Навігація
Головна
 
Головна arrow Релігієзнавство arrow Релігієзнавство
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >

ІДЕЯ БОГА

В результаті вивчення даного розділу студент повинен:

знати

  • • початкові уявлення про Бога;
  • • підхід до розгляду Бога в якості морального закону;

вміти

• аналізувати саморозкриття Бога як феномен;

володіти

• навичками тлумачення абсолютної досконалості.

Початкові уявлення про Бога

Бог (від лат. Deus, грец. Theos ) - Творець і організатор всього сущого, вищий предмет релігійної віри.

Бог - це вища цінність релігійної свідомості, завжди так чи інакше розглядається як особистість. Він зізнається в якості сутності, наділеною незвичайними, надприродними властивостями і силами. У найширшому сенсі Бог є сутність всесовершенного. У поняття досконалості вірять і схиляються перед ним як сущим.

У релігіях Стародавнього Китаю, Кореї, Японії, Індії, Стародавнього Сходу описується сонм богів, один з яких виступає як головний, найбільш могутній, наприклад, Зевс у древніх греків. В індуїзмі така ієрархія відсутня: поряд з "великими богами" тут нерідко шануються і другорядні, нижчі боги, відрізнити від місцевих духів, геніїв, демонів.

Особливо добре розвиток уявлення про Бога можна простежити в індійській міфології: спочатку індійські боги були видатними, сильними, переможними, обізнаними і винахідливими людьми. Вони знали і могли набагато більше, ніж всі інші, тому приносили потрібні людям блага, про які останні їх просили. Пізніше таких особливих людей звели в ранг богів, які стали могутніми, всезнаючим, добрими, "жертводавцями всіх благ". Вони виявилися творцями (винахідниками), техніками давнини, героями і королями, родоначальниками і вождями племен. У первісних народів богів часто називали "праотцями", "предками".

В уявленнях про Бога з самого початку фігурували такі могутні природні сили і речі, як ясне денне небо, сонце, місяць, грім, вітер, море і т.д. Перед ними схилялися ще наївно, як перед невидимими, незрозумілими силами, що стоять за явищами або діючими в самих природних умовах і керуючих ними, як перед духовними сутностями. Ось чому останні стали одночасно ідеальними і бажаними. Вони є те, чим (і яким) людина не є, але хотів би бути.

Саме ці сутності вносять ясність і стійкість в заплутане і нестійке людське існування. Хто кориться їм, хто слідує їх заповідями, догоджає їх жертвопринесеннями, до того вони милостиві і обдаровують спочатку матеріальними, а потім і духовними благами, дають частку своєї проникливості, своєї могутності, нарешті, свого безсмертя в "потойбічному" світі. Вони надають життю вищий сенс і є представниками загального принципу, що дозволяє зрозуміти світ з усім його злом і стражданнями, завдяки їм знаходять пояснення і загадки людської душі.

М. Вебер в роботах по соціології релігії, торкаючись цієї теми, ставить просте запитання, яке повинні відповісти віруючим: "Чи слід взагалі намагатися впливати на того чи іншого бога чи демона за допомогою примусу або прохання?" Подібно до того, як чаклун повинен довести, що він має харизму, Бог повинен довести, що він має силу. Якщо спроба впливати на Бога, як підкреслює М. Вебер, виявляється протягом тривалого часу марною, то це означає або що Бог не має силу, або що засоби впливу на нього невідомі, і від нього відмовляються.

У Китаї, за словами Вебера, досить було кількох великих успіхів, щоб поширилася чутка про силу зображення того чи іншого бога ( "Шеньлін") і щоб число його послідовників збільшилася. Імператор як представник своїх підданих перед небом дарував богам, якщо вони довели свою силу, титули та інші відзнаки. У той же час і декількох великих розчарувань було часом досить, щоб храм став навіки порожнім.

Непохитна віра пророка Ісаї [1] в те, що його Бог не дасть впасти Єрусалиму в битві з ассирийцами, якщо тільки цар залишиться твердий, яка внаслідок історичної випадковості всупереч будь-якій ймовірності дійсно виправдалася, стала з тих пір міцною основою могутності Бога і його пророків.

Таким же було ставлення, як показує Вебер, до доанімістіческому фетишу [2] і власникам харизми [3] в магії. За невдачу чаклун іноді розплачувався життям; священнослужителі мають перед ним ту перевагу, що можуть покласти відповідальність за невдачу на бога. Однак разом з престижем бога падає і їх престиж, хіба що їм вдається за допомогою будь-яких засобів переконливо довести, що є відповідальним за невдачу не Бог, а його шанувальники: віруючі недостатньо шанували Бога, недостатньо задовольняли його потреба в жертовної крові і сома або, можливо, навіть вважали за краще йому інших богів, тому він їх і не чує. Однак в деяких випадках і посилення шанування не допомагає: боги ворогів виявляються сильнішими. Тоді репутація Бога загинула. Якщо в цьому випадку не знайдуться кошти мотивувати неприхильне поведінку Бога таким чином, щоб його престиж не тільки не впав, але, навпаки, навіть зріс, його шанувальники переходять під заступництво більш сильних богів. Іноді, як зауважує Вебер, священнослужителям вдавалося вигадувати такі кошти. Особливо блискуче це робили священнослужителі Яхве, зв'язок якого з його народом ставала тим міцніше, ніж великі лиха погрожували народу. Однак для того, щоб це стало можливим, необхідно розвиток цілого ряду нових божественних атрибутів.

Антропоморфізірованним боги і демони мають лише відносним якісним перевагою в порівнянні з людиною. Їх пристрасті так само безмежні, як і у сильних людей, і так само безмірна їх жага насолод. Стародавня міфологія розповідає про те, як боги закохувалися в простих смертних. Верховний грецький бог Зевс, що сходить до індоєвропейської божеству неба, мав нащадків не тільки від богинь - і земні жінки відчували його неприборкану пристрасть.

Бог підземного царства Аїд викрав дочку Деметри і Зевса Персефону. Одного разу вона рвала на лузі квіти, намагаючись не дивитися на нарциси, як їй карала мати. Але ось перед нею виявився величезний нарцис, палаючий білизною і пурпуром. Чи не здолавши спокуси, Персефона простягнула руку до його пелюсток. І тут розверзлася земля, з безодні з'явилася колісниця, запряжена чорними кіньми. Дочка Деметри виявилася в підземному царстві, де про її красу, судячи з усього, знали давно. Глибокі надра таємничим чином пов'язані з небесним Олімпом. Любовна пристрасть з'єднує богів, титанів, смертних ... [4]

Однак, як показує Вебер, не всі боги всеведущи і всемогутні (в іншому випадку їх не могло бути багато) і не обов'язково вічні (в Вавилоні і в давніх германців); вони можуть тільки продовжити своє славне існування магічної їжею або напоєм, якими володіють, подібно до того, як чарівне зілля лікаря здатне продовжити людське життя. У якісному відношенні вони поділяються на корисних і шкідливих людям, причому перші оголошуються, звичайно, добрими і вищими богами, їм поклоняються, їх протиставляють другим, нижчим демонам, з витонченим підступністю наділяючи останніх всілякими дурними властивостями. Демонам не вклоняються, а прагнуть магічними засобами відвести їх вплив.

Однак не завжди поділ відбувається на такій основі, і вже, звичайно, не завжди володарі злих сил деградують до рівня демонів. Міра культового шанування богів залежить не від їх доброти і навіть не в їхній універсальній значущості. Якраз великі і добрі боги неба, як зазначає Вебер, часто бувають позбавлені культу, і не тому, що вони "занадто далекі", а тому, що їх вплив дуже рівномірно, і створиться враження, що ця рівномірність гарантована і без будь-яких дій. Навпаки, боги з яскраво вираженим диявольським характером (наприклад, бог руйнування і хвороб Рудра в Індії) зовсім не завжди слабкіше "добрих" богів і можуть володіти величезною силою.

Поряд з якісною диференціацією на добрих і диявольських богів всередині божественного пантеону з'являються етично кваліфіковані боги. Етична кваліфікація властива не лише монотеїзму, в якому, як вважає Вебер, вона призводить до далекосяжних наслідків, але сама по собі можлива на самих різних щаблях освіти пантеону. До етичним божествам особливо часто ставиться, природно, бог, який відає законами права, і бог, що володіє владою над оракулами.

У повній відповідності з життєвою реальністю охоронець правопорядку зовсім не обов'язково найсильніший бог: ні Варуна в Індії, ні Маат в Єгипті, ні тим більше Аполлон Ликийский в Аттиці або Дике і Феміда не були найсильнішими богами. Вони виділяються тільки своєю етичною кваліфікацією, пов'язаної з тим, що оракул або бог у своєму вироку якось повинен відкрити "істину". Але "етичний" бог охороняє правопорядок і добрі звичаї не тому, що він бог ( "етика" мачо цікавить антропоморфних богів, у всякому разі менше, ніж людей), а тому, що прийняв цей особливий вид поведінки людей під свій захист.

  • [1] Ісая - перший з так званих великих пророків Старого Завіту; в його пророцтвах в явному вигляді присутня ідея про прийдешнє месії і його страждання.
  • [2] Фетишизм - рання форма релігійних вірувань, поклоніння неживих предметів, яким приписувалися надчуттєві властивості - здатність зцілювати, охороняти від ворогів, допомагати на полюванні.
  • [3] Харизма - релігійний термін для позначення благодаті, що посилається людині згори. У більш широкому сенсі термін означає виняткову обдарованість людини, яка проявляється в тій чи іншій сфері діяльності.
  • [4] Див .: Ерос. Пристрасті людські. Філософські маргіналії П. С. Гуревича. М., 1998. С. 99-100.
 
Якщо Ви помітили помилку в тексті позначте слово та натисніть Shift + Enter
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >
 
Дисципліни
Агропромисловість
Аудит та Бухоблік
Банківська справа
БЖД
Географія
Документознавство
Екологія
Економіка
Етика та Естетика
Журналістика
Інвестування
Інформатика
Історія
Культурологія
Література
Логіка
Логістика
Маркетинг
Медицина
Нерухомість
Менеджмент
Педагогіка
Політологія
Політекономія
Право
Природознавство
Психологія
Релігієзнавство
Риторика
Соціологія
Статистика
Техніка
Страхова справа
Товарознавство
Туризм
Філософія
Фінанси
Пошук