дві дівчини в красивих довгих сукнях. Критик зараховує Россетти до групи прерафаелітів, але художник належить швидше як і інші представники цієї невиразно характеризувати себе групи, до прямих попередникам символізму. "Червоні губи. Зелені очі. Каштанове волосся. Красуня, спокусниця, фатальна жінка ... - пише, можливо, не без частки іронії, критик. - Россетти навіть краще Далі. Його нудотно-солоденькі картини втілюють наші уявлення про прекрасне, про мистецтво . Ось це, я розумію, художник: все у нього гаразд, все красиво, все приємно. Не те, що всякі Малевичі-шмалевічі - намалювали квадратик (і то Кривенький, взагалі-то) і думають, що це мистецтво. Ні, мистецтво повинно прикрашати наше життя. Як ті червоні губи. Практично порнографія. Россетти вміло домагається пензликом і фарбою приголомшливого ефекту натуральності: губи у пані не просто червоні, вони вологі, і будь-який глядач відчуває їх привабливе подих. І так далі: при погляді на картини Россетти хочеться говорити про щось високе і вульгарному. Россетти був одним з найбільших і наймодніших художників вікторіанської Англії. Він належав до групи прерафаелітів ... Практично англійські передвижники. З тією тільки різницею, що наші передвижники винайшли критичний реалізм, а англійські - манірний естетизм . Різниця ця, ясна річ, виходить далеко за межі суто мистецького дискурсу. Жили прерафаеліти богемно: гуляли, веселилися, крутили романи, забирали один у одного дружин і так далі і тому подібне. Алогубая дама - якраз одна (і головна) з коханих Россетти "[1].[1]

Цей приклад аматорської критики цікавий, зокрема, тим, що він показує, наскільки різнорідної завжди є аудиторія глядачів, покликаних оцінити витвір мистецтва, і що переважають в цій аудиторії зовсім не знавці живопису, а такі ж любителі, як і автор наведеної рецензії.

Про аматорської критиці немає потреби більше згадувати. Професійна критика надзвичайно різнорідна. Широко поширена і добре відома так звана "академічна критика", завжди виходить із ідеї наслідування мистецтва реальності і прагне представити себе об'єктивною, а іноді навіть наукової. Феноменологічна критика ставить своїм завданням експлікацію (уточнення) твору, замість того щоб його пояснювати. Тематична критика простежує внутрішні метафори твору. Структурна критика розглядає твір як систему функцій. Існують і багато інші різновиди критики.

• [1] Известия. 2005. 14 січня.