Патристика (Patristics)

Термін походить від латинського "pater" - "батько". Патристикою називається релігійно-філософське вчення найбільших філософів і богословів періоду раннього християнства і перш за все так званих отців церкви, тобто богословів, чиї вчення зіграли домінуючу роль у формуванні християнської ортодоксальної теології. Основний час розвитку патристики - III-VIII ст.

Догмати християнського віровчення затверджувалися і відшліфовували в запеклій полеміці як в філософсько-релігійних творах, так і в дебатах на численних соборах, в тому числі Вселенських. Остаточне рішення цих питань приймалося саме на Вселенських соборах [1] .

Найважливішими проблемами філософсько-теологічного характеру, що обговорювалися в патристики, були:

  • • троичность Бога і співвідношення між божественними іпостасями ( "суперечки про Трійцю");
  • • природа Христа божественна, людська або богочеловеческая (христологічна проблема);
  • • співвідношення свободи і благодаті;
  • • відношення віри і розуму.

В історії патристики (схема 42) виділяють два періоди: ранню (II-III ст.) І зрілу (III-VIII ст.). До ранньої патристики прийнято відносити і тих філософів-богословів, чиї вчення пізніше були прийняті в повному обсязі і чиї погляди з окремих питань були засуджені церквою (Тертуліан, Климент Олександрійський, Оріген, Євсевій Кесарійський). Вони вважаються лише церковними письменниками, а не батьками церкви.

Крім того, патристики прийнято ділити на східну і західну. Навчання західних отців церкви (і особливо - Аврелія Августина) зіграли провідну роль у розвитку католицької теології та філософії, а вчення східних - православної.

У католицькій церкві приймалися особливі постанови, що визначають список батьків церкви (який поповнювався іменами теологів більш пізнього часу), у православній церкві канонічні постанови такого типу не приймалися.

Класифікація патристики

Схема 42. Класифікація патристики

Августин (Augustine)

Біографічні відомості. Аврелій Августин Блаженний (354-430) - давньоримський філософ, один з основоположників християнської філософії. Народився в м Тагасте (римська колонія в Північній Африці). Його мати була християнкою, а батько язичником. Навчався спочатку в Тагасте, потім в Карфагені, Римі і Медіоланум (Мілан). Вивчав філософію, в молодості з інтересом ставився до скептицизму. Велике враження на Августина справила проповідь міланського єпископа Амвросія, який використав метод алегоричного тлумачення Біблії. В его же час він знайомиться з працями Гребля, які також надали на нього великий вплив. У 387 р Августин стає християнином, в 391 м - пресвітером, а в 395 р - єпископом р Гиппона (Північна Африка). Помер у м Гиппоне під час облоги міста вандалами.

Августин Блаженний - найбільший представник західної патристики.

Основні праці. "Про град Божий", "Сповідь", "Проти академіків", "Про блаженне життя", "Про порядок", "Безсмертя душі", "Про Трійцю", "Про вчителя", "Про музику".

Філософські погляди. Історія філософії. У своїй роботі "Про град Божий" Августин дає огляд і аналіз давньогрецької філософії, зокрема, розрізняючи іонійську і італійську філософію. У роботі "Проти академіків" він виступає з критикою відносного скептицизму, який утвердився в платонівської Академії (в Середній період).

Онтологія. Вчення Августина про буття являє собою синтез християнського віровчення і неоплатоновской філософії. Він ототожнює вищу ідею платонізму та неоплатонізму - ідею Єдиного = Блага - з Богом, який виявляється джерелом буття і блага і який є всесовершенного істина, добро і краса. Божественна Трійця - Бог-Отець, Бог-Син і Бог-Дух Святий - ототожнюються з платонічної тріадою: ідей Єдиного, Логосом (Світовий Розум) і Світовий душею.

Саме в силу свого походження від Бога все існуюче в світі є благим. Зло при цьому розуміється як нестачу, псування, пошкодження.

Космологія і космогонія. Бог створив світ з нічого (з небуття), і існування світу постійно підтримується Богом. Якби творча сила Бога вичерпалася, то світ відразу б зник (припинив би своє існування).

Світ обмежений в просторі і часі, причому самі простір і час створюються Богом тільки разом зі світом (тобто до виникнення світу не існувало часу). Світ є тільки один, і ніяких інших світів до створення нашого світу не було. Створений світ має строгу ієрархічну структуру, де кожен предмет займає певне і доцільне місце в загальному плані світобудови. Внизу створеного світу знаходяться неживі предмети і нерозумні істоти, а на чолі - розумні істоти, наближення або видалення яких від Бога залежить від їх власної волі. Так, диявол за власним бажанням відпав від Бога, а потім кинув у гріх і людей.

Гносеологія. Зі стану гріха занепалі можуть вийти, тільки об'єднавшись з Богом. Для цього є два шляхи: шлях розуму і шлях авторитету.

Першим шляхом йшли всі стародавні (дохристиянські філософи), кращим з яких був Платон. Так як світ є творіння Бога, то вивчення світу дозволяє нам наблизитися до розуміння Бога.

Другий шлях можливий лише за умови віри в Бога, яка дарується нам з Божою поміччю і перш за все через Одкровення (Святе Письмо, тобто Біблію), дане Богом всім людям. Тільки на цьому шляху можливо справжнє осягнення Бога, таким чином, у Августина проголошується примат віри над знанням ( "вірити, щоб розуміти").

У Августина неоплатоновскую вчення про екстазі як вищому способі пізнання переростає в християнське вчення про осяяння .

Вчення про душу і сотеріологія. Душа нематеріальна, вона являє собою самостійну субстанцію, вона безсмертна. До свого гріхопадіння Адам і Єва були вільні у виборі: грішити або не грішити. Після гріхопадіння і вони, і всі їхні нащадки не могли не грішити. Після викупної жертви Христа обранці Божі знову отримали можливість жити не грішити.

У вченні Августина важливе місце займає концепція божественного приречення і благодаті . Бог ще до народження кожної людини визначив одних людей до добра, порятунку і блаженства, а інших - до зла, смерті і мукам. Добру волю (тобто волю до порятунку) людина отримує тільки завдяки даруемой йому Богом благодаті.

Вчення про суспільство і філософія історії. Захоплення Риму військами Аларіха в 410 р потряс весь античний світ і привернув увагу Августина до проблеми держави і до усвідомлення динаміки людської історії. У своїй роботі "Про град Божий" Августин розрізняє два види любові, властивих людям, і, відповідно, два види людської спільності, засновані на них (схема 43).

Церква на землі є прообразом небесного граду Божого, а держава - "велика розбійницька зграя".

Схема 43. "Два граду"

У Августина історія людства приймає лінійний характер: вона має початок і кінець, в ній виділяються наступні періоди (табл. 37).

При всій наївності даної періодизації її можна оцінити як першу спробу створення філософії історії.

Таблиця 37

Періодизація людської історії

перша епоха

Від Адама до Ноя (до Потопу)

друга епоха

Від Ноя до Авраама

третя епоха

Від Авраама до Давида

четверта епоха

Від Давида до вавилонського полону

п'ята епоха

Від вавилонського полону до першого приходу Христа

Шоста епоха (теперішній час)

Від першого до другого приходу Христа (тобто до Страшного Суду - кінця світу)

Доля вчення. Вчення Августина справила визначальний вплив на всю західноєвропейську філософію раннього періоду Середньовіччя і продовжувала надавати свій вплив в епоху зрілого і пізнього Середньовіччя (змагаючись з томізмом). В епоху Відродження (епоха Реформації) вчення Августина про Божественне приречення послужило основою відповідного навчання Кальвіна одного з основоположників протестантизму. У XVII ст. необхідно відзначити вплив Августина на Паскаля. У сучасній філософії XX ст. особливе значення зіграли ідеї Августина в області герменевтики і екзистенціалізму (схема 44).

Августин: витоки і вплив

Схема 44. Августин: витоки і вплив

  • [1] І католицька, і православна церкви визнають як Вселенських сім соборів IV-IX ст., Нікейський (325 м), але католицька церква вважає Вселенськими і ще ряд соборів як цього ж періоду, так і більш пізніх.
 
< Попер   ЗМІСТ   Наст >