Гностицизм (Gnosticism)

Термін "гностицизм" походить від давньогрецького "гно- сис", що означає "пізнання", "знання".

Для гностицизму характерно прагнення до синтезу різних релігій і філософських вчень. Виник гностицизм в I в. в Сирії або в Олександрії; у II ст. набув широкого поширення і змагався з християнством. Розрізняють гностицизм: християнський, язичницький, семітсько-вавилонський (мандеізм).

Космологія Василіда (у викладі Іринея)

Схема 39. Космология Василіда (у викладі Іринея)

Для гностицизму в цілому характерно уявлення про єдиний божественний початок, з якого за допомогою ряду еманацій виникає ієрархічно організований світ. Іноді в якості другого першооснови (дуалізм) передбачається існування матерії = мороку (хаосу), що є антиподом Бога. І в тому і в іншому випадку світ розглядається як гранично віддалений від Бога. Якщо в неоплатонізмі проміжні сутності з'єднують Єдине і матерію, то в гностицизмі - роз'єднують.

Християнський гностицизм. Найбільшими представниками християнського гностицизму є Валентин, Василид і Федот. У Василіда старозавітний бог Ягве виявляється всього лише главою ангелів нижчого видимого неба (схема 39). Він же творець (деміург) нашого світу, створеного з небесного світла і матерії (= мороку = кореня зла). Людина є істота темного світу, але деякі люди (пневматики) мають душами, які належать надкосмічних сфері.

Гносеологія. Пізнання людиною свого внутрішнього "я" дозволяє подолати свою расщепленность і відновити внутрішню єдність з небесною сферою. Для цього необхідно володіти гносисом , але це властиво лише небагатьом людям.

Сутність гносиса (по Федотові) може бути зрозуміла з відповідей на наступні питання: "Хто ми? Ким стали? Де ми? Куди занедбані? Куди прагнемо? Як звільняємося? Що таке народження і відродження?".

Прихід на землю Христа служив для того, щоб пневматики могли б швидше і ефективніше знайти гносис, і духовні душі могли б повернутися на небо, звільнившись від полону матерії.

Доля вчення. Гностицизм зіграв особливо важливу роль у появі та розвитку різних дуалістичних навчань і єресей (богомили, катари і ін.). Поняття гносиса увійшло в вчення Климента Олександрійського, Орігена та ін. Зробив свій вплив гностицизм і на герметизм епохи Відродження. У Новий час гностичні мотиви і ідеї можна виявити в філософії Шеллінга, Гегеля, Соловйова, Бердяєва, а також в теософії.

Оріген (Origen)

Біографічні відомості. Оріген (185-253 / 254) - давньогрецький філософ. Народився і довгий час жив в Олександрії. Вивчав філософію в школі Амонію (де навчався Плотін). У 217 р Оріген очолив філософсько-християнську школу в Олександрії, в якій раніше викладав Климент Олександрійський. Згідно з деякими відомостями, щоб уникнути тілесних спокус, Оріген зробив самооскоплення. У 231 році він піддався осуду двома олександрійськими синодами, засудив його до вигнання з Олександрії та позбавлення звання пресвітера. Після цього переїхав до Палестини, де відкрив свою школу. Під час антихристиянських гонінь був заарештований і кинутий до в'язниці, де після тортур помер.

Основні праці. "Творіння", "Проти Цельса".

Філософські погляди. Три рівня сенсу в Біблії. Слідуючи Філону Олександрійському, Оріген розробив учення про три рівні сенсу Біблії:

  • • тілесному - буквальному;
  • • душевному - моральному;
  • • духовному - філософсько-містичному.

Найбільш глибоким є духовне.

Ставлення до античної філософії. Розвиваючи своє розуміння "духовного" сенсу Біблії, Оріген спирався на ідеї язичницької філософії (стоїцизму і неоплатонізму), в яких він шукав обгрунтування і доказ для основних положень християнського віровчення. Він вважав язичницьку мудрість підготовкою до сприйняття ідей християнства, тому навчання своїх учнів він починав з античної філософії, діалектики (логіки), природознавства і математики (особливо - геометрії).

Космогонія і сотеріологія. Ще до створення часу Бог єдиним творчим актом створив певне число духів (духовних істот), здатних сприймати Бога і уподібнюватися йому. Всі вони наділені моральної свободою. Один з цих духів з такою любов'ю кинувся до Бога, що нерозривно злився з Божественним Логосом і став його створеним носієм. Це і є та душа, за допомогою якої Син Божий пізніше зміг втілитися на землі, так як безпосереднє втілення Божества немислимо. Користуючись моральної свободою, інші духи повелися по-різному, звідси виникли три види істот (табл. 32).

Таблиця 32

Три види істот

вид істот

Ставлення до Бога

Ангели (різних розрядів)

кинулися до Бога (з різною силою)

Демони (різних розрядів)

відвернулися від Бога (з різною силою)

люди

певну рівновагу в душі між спрямованістю до Бога і від Нього

Вищою метою творіння є його причетність повноті Бога, тому падіння ряду духів викликало з боку Бога відповідні дії (схема 40). Так як природі Бога не властиво діяти примусом і духи вільні, то для порятунку полеглих Бог створює фізичний світ, куди падають первозданні духи, охололі в любові до Бога і стають при цьому душами.

космологія Орігена

Схема 40. Космология Орігена

Оріген: витоки і вплив

Схема 41. Оріген: витоки і вплив

Там душі відчувають на собі наслідки зла, але мають можливість слідувати шляхом добра, що і призводить полеглих до обігу і підносить їх до колишнього стану. Таким чином, фізичний світ є лише засіб для їх виправлення і відновлення. Нашому фізичного світу передувало нескінченну кількість таких же світів, і душі, що не звернулися до Бога в одному світі, зберігають цю можливість в наступних.

Оріген стверджує неминучість повного порятунку, тобто повернення до Бога (апокатастасис) для всіх духів, включаючи диявола, і, відповідно, тимчасовість пекельних мук.

Єретичні ідеї. Вчення Орігена різко розходиться по ряду питань з пізніше сформувалася ортодоксальної християнської теологією. Особливе осуд церкви викликали ідеї:

  • • неминуче порятунок всіх душ;
  • • існування нескінченної кількості фізичних світів, що передували нашому;
  • • запозичене у Платона вчення про предсуществовании душ і про знання як "спогад";
  • • вчення про душу Христа як тварном (створеному) дусі, який став носієм Божественного Логосу (в ортодоксальної традиції Христос розуміється як "друга іпостась", або Бог-Син, а у Орігена Син виявляється в усьому нижче Отця).

Доля вчення. У 543 р в едикті імператора Юстиніана Орі-ген був оголошений єретиком. Проте його вчення мало великий вплив на багатьох отців церкви (патристика) і на середньовічну філософію (схема 41).

 
< Попер   ЗМІСТ   Наст >