Основні риси середньовічної етики

На зміну класичним еллінським чеснотам (мудрість, мужність, помірність, справедливість) приходять інші, головні з яких - віра, надія і любов. Це відбувається, тому що істотно змінюється сам погляд на природу людини, який відтепер представляється вже не як істота розумна і політичне, самостійно визначальне свої цілі. У християнській картині світу людина належить не тільки самому собі, але в першу чергу Бога, який є джерело блага і справжнього життя. Людина наділена і волею, і розумом, але й те, й інше не може грати самостійної ролі. Розум більше не в змозі регулювати пристрасті, на що сподівалася Античність. Він занадто слабкий для того, щоб здолати розбурхане море спокуси. Моральний ідеал Середньовіччя НЕ пристрасті, регульовані розумом, а душа, підпорядкована релігійному початку і освячена вірою. Доброчесність віри означає визнання над собою вищого початку, чеснота надії - усвідомлення Його нескінченної благості і допомоги нам у справі обоження. Любов - це правильне ставлення до Господу і людям, ідентичне відношенню Христа Спасителя до всіх нас. Іншими словами - жертовність, яка доходила до самозречення.

Слід зазначити, що істотно змінюється і поні - мание самого сенсу чесноти. Якщо в античній етиці ними вважаються ідеальні внутрішні якості людини, то відтепер вони трактуються як особливі стани душі, що додають справжній сенс нашому існуванню. По суті, вони формуються не завдяки вчинкам, а в результаті молитовного спілкування з Богом. Християнин спершу повинен виховати свою душу в благочесті, після чого всі його вчинки стають правильними. Як говорить в Євангелії Сам Христос: "... Всяке дерево добре родить добрі плоди, а дерево зле плоди худі" (Мф. 7:17). Мовою Отців Церкви процес стяжання чеснот називається шляхом від ветхо - го людини до нового, якому доступно порятунок від зла, гріха і смерті.

Проте моральну філософію християнства не можна вважати розвитком античної етики чесноти. Доброчесність любові закликає людину любити всіх оточуючих і Бога, але що означає "любити"? Шлях любові для християнина визначається абсолютними вимогами, даними безпосередньо Богом. Ці вимоги отримали назву "заповіді". Найдавніші з них були викладені в Старому Завіті - першої частини Священного Писання християнства. У книзі "Вихід" розповідається, як Бог дає

Мойсеєві Закон життя, сформульований у вигляді десяти вимог [1]: 1) не поклонятися іншим богам, 2) не створювати собі кумира, 3) не вимовляти імені Господа даремно, 4) пам'ятати, що суботній день - вихідний, 5) шанувати батька і мати, 6) не вбивати, 7) не чинити перелюб, 8) не красти, 9) НЕ лжесвідчити, 10) не хотіти того, чим володіє інша людина. Неважко помітити, що вимоги в даному випадку виражаються у вигляді заборон. Бог говорить людям, чого не можна робити; виняток становлять тільки четверта і п'ята заповідь. Наявність універсальних заборон - важлива характеристика християнської етики. В Античності нам не зустрічалося нічого подібного. Звичайно, і в ті часи брехня, вбивства і злодійство не рахувалися добрими вчинками, однак війни і обман за певних обставин могли ставилося в обов'язок і рахуватися чеснотою державного мужа. Але в християнському моральному свідомості заборонам надається саме абсолютне значення, яке обґрунтовується божественним авторитетом. Таким чином, поведінка людини регламентується забороною, порушивши який він позбавляється блага, обіцяного Богом.

З іншого боку, було б неправильним вважати, що християнська етика побудована виключно на заповідях. Людина не зможе досягти блаженства, якщо обмежиться тільки їх виконанням, не зумівши перш виховати в собі чесноти. У Новому Завіті, що становить серце християнського віровчення, ми зустрічаємося з іншим тлумаченням заповідей, переносящим акцент з заборони на необхідність перетворення душі. Христос у Нагірній проповіді (Мф. 5) вказує інші орієнтири життя, що дозволяють, по Його словами, виконати Моїсеєв закон. Якщо коротко сформулювати їх етичний сенс, то виходять такі вимоги: 1) не гніватися на свого ближнього; 2) не допускати похоті; 3) не клястися ім'ям Бога; 3) нс противитися злу силою; 4) любити своїх ворогів, благословляти ненависників. Квінтесенція цих заповідей виражена у заклику Христа "Будьте досконалі, як досконалий Отець ваш Небесний" (Мф. 5,48). Виходить, що християнська етика являє собою досить складну систему уявлень про шляху до Бога, де головний акцент поставлений все-таки на внутрішнє життя.

Нарешті, для християнської етики велике значення має уявлення про суть самого світобудови. Воно по - делено на божественний і людський світи, і нічого спільного між ними бути не може. Світ земний лежить у злі, де панують гріх і недосконалість, мир небесний - істинне буття і блаженство, дающееся людині в нагороду за богоугодне життя. Але паростки добра в ньому - це саме людська воля, спрямована до волі Божої. Античність дуже багато потрудилася над визначенням чесноти, але значно менше - над розумінням пороку. В описі гріха, губящего все краще в людині, християнської філософії немає рівних. Втім, як і в описі внутрішньої боротьби ("невидимої боротьби"), яку праведник повинен вести з спокусливим його гріхом. Невипадково саме християнство внесло серйозний внесок у відкриття людської особистості як абсолютно бездонного і багато в чому суперечливого внутрішнього світу. Етика християнства закликає до напруженої внутрішньої роботі, духовної аскезі.

Слід також зауважити, що християнство внесло в культуру ідею перемоги над смертю. З Євангелія ми дізнаємося, що Ісус Христос був розіп'ятий, але на третій день воскрес, причому, що найважливіше, тілесно. Античність вважала смерть природним кінцем всього живого і заслугу людини бачила в прекрасній, героїчної смерті. Християнство не бажає миритися з фактом смерті, бо він принижує вінець творіння Господа. Мета християнського життя - це порятунок у Христі, вічна, вчинена життя. Душа людини безсмертна; тілесна смерть як феномен нашого світу - це лише перехід від земного су - простування до загробного, де людина в залежності від своєї поведінки в пашів життя засуджується або на муки (пекло), або на блаженство (рай). У строгому сенсі рай і пекло - це стани, доступні людині вже в земному житті. Пекло наздоганяє нас, коли ми пускаємо в свою душу ненависть, заздрість, корисливість, себелюбство. Іншими словами, пекло - це смерть за життя. Рай, навпаки, це стан любові, радості, спілкування з Богом і переживання повноти, досконалості буття. Підсумок доброчесного життя християнина - Царство Небесне, де праведники отримують в нагороду вічне блаженство.

  • [1] Від їх кількості відбувається поширена назва "Декалог Мойсея".
 
< Попер   ЗМІСТ   Наст >