СЕРЕДНЬОВІЧНА ЕТИКА

Перш ніж переходити до історії етичних навчань Середньовіччя, слід зробити декілька попередніх зауважень. По-перше, ми повинні розуміти, що розвиток давньогрецької етики завершального періоду і початковий етап середньовічної етики проходили паралельно. Так, філософ-стоїк імператор Марк Аврелій пішов з життя у 180 р н.е. і, за деякими даними, був гонителем християн; цей факт дуже показовий для ілюстрації суперництва християнської та стоїчної філософії.

По-друге, вся інтелектуальна культура Середньовіччя формувалася під знаком панування християнського віровчення, і етика тут не є винятком. Можна сказати, що середньовічна філософія існувала формі богослов'я, яке, особливо в часи розквіту схоластики, тяжіло до філософії. Така ситуація разюче відрізняється від Античності, де філософія спиралася на саму себе і лише зрідка вторгалася в область політичної думки (пізній Платон, Арістотель).

У Середні століття часом дуже важко відрізнити християнську догматику від філософських (етичних) положень. Наприклад, деякі Отці Церкви доводили, що релігійні догмати є нс тільки основи віровчення, але і є найважливішими життєвими орієнтирами. У цьому підручнику ми свідомо опустимо виклад догматів християнства і зосередимося тільки на етичних навчаннях великих філософів даного періоду.

Але для початку визначимося з основними рисами духовного життя Середніх століть, її моральної атмосфери. Святе Письмо стало для неї основним джерелом натхнення. Безперечно, етика того часу теоцентрічна, бо Бог для неї - підстава буття, істини і блага.

Але, з іншого боку, з усього земного саме людина займає привілейоване місце в картині світу, оскільки він створений Господом за власним образом і подобою. Звідси своїм головним завданням середньовічна етика бачила знаходження шляху людини до Бога і знаходження їм абсолютної життя в ньому. Серце християнської етики знаходиться в поданні (догматі) про боголюдської природі Христа Спасителя. "Бог олюднився, щоб людина обожниться" - ця думка, повторювана багатьма святими отцями, є головною дороговказною зіркою для середньовічної етики. Шлях людини до Бога освячений спокутної жертвою Боголюдини, і все, чим би він не займався і до чого б не прагнув, повинно бути повторенням земного шляху Ісуса Христа. Виходячи з цього постулату, моральну філософію християнства можна охарактеризувати як етику досконалого зразка. Для неї вище благо, добро виражено не в наборі чеснот, а в образі досконалості - Христа Спасителя. Тому від християнина вимагається чинити так, як, найімовірніше, вчинив би на нашому місці Христос. Богочоловік є і втілена моральність, і вище благо, і сенс життя. Як Він сам говорить про Себе: "Я дорога, правда і життя" (Ін. 14: 6).

Антична етика, заснована на понятті чесноти, витратила багато зусиль для того, щоб вказати її істинний сенс. Християнська етика в значній мірі зосереджена на осягненні образу Христа. Але якщо Античність намагалася раціонально визначити сутність чесноти, то християнство наполягає на необхідності за допомогою віри прийняти образ Досконалості. Якщо намагатися осягнути його раціонально, то розум починає плутатися в загадках і парадокси. Їх вирішення з метою створення християнської етики у вигляді життєвої програми стало центральним завданням середньовічної практичної філософії. Вона внесла в історію етики наступні оригінальні положення.

 
< Попер   ЗМІСТ   Наст >