Навігація
Головна
 
Головна arrow Соціологія arrow Історія соціології

Соціальні погляди середньовічних теологів

Центральної соціальною проблемою теологів епохи Середньовіччя була проблема взаємини Бога, особистості і суспільства. Римський богослов, єпископ Гиппонский Аврелій Августин (354-430) - за аскетичний спосіб життя і суворе дотримання догматам церкви був прозваний Блаженним. Його ідеї про "гармонійному нерівність" і соціальній структурі викладені в трактаті "Про град Божий" (413-426).

Ідея про "гармонійному нерівність" людей почерпнута Блаженним Августином з навчань Піфагора і Платона про гармонію і теологічно інтерпретована. Згідно теологічної науці, пристрій людського суспільства зумовлено Богом і тому воно абсолютно і гармонійно. Але, на думку богослова, гармонія передбачає і нерівність, так як сам акт божественного творчості світу і людини був затвердженням гармонії і нерівності. Рівність ж у суспільстві веде до безладу і хаосу.

Виправдовуючи існування соціальної нерівності, Блаженний Августин не був прихильником рабства або бідності. З його точки зору, рабство і бідність не створені Богом. Вони виникають з гріховної природи людини, їх треба терпіти, а не виступати проти них. Соціальна нерівність і пов'язані з ним страждання наближають людську душу до вічності, у той час як прагнення до багатства і слави є прояв гріховності і віддаляють людину від Бога. Усвідомлення гріховності, прагнення позбутися пороків, християнська любов до іншого дозволяють людині усвідомити мудрість божественного світопорядку та самовіддано слідувати йому.

У соціальній структурі Августин Блаженний виділив два протилежних виду людських спільнот: "град земний" і "град Божий". У його розумінні, "град земний" - світська держава, засноване на корисливих інтересах і боротьбі людей за матеріальні блага. В "град земний" любов до себе доведена "до презирства Бога". "Град Божий" - спільність праведників, духовно об'єднаних між собою за допомогою церкви та релігійних громад. Життя в "град Божий" заснована "на любові до Бога, доведеної до презирства до себе". Переносячи тяготи і біди, усвідомлюючи свою провину і спокутувавши гріхи через жертви, жителі "граду Божого" наближаються до Бога. У поданні римського богослова "град Божий" - земна, відкрита для всіх спільність людей, що дозволяє людям долучитися до "божественної благодаті".

Спираючись на концепцію "двох градів", Блаженний Августин відкидав ідею циклічного розвитку суспільства і замінював її ідеєю прогресивного розвитку. Так як між "двома градами" постійно ведеться боротьба, в результаті її неминуче має настати час, коли відбудеться остаточна перемога "граду Божого" над "градом земним" спочатку на одній території, а потім на всій землі. У кінцевому рахунку, світська держава має відійти.

У повсюдному затвердження "граду Божого" Блаженний Августин важливу роль відводив переслідуванню єретиків. Він був одним з натхненників суду інквізиції, масових судилищ і страт інакомислячих. У боротьбі з гріховними злочинами Блаженний Августин вважав за доцільне використовувати органи насильства світської держави.

Видатний філософ і богослов епохи Середньовіччя Фома Аквінський (1225-1274) отримав своє прізвисько за місцем народження - містечка Акуіно поблизу Неаполя, а за свої заслуги перед католицькою церквою в 1323 р був зарахований до лику святих. Сприйнявши філософська спадщина Аристотеля, він виступав проти теологічних поглядів Августина Блаженного. Свої уявлення про суспільство Фома Аквінський виклав у творі "Сума теології" (1265-1273).

З погляду Фоми Аквінського, життя в суспільстві є природною необхідністю для людей. Однак пріоритет особистих інтересів і індивідуалізм людини заважають становленню досконалого суспільного устрою. Щоб домогтися досконалості суспільних відносин, всі люди незалежно від їх соціального стану зобов'язані беззаперечно виконувати свої обов'язки перед суспільством, ставити його інтереси вище особистого егоїзму.

Фома Аквінський виправдовував існуюче соціальне розшарування і нерівність і визнавав його необхідним для функціонування суспільства. На думку теолога, нерівність на землі є відображення божественного порядку. Вважаючи, що більшість людей має займатися фізичною працею, а меншість - розумовою, він заявляв про те, що люди розумової праці ближче до Бога і їм належить управляти суспільством.

Згідно з уявленнями Фоми Аквінського, церква і держава як два політичних інституту повинні не протистояти один одному, а доповнювати один одного. У той же час церкви і державі приписані різні функції: церква покликана управляти духовними справами людей, держава - практичними. Обгрунтування поділу функцій церкви і держави богослов бачив у відомому евангелическом принципі: "Богу - богове, а кесарю - кесареве". З цього робився висновок про те, що державі не слід втручатися у справи церковні. Церковна ж влада оголошувалася вище державної, а християнським монархам наказувалося підкорятися церкви і визнавати верховний авторитет Папи Римського.

Одне з нечисленних збігів поглядів Фоми Аквінського і Блаженного Августина стосувалося розуміння використання державного насильства в боротьбі з єрессю. Але Фома Аквінський вважав, що державне насильство слід застосовувати тільки тоді, коли церква вже вичерпала свої методи релігійного і морального впливу на тих, хто є закоренілим грішником.

 
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >
 
Дисципліни
Агропромисловість
Аудит та Бухоблік
Банківська справа
БЖД
Географія
Документознавство
Екологія
Економіка
Етика та Естетика
Журналістика
Інвестування
Інформатика
Історія
Культурологія
Література
Логіка
Логістика
Маркетинг
Медицина
Нерухомість
Менеджмент
Педагогіка
Політологія
Політекономія
Право
Природознавство
Психологія
Релігієзнавство
Риторика
Соціологія
Статистика
Техніка
Страхова справа
Товарознавство
Туризм
Філософія
Фінанси
Пошук