Основні філософсько-етичні вчення Середньовіччя

Інтелектуальне життя Середньовіччя з великою часткою умовності прийнято ділити на три етапи: апологетику (Ш-II ст. Н.е.), стремившуюся довести переваги християнського світогляду в порівнянні з античним, патристику (III-VIII ст.), Затвердивши догматику християнства, і схоластику (IX-XIV ст.), яка намагалася синтезувати богослов'я і античну філософську традицію. Універсальність мислення - характерна риса моральної філософії даного періоду. Середні віки - це епоха великих особистостей, які зуміли прославитися і як Отці Церкви, і як видатні вчені свого часу. Вони прагнули до систематичного світогляду, де вигадливо перепліталися богослов'я, теорія пізнання, метафізика, логіка і інші області знання, але на перше місце все одно виходили питання християнської догматики. Тому при реконструкції їх етичних поглядів слід витягти практичні висновки з опису сутності християнського благочестя.

Августин

Аврелій Августин (354-430) - особистість грандіозного масштабу, завдяки зусиллям якої філософська думка остаточно робить поворот від пізньої Античності до ранньої патристики. Августин пройшов дуже складну духовну еволюцію: син християнки (згодом - свята Моніка) і язичника, навчався в Карфагені, потім заснував власну школу риторики в Римі. Випробував вплив скептицизму і стоїцизму через римського філософа Цицерона, потім захопився містикою через вчення секти маніхеїв, потім неоплатонізмом, християнською літературою і філософією завдяки знайомству з видатним християнським мислителем, єпископом Амвросієм Медіоланського. Залишався лише один крок до звернення в християнство, який, за визнанням самого Августина, був зроблений при безпосередньому впливі святого Духа. У 32 роки для Августина почалося нове життя - християнського філософа і теолога, згодом єпископа Гиппонский, одного з найвидатніших батьків церкви.

У центрі філософських міркувань Августина знаходиться подання про Бога як вищого блага і шляху людини до Нього. У Бозі збігається Добро, Буття, справжнє життя.

Але звідки ж тоді береться зло? Очевидно, що Бог як абсолютна досконалість не міг його створити. Питання про джерело зла став одним з центральних в середньовічній етиці, і відповідь на нього повинен був неминуче виправдовувати Бога. Ситуація даного виправдання отримала назву "теодіцея", з побудови якої починає свою етику Августин. З його точки зору, зло - це не щось об'єктивне, а спрямованість волі людини, її помилкове рішення жити не з волі Божої, а за власною, недосконалою волі. Людина створена за образом і подобою Божою, але при цьому створений "з ніщо". І момент ніщо присутня в нас постійно як недолік волі до добра. Протилежністю ніщо виступає Досконалість, Гармонія і Краса в Бозі, що відкриваються тільки в тому випадку, якщо людина підкорить свою волю волі Божій. Але для того, щоб добро і зло залежало від нас, потрібна наявність вільної волі. Її людині дарували сам Господь, але вона сама по собі є "середнім благом". Августин у своїх ранніх працях вважає, що ми самі вільні (вільні) вибрати Бога або ніщо - смерть.

Тема свободи - центральна для всієї творчості Августина. Саме завдяки йому ця проблема надійно закріплюється в етиці і отримує таку глибоку трактування. Крім того, він засновує традицію розуміння свободи як протилежності між свавіллям і, власне, позитивної свободою. Перший означає життя, підпорядковану власним бажанням, тобто шлях до ніщо, до смерті. Друга - життя, згодна з бажанням Бога. Свавілля - це і є сутність гріха. Він тільки з першого погляду здається свободою, насправді обертаючись жорсткою необхідністю у вигляді неминучою розплати за гріх, вираженої й у земному, і в посмертному стражданні. Навпаки, підпорядкування своєї волі бажанням Господа тільки з першого погляду виглядає рабством. Бог за визначенням - саме вільне істота, тому, підкоряючись Йому, ми знаходимо справжню свободу.

За як людина повинна використовувати свою свободу? Будучи людиною еллінського освіти, Августин прекрасно знав моральні доктрини античної етики. Він повністю згоден з необхідністю набуття чотирьох класичних чеснот - розважливості (мудрості), поміркованості, мужності, справедливості. Ці чесноти ведуть до морального життя, але чи можуть вони привести до спасіння душі? Ні, потрібні специфічні християнські чесноти, що лежать в основі моральних якостей, чесноти віри, надії і любові. Їх відмінність у тому, що вони не виховуються власним зусиллям, а даються Богом, і людина зобов'язана вдячно прийняти цей дар. Без них будь-яку справу стає пороком. Але основна відмінність навіть не в цьому. Античні чесноти були спрямовані па вчинення правильного вчинку. Чесноти християнина - це те, що дає сили для вчинення таких вчинків, а саме щирий, чистий порив душі до Бога. Їх суть полягає у внутрішньому духовному зусиллі, у розвитку специфічного релігійного почуття шляхом постійного молитовного спілкування з Богом.

І все ж найважливішим мотивом добрих вчинків, як вважає Августин, є любов - головна рушійна сила нашої душі. Як і у філософії Платона, де любов (ерос) має дві сторони - низинну і піднесену, Августин також убачає два види любові: божественну, яка прагне до досконалості, і плотську, що тяжіє до егоїзму і пороку. Обидві вони мають свою негативну сторону ненависті, оскільки протистоять один одному. Той, хто любить Бога, ненавидить порок, той, хто любить порок, не бажає чути про Бога, аж до заперечення Його. Люблячі Бога створюють на землі особливий порядок любові, готуючи тим самим собі порятунок у Граді небесному. Ті ж, хто любить тілесні насолоди, залишаться в граді земному, приреченому на загибель. Справжня любов відрізняється тим, що може все в світі розставити по своїх місцях, тобто людина, що володіє нею, ніколи не поставить плотське вище духовного, а духовне вище релігійного. Таким чином, любов являє собою і моральний (допомагає відрізнити порок від чесноти, значуще від неважливого) і битійственний феномен (порядок любові). Більше того, любов - це основа пізнання, бо розібратися в сутності світу може тільки той, хто полюбить його як Божественне творіння.

Але чи достатньо любові для порятунку? Пізній Августин був змушений в деяких аспектах переосмислити своє раннє уявлення про свободу волі. Раніше його погляди були близькі до античній етиці: завдяки свободі вибору, людина може вибрати між Богом і гріхом. Однак це не відповідало найважливішим християнським догматам, наприклад про гріхопадіння. Вважається, що переглянути своє розуміння свободи, а разом з нею і всієї антропології змусило Августина глибоке дослідження євангельських послань апостола Павла. В людині є первородний гріх, що залишився від падіння першолюдини Адама. Як говорить Августин, отримавши свободу волі завдяки вчинку Адама, людина погубив в підсумку і себе, і свободу. Виходить, що людина приречена грішити, а раз так, то своїх сил йому не вистачає для подолання гріха.

Міркування Августина про сутність свободи, відносяться до пізнього періоду його творчості, отримали назву "пелагіанской полеміки". Пелагій - це ім'я ченця, що вважав, що первородний гріх не справив ніякої зміни в людській природі, а порятунку людина може досягти власними зусиллями. Справедливо буде зазначити, що Августин сперечається не стільки з ним самим і його прихильниками, а скільки з усією античною традицією. Думка про те, що людина може досягти блаженства в Бозі тільки своїми силами, суперечить основам християнського віровчення.

Завершена концепція свободи Августина виглядає так. Бог створив людину вільною, що володіє доброю волею, бо створив його по власним образом і подобою. І як досконале істота, наділена вільною волею, людина згрішила. Відтепер грішити ми можемо вільно. Але, обираючи гріх, ми стаємо його рабом. Здавалося б, ми живемо в гріху, як хочемо, але, насправді, ми нс бажаємо переживати все те, що необхідно тягне за собою гріх: хвороби, смерть, духовне сум'яття. Врятувати від рабства нас може тільки подолання егоїзму і любов до Бога. Говорячи словами Августина, нам слід стати "рабом Правди".

Виходить, що вирватися з полону гріха і врятуватися ми не можемо самостійно. Вибрати життя, згідну з волею Божою, стає можливим тільки за допомогою самого Бога. Чудотворна сила, даруемая Господом, перетворюючою і зміцнює нашу душу на шляху до порятунку, називається в християнській догматиці Благодаттю. Якщо людина може вибрати вільно гріх, то благодать він в змозі вибрати тільки за допомогою її самої. Августин це положення аргументує тим, що сама віра, Одкровення, дана нам Богом. Без Благодаті всі наші зусилля, спрямовані на досягнення порятунку, приречені на невдачу. Виходить, що гріх, обраний нами свідомо, обертається рабством, а вибір Благодаті - свободою, яка і є звільнення від гріха. Ця думка червоною ниткою пройде через всю християнську філософію.

Нарешті, людина буде врятований завдяки дії благодаті, а не власним доброчесним вчинкам, які надто мізерні перед лицем Господа. Любов Божа безмежна, і Він спасе того, кого забажає. Але кого саме - це не в нашому віданні. Порятунок не можна купити заслугами, тому що воно є милість. Ми повинні вірити в спасіння кращих і, звичайно, в своє власне. Це і є етичне тлумачення чесноти віри.

 
< Попер   ЗМІСТ   Наст >