Художня критика як інтерпретація твору

Все сказане має безпосереднє значення не тільки для розуміння механізмів глядацького сприйняття, але й для оцінки можливостей художньої критики. В якій мірі необхідна і виправдана художня критика як явище мистецького життя, не грішить, чи інструментарій критика мистецтва релятивних, якою мірою він здатний справлятися з неминучими аксіологічними труднощами? Сама професія критика - це одночасно "лід і полум'я"; необхідність тонко відчувати і вміти переплавляти почуття в теоретичні конструкти. Якою мірою подібна редукція коректна для мистецтва, що не спрямити полісемантіку художнього висловлення, переводячи її на вербальний, понятійний мову?

Ще романтики сформулювали дихотомію критичної діяльності, коли говорили про "рассудочном нарцисизмі" критика і в той же час про "нарцисизмі емоційному". Сам термін "критик" виник у ранньому романтизмі, причому критика розглядалася не як прикладна дисципліна, що переносить готові мірки з естетичної теорії на конкретне твір, а як складна інтуїтивно-аналітична діяльність, спрямована на пізнання твору, виходячи з його власної природи. У цьому відношенні романтики протистояли внеисторической естетиці класицизму, самостійно відчувши важливість аксіологічного погляду на мистецтво. Вони стверджували ідею рухливості художніх критеріїв, необхідність оцінювати твір співвідносно власною міркою.

Діяльність критика спрямована на своєрідне продовження і завершення буття художнього твору. Це не означає, що твір, на думку романтиків, вважалося незакінченим, мається на увазі, що критик-повинен ввести той чи інший твір в контекст художнього процесу, визначити його місце в панорамі загальної художньої традиції. З цієї точки зору будь-який твір, будь то навіть шедевр, незавершене, оскільки поза критичного аналізу воно ще не має тієї рефлексією і самосвідомістю, які необхідні для розуміння його місця в загальних тенденціях художньої свідомості. Звідси випливав висновок, що діяльність критика не зводиться тільки до вузького простору твору, воно розгортається в складному і суперечливому контексті духовного життя. Критик не просто оцінює взаємозв'язку і співвідношення між різними виразними засобами, мовні традиції і новаторство автора, а співвідносить явища, що отримали художнє втілення, з тим життєвим рядом, який існує як реальний фундамент соціального і культурного життя.

Систему художніх оцінок критики романтики розглядали в рамках двох "жанрів": власне критики (розбір, аналіз твору) та рецензії. Перший жанр орієнтований на розкриття ідеї твору мистецтва, на визначення його місця в художній культурі, ставлення до традиції. Жанр рецензії, за словами романтиків, - це відомий "рід послуги в галузі культури". Рецензія націлена на те, щоб твір швидше знайшло свого читача, тобто рецензія свідомо орієнтована на інформативність, залучення інтересу.

Слід зазначити, що роль критика в мистецькому процесі з плином часу перетворювалася. Якщо ще в середині XIX ст. в Росії мало хто цікавився критикою, а сам критик виступав фігурою "внутрішньолітературну трибуналу", то пізніше критик став виступати в якості сполучної ланки між автором, письменником, художником, музикантом і широкими верствами публіки. Критик - це одночасно і дослідник, і популяризатор. Хто б не замислювався над тим, яке ставлення критики до власне творчому процесу, він завжди фіксує це протиріччя.

Так чи інакше витлумачуючи витвір мистецтва, критик змушений переводити твір мистецтва на іншу мову. Отже, невимовні смисли, тонкі художні прийоми можуть схематизується і нерідко спотворюватися. З цієї причини багато художники скептично ставилися до ідей, "пропареною" з живого художнього тексту, зокрема, Л. М. Толстой стверджував, що "відшукування думок у художньому творі є безглузде заняття". Важко знайти таку особистість критика, який за рівнем своєї обдарованості міг би стати врівень з художником-творцем, цілком розумів би самоценную природу художнього світу, що живе за своїми законами. Дійсно, в будь-якому художньому творінні розумова рефлексія розміщується глибоко всередині художніх образів, проявляючись через іносказання, контекст і підтекст твору. Найбільш тонкі й уважні критики прагнули йти саме тим шляхом, щоб саму критичну діяльність також представити як свого роду форму художньої творчості. Подібні установки орієнтували не стільки на пряме виявлення концептуальної сторони художнього тексту, скільки на створення самої невловимою емоційної атмосфери твору. При цьому передбачалося, що критик прагне до особливої метафоричності мови, до особливого образному ладу і символіці, яким опиняється під силу передати внутрішній лад, ауру твору не тільки способом "прямої мови", але й через другий план, недоступний звичайним логічним конструкціям.