Навігація
Головна
 
Головна arrow Релігієзнавство arrow Релігієзнавство
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >

Сучасна філософія релігії

М. Хайдеггер про Бога

"Нова свідомість буття" (Мартін Хайдеггер), нове релігійне мислення, народжене в кризі, спрагле первісної істини, призводить до постановки питання про те, який зв'язок існує між поняттям буття, виявленим нової онтологією [1] , і поняттям Бога, що виникли в результаті нової постановки релігійного питання. Це питання вторинний стосовно проблеми сенсу буття, розкриває в поняттях "буття" і "час" рух філософської думки Хайдеггера.

М. Хайдеггер (1889-1976) розглядає різні аспекти проблеми Бога. Аналіз останньої з філософської точки зору передбачає дослідження проблеми ідола. Теологічний контекст проблеми Бога вимагає вирішення питання про те, чи є бог в "теології" Хайдеггера (філософ не приховує в своїх творах, що його філософія може бути названа "християнської теологією") Богом єврейської та християнської теології.

Багато дослідників (Е. Левінас, П. Хедерман) звернули увагу на радикальність хайдеггеровской критики бога релігії. "Бог і буття", "буття і Бог" - це центральна тема філософії Хайдеггера. Послідовна рефлексія ставить питання про те, чи йде мова про зв'язок буття і Бога всередині метафізики або в християнстві, або, ще конкретніше, в мисленні самого Хайдеггера. Питання про можливість ототожнення буття і Бога Хайдеггер пов'язує зі становленням європейської історії, яке починається в Середні століття.

М. Хайдеггер вважає, що процес "розгортання" теологічного мислення починається з Платона і Аристотеля і набуває таких масштабів, які важко собі уявити. Теологічний синтез філософії Платона і Аристотеля з ідеями християнства, викладеними в Новому Завіті, досягає кульмінаційної точки у Фоми Аквінського. М. Хайдеггер відзначав, що буття і Бог не тотожні, і роз'яснював, що ніколи не буде намагатися думати про сутність Бога за допомогою буття. Деякі, можливо, знають, що він починав з теології і зберіг до неї стару любов. Далі Хайдеггер писав, що якби йому довелося ще коли-небудь писати по теології (що він іноді намагався робити), то вираз "буття" не фігурувало б в його роботах. Вірування не потребує бутті. Коли в цьому є необхідність, тоді его більше вже не вірування. Мартін Лютер зрозумів це. Однак всередині навіть його власної церкви про це забувається. Що стосується здатності особистості думати про сутність Бога з теологічної точки зору, погляди Хайдеггера дуже прості. З буттям тут нічого робити. Філософ думає, що буття ніколи не може бути осмислено як сутність і основа Бога, зате досвід Бога і його прояв (коли це пов'язано з людиною) виражаються в вимірі буття, але це не означає, що буття може виступати в ролі можливого предиката Бога. Тут нам необхідні абсолютно нові форми відмінностей і розмежування.

При наведені думки підводять підсумок поглядам Хайдеггера на проблему Бога: Бог і буття тотожні, між ними пет нічого спільного, як між віруванням і мисленням про буття. Перше твердження - філософське. Друге твердження - теологічне: воно передбачає розуміння теології і віри. Отже, Хайдеггер заперечує тотожність Бога і буття "як сутності і основи Бога" або "можливого предиката Бога". Однак для нього "досвід Бога і його прояв виражаються на рівні буття".

"Проблема Бога" у Хайдеггера - це не питання його буття, а питання його прояви, яке не зводиться до доказу. Тому, по Хайдеггеру, під питанням стоїть не "існування Бога", а його присутність або відсутність. Питання про Бога відноситься до сфери "типології буття", яка одночасно є сотеріологія [2] . "Тільки бог може нас врятувати, - стверджує Хайдеггер, - бог, який залишається невизначеним і невідомим навіть в своєму прояві" [3] .

На відміну від метафізики, яка прагне визначити сутність Бога, Хайдеггер досліджує сфери його виявлення на рівні буття. На відміну від Гегеля, який розумів релігію як момент прояви абсолюту, Хайдеггер відкидав релігію, і зокрема Біблію, в ім'я філософії, яка, будучи грецької за походженням і за принципами, не має відношення до біблійного світу. Вірування, в свою чергу, не має потреби в філософії. За Хайдеггеру, Бог, який осмислюється, починається з істини буття, не є Богом традиційної релігії або бог філософів, проте "мислення без бога", відмова від Бога як причини самого себе є, можливо, найбільш адекватним розумінням справжнього "божественного" Бога.

М. Хайдеггера та багатьох сучасних філософів об'єднує прагнення думати про Бога як про більш "божественному". "Мислення без бога" є зворотна сторона цього прагнення. Сучасний тезу про "смерть бога" не слід розуміти як чисте і просте заперечення існування Бога, а як свідчення "заходу ідолів" в епоху "негативної теології".

Основні найбільш повні моменти трактування "проблеми Бога" у Хайдеггера зводяться до наступного.

  • 1. Інтерпретація смерті Бога, починаючи з концепції онтології метафізики і закінчуючи нігілізмом як "негативної теології". Сучасний атеїзм виникає з метафізики.
  • 2. Мислення (або навіть очікування) "божественного" Бога не може бути виявлено і продемонстровано за допомогою метафізики.
  • 3. Ситуація (топологія простору). Відкриття такого простору, на думку Хайдеггера, здійснюється в поетичному призначення святого. Зв'язок "місце - ім'я - святе" має тут вирішальне значення. Однак, якщо доказ існування Бога є богохульство, чи не є це визнанням того, що ми не можемо вийти за межі мови?

  • [1] Онтологія - вчення про буття.
  • [2] Сотериологія - релігійне вчення про спасіння людської душі.
  • [3] Хайдеггер М. Тільки Бог може нас врятувати. Бесіда співробітників журналу "Шпігель" Р. Аугштайн і Г. Вольфа з Мартіном Хайдеггером // Шпігель. 1966. 23 верес. С. 4.
 
Якщо Ви помітили помилку в тексті позначте слово та натисніть Shift + Enter
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >
 
Дисципліни
Агропромисловість
Аудит та Бухоблік
Банківська справа
БЖД
Географія
Документознавство
Екологія
Економіка
Етика та Естетика
Журналістика
Інвестування
Інформатика
Історія
Культурологія
Література
Логіка
Логістика
Маркетинг
Медицина
Нерухомість
Менеджмент
Педагогіка
Політологія
Політекономія
Право
Природознавство
Психологія
Релігієзнавство
Риторика
Соціологія
Статистика
Техніка
Страхова справа
Товарознавство
Туризм
Філософія
Фінанси
Пошук