Навігація
Головна
 
Головна arrow Релігієзнавство arrow Релігієзнавство
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >

Релігія і "емоційна чума"

"Вбивство Христа"

Вільгельм Райх (1897-1957) написав книгу "Вбивство Христа", в якій, досліджуючи життя і вбивство Христа, прийшов до висновку, що основною причиною його болісної загибелі на хресті була "емоційна чума", невротичний ірраціональнопрінудітельное прагнення до знищення психосексуальной енергії. Книга являє собою додаток райховский ідей "секс-економіки" до розуміння і тлумачення євангельського феномена вбивства Христа [1] .

Вбивство Христа Райх розглядає не просто як одномоментний акт розп'яття живу людину, а як постійне руйнування основ життя, як процес, який триває до теперішнього часу, знаходячи своє вираження в війнах, національних конфліктах, злочини, терористичні акти, жорстоких вбивствах.

Життя проти смерті, любов проти ворожнечі і насильства, свобода проти гноблення - такий основний стрижень роздумів Райха про Христа.

Задум книги "Вбивство Христа" багато в чому сприймається як несподіваний і парадоксальний. Викладаючи в основному власне вчення про оргазм, автор одночасно зачіпає тему життя Христа, намагається навіть по-своєму трактувати сенс його священних настанов, його особистість. Що ж стосується неправильного розуміння християнства в цілому, то Райх прагне показати, що саме в цьому полягає справжня суть вбивства Христа. Людство уражено "емоційної чумою". Це нещастя і погубило Сина людського Христа.

Релігійні погляди Райха виникають з послідовного аналізу життєвої енергії людини. Автор розвиває ідеї Фрейда про Ерос і Танатос. Вбити Христа, на думку Райха, - це не тільки розіп'яти його, це, перш за все, винищити в собі "специфічно людське". Знищення життя - ось головна тема книги. Ненависть до життя - предмет особливої уваги автора, який звертається до теми Христа виключно для того, щоб прославити не смерть, а життя.

Однак в книзі Райха немає власне розгорнутих богословських сюжетів. На традиційні питання: "Чи був Христос земною людиною?", "Чи була у нього близькість з жінками?" - Райх відповідає, взявши за основу власне уявлення про людську природу. Самі ж богословські висновки не потребують доктринальних доказах. Тут слово за інтуїцією ...

Сучасний шотландський психіатр Рональд Леінг пише: "Наприклад, в Біблії немає жодного аргументу на користь існування богів, демонів і ангелів. Людям не було необхідності спочатку" вірити "в Бога - вони безпосередньо переживали Його присутність, і те ж саме справедливо по відношенню до інших духовних сутностей. Питання було не в тому, чи існує Бог, а в тому, чи є цей конкретний Бог найбільшим з усіх або єдиним Богом; а також в тому, як співвідносяться один з одним різні духовні агенти. Сьогоднішні ж публічні дебати зовсім не про тому, чи можна вірити в Бога, не про конкретне місце тих чи інших духів в духовній ієрархії і т.п., а в тому, чи існують взагалі Бог або духовні сутності і чи існували вони коли-небудь " [2] .

"Царство Боже всередині нас", - стверджує Райх. Однак трактування цієї істини у психоаналітика зовсім інша, ніж, скажімо, в біблійних текстах. В. Райх має на увазі тлумачення людської природи, яку він розглядає через глибинну структуру характеру. Зрозуміло, саме поняття характеру в психоаналізі відрізняється від побутового вживання цього слова. У повсякденності ми відносимо до характеру деякі якості людини, які виражають його особистість. Він примхливий або цілеспрямований, щедрий чи скупий, компанійський або замкнутий. У психоаналізі фахівці фіксують постійні, стійкі форми реагування на реальність. Можна сказати приблизно так: в психіці кожної людини є зона спонтанності. У цій сфері він непередбачуваний, стихійний, демонструє живу, безпосередню експресію. Чим ширший область спонтанності, тим краще.

Однак, на жаль, зона спонтанності обмежена. За нею проступає жорсткий каркас, званий характером. Це більш масштабне освіту, ніж захисні механізми. У пего включаються позитивні організують функції свідомості і особистості. Відносна сталість характеру обумовлено трьома факторами: успадкованої складової "я", природою інстинктів, проти якої спрямовані захисні механізми, але головним чином особливою установкою особистості, яка виникає під тиском зовнішнього світу [3] .

Поняття характеру вперше з'явилося у Фрейда в 1908 р ( "Характер і анальний еротизм"), В. Райх розробив це поняття і був першим аналітиком, який тлумачив природу і функції характеру в роботі з пацієнтами замість аналізу симптомів. Характер складається зі звичних відносин пацієнта, постійного стандарту його реакцій на різні ситуації. Він включає в свідоме ставлення і цінності, стиль поведінки (сором'язливість, агресивність, упертість), фізичні пози, звички триматися і рухатися.

Інтерес до фізичного функціонування пацієнта привів Райха до лабораторних експериментів з фізіології, і, в кінцевому рахунку, до фізичних досліджень. Вчений дійшов висновку, що біоенергія в індивідуальних організмах - лише один з аспектів універсальної енергії, яка присутня повсюдно. У 1950-х рр. Райх оголосив оргон (якусь універсальну енергію) первинної субстанцією і основою всього існуючого [4] . В. Райх створив Інститут органу, який згадується в тексті книги.

  • [1] Reich W. The Murder of Christ. Volume One of the Emotional Plague of Mankind. NY, 1953.
  • [2] Леінг Р. Трансцендентний досвід // Духовна криза. Коли перетворення особистості стає кризою / під ред. С. Грофа, К. Гроф. М., 1998. С. 83.
  • [3] Див. про це: Гуревич П. С. Клінічна психологія. М., 2001. С. 141.
  • [4] Див .: Гуревич П. С. Доля і вчення Вільгельма Райха // Райх В. Пристрасті юності. М., 2002. С. 35.
 
Якщо Ви помітили помилку в тексті позначте слово та натисніть Shift + Enter
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >
 
Дисципліни
Агропромисловість
Аудит та Бухоблік
Банківська справа
БЖД
Географія
Документознавство
Екологія
Економіка
Етика та Естетика
Журналістика
Інвестування
Інформатика
Історія
Культурологія
Література
Логіка
Логістика
Маркетинг
Медицина
Нерухомість
Менеджмент
Педагогіка
Політологія
Політекономія
Право
Природознавство
Психологія
Релігієзнавство
Риторика
Соціологія
Статистика
Техніка
Страхова справа
Товарознавство
Туризм
Філософія
Фінанси
Пошук