Навігація
Головна
 
Головна arrow Релігієзнавство arrow Релігієзнавство
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >

В. Франкл: екзистенційний аналіз релігійності

Феномен духовності

Екзистенціальний аналіз Віктора Франкла (1905-1997), відкривши духовне підсвідомість, уникнув тієї небезпеки, якій опинився схильний психоаналіз, який запровадив в підсвідомість "воно" і виключив з нього "я". Крім того, екзистенційний аналіз уникнув і інший, так би мовити, внутрішньої небезпеки: визнавши духовне підсвідомість, він зумів виключити односторонню розсудливість і раціональність у ставленні до поведінки людини, який перестав розглядатися як лише розумне створення, як істота, яка може бути зрозуміла виключно з позицій теоретичної чи практичної розумності.

Нарешті, в третій фазі свого розвитку екзистенційний аналіз відкрив всередині неусвідомленої духовності людини щось,

а саме неусвідомлену релігійність, під якою розуміється неусвідомлене прагнення до Бога. Воно, очевидно, іманентно притаманне людині, який часто залишається прихованим ставленням до трансцендентному. З відкриттям неусвідомленої духовності за "воно" (неусвідомлене) з'явилося "я" (духовне), а з відкриттям неусвідомленої релігійності за іманентними "я" виникло трансцендентне "ти". Отже, якщо "я" виявилося також неусвідомленим, а підсвідоме - також духовним, то відтепер це духовне підсвідомість розкрилося також як трансцендентне.

Чи усвідомлювали Бог?

"Зняття покриву з неусвідомленої віри людини, включеної в поняття трансцендентного підсвідомості, свідчило б про те, що несвідомо ми завжди прагнемо до Бога, що ми завжди пов'язані з ним, нехай несвідомо, але цілеспрямовано. І саме цього Бога ми називаємо неусвідомленим Богом" [ 1][1] . Це зовсім не означає, що Бог сам по собі несвідомими. Швидше мається на увазі, що часом Бог не усвідомлений нами, що наше ставлення до нього може бути неусвідомленим, витісненим зі свідомості, прихованим від самих себе. Ще в псалмах згадується про "прихованому Бога", а в Стародавній Греції був вівтар "невідомого Бога". Так що вираз Франкла "несвідомий Бог" має на увазі приховану зв'язок людини з прихованим від нього Богом.

В. Франкл роз'яснює свою позицію: хоча ми завжди маємо неусвідомлене ставлення до Бога, з цього зовсім не випливає, що Бог знаходиться "в нас", що він обжився в нашій підсвідомості, заповнює його, - всі ці положення гідні дилетантської теології. Можливо ще одна помилка: виникає спокуса, інтерпретувати поняття "неусвідомлений Бог" з позицій окультизму, а саме грунтуючись на що міститься в цьому понятті парадоксі "неусвідомленого знання" про Бога. Звідси цілком можливо помилкове положення про те, що підсвідомість всезнаючого або, принаймні, має великим знанням, ніж сама людина, - "воно" знає більше, ніж знаю "я". Однак підсвідомість не тільки не божественно, але жодне божественне властивість не притаманне йому, в тому числі і всезнання. Якщо перша з названих помилок властива дилетантської теології, то друга - замкнутої на собі метафізику.

В. Франкл полемізує з Юнгом, який вважав, що неусвідомлена релігійність пов'язана з релігійними архетипами і, отже, з елементами архаїчного, або колективного, несвідомого. Фактично, за Юнгом, неусвідомлена релігійність найменше відноситься до особистих рішень людини. Вона у нього швидше за колективне, "типове" - якраз архетипне явище в людині. В. Франкл ж зі свого боку вважає, що саме релігійність вже тому не могла б відійти до колективного несвідомого, що вона належить до найбільш особистим рішенням, рішенням з боку "я". І хоча вона цілком може бути неусвідомленою, з цього ще не випливає, що релігія повинна ставитися до сфери інстинктивного, до "воно".

Екзистенційний аналіз не зупиняється там, де зупинився психоаналіз. Сьогодні ми більше не ламаємо собі голову над "майбутнім однієї ілюзії" (так називалася робота Фрейда). Однак ми охоче розмірковуємо про вічність певної реальності - про вічність і сучасності, всюдисущої силі тієї реальності, в якості якої нам розкрилася релігійність людини, реальності в строго емпіричному сенсі.

  • [1] Франкл В. Основи логотерапія. Психотерапія та релігія. СПб., 2000. С. 258.
 
Якщо Ви помітили помилку в тексті позначте слово та натисніть Shift + Enter
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >
 
Дисципліни
Агропромисловість
Аудит та Бухоблік
Банківська справа
БЖД
Географія
Документознавство
Екологія
Економіка
Етика та Естетика
Журналістика
Інвестування
Інформатика
Історія
Культурологія
Література
Логіка
Логістика
Маркетинг
Медицина
Нерухомість
Менеджмент
Педагогіка
Політологія
Політекономія
Право
Природознавство
Психологія
Релігієзнавство
Риторика
Соціологія
Статистика
Техніка
Страхова справа
Товарознавство
Туризм
Філософія
Фінанси
Пошук