Філон Олександрійський (Philo of Alexandria)

Біографічні відомості. Філон (кін. I ст. До н.е. - сер. I ст. Н.е.) - давньоєврейську теолог і філософ. Жив в Олександрії; хоча він і дотримувався іудейського віросповідання, але вивчав грецьку філософію.

Філон першим спробував філософськи осмислити релігійні ідеї іудаїзму, з'єднати Одкровення і філософію.

Основні праці. "Про життя споглядальної", коментарі на книги Старого Завіту (головним чином на "Буття"), Філософські погляди. Алегоричне тлумачення Біблії. Філон вважав, що грецькі філософи черпали свою мудрість зі Старого Завіту, де в алегоричній формі укладені вчення Платона, Піфагора, Зенона і ін. Божественна істина, пристосовуючись до "людської немочі", знаходить форму алегорії, тому завдання тлумача полягає в тому, щоб зрозуміти і пояснити той глибинний філософський і релігійний сенс, який прихований в біблійних текстах.

Космогонія і космологія. Старозавітний бог Ягве (Єгова) вище платонівського Єдиного = Блага і є істинно сущим. Все, що людям про нього відомо, це те, що Він існує, але ми нічого не знаємо і не можемо знати про Нього. Деякі обрані можуть наблизитися до споглядання Бога, досягнувши стану містичного екстазу. Але і при цьому можливо лише часткове розуміння Бога.

Божество наповнює світ за допомогою властивих йому духовних безтілесних сил - логосов . Філон трактує ці логос як платоновские ідеї, але мають властивості сперматическая Логосу стоїків. Вищий з цих логосов - Божественне Слово , це Син Божий, ідея всіх ідей. Решта логос Філон називає ангелами. Сукупність логосов становить ідеальний, невидимий і розумом світ. Тілесний, чуттєвий світ створюється Богом за допомогою ідей (за зразком ідей) з матерії, яка є аморфне, пасивне, негативне початок (схема 37).

Філон Олександрійський: космологія

Схема 37. Філон Олександрійський: космологія

Вчення про людину ( антропологія ). Людина - це з'єднання душі і тіла. Душа - носій божественного начала в людині; вона існує до народження тіла, душа безсмертна, вона джерело руху і діяльності, в ній укладено все, що допомагає людині піднятися. Тіло людини матеріально, бездіяльно і мляво, в тілі знаходиться все найгірше, що тягне людину вниз, тіло - темниця для душі.

Етика. Людина в силу своєї тілесності є з розпочато ьно гріховним істотою, той, хто прожив хоча б один день, вже нечистий. Тому в силу своєї гріховності всі люди рівні перед Богом.

Метою людського існування є наслідування Богу. Для цього необхідно покаяння, зречення від світу, аскетичний спосіб життя, очищення від пристрастей.

Філон Олександрійський: витоки і вплив

Схема 38. Філон Олександрійський: витоки і вплив

Доля вчення. Погляди Філона були відкинуті ортодоксальним іудаїзмом, але отримали розвиток в християнстві, перш за все у Климента Олександрійського і Орігена (схема 38).

Філософські ідеї в Новому Завіті

Окремі філософські ідеї можна виявити в новозавітних текстах і перш за все в Євангелії від Іоанна і в посланнях апостола Павла.

Євангеліє від Іоанна і починається з згадки про Божественне Логос - Слові: "На початку було Слово і Слово було у Бога і Слово було Бог" (Єв. Від Іоанна, 1). Ісус Христос як месія - спаситель світу - ототожнюється з Божественним Словом (Логосом).

Таким чином, тут, як і у Філона Олександрійського, прокладається міст між філософським поняттям Логосу (Геракліт, стоїки, неоплатоники і ін.) І релігійними уявленнями про воплотився Бога - Ісуса Христа.

У посланнях апостола Павла розглядається питання про ставлення нової релігії, тобто християнства, до попередньої - іудаїзму, і про ставлення до язичників і язичницької мудрості.

У Посланні до Римлян ап. Павло пише: "Немає ні елліна, ні іудея": Христос прийшов, щоб врятувати всіх.

У ряді послань ап. Павло стверджує, що вся язичницька мудрість, вся філософія - ніщо перед божественною мудрістю і що язичницька філософія тільки спокушає віруючих з істинного шляху, що був даний нам в Одкровенні.

Але, з іншого боку, ап. Павло стверджує, що навіть язичники повинні мати можливість досягти природного знання Бога: "Бо невидиме Його, вічна сила Його і Божество, від створення світу думанням про твори стає видиме ..." (Послання до Римлян).

Ці суперечливі висловлювання ап. Павла лягли в основу як позитивного, так і негативного ставлення християнства до язичницької філософії (див. Табл. 34).

 
< Попер   ЗМІСТ   Наст >