Навігація
Головна
 
Головна arrow Релігієзнавство arrow Релігієзнавство
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >

Саморозкриття Бога

Віра в Бога як вищу, істоту і унікальну основу всього сущого може бути пов'язана безпосередньо з релігією. Інакше вона виглядає як шанування безособових сил або духів. У Біблії Бог змальований не як умоглядно мислимий образ, а, навпаки, пізнається завдяки його панування над світом. Його панування виявляється в словах одкровення, в пророцтвах, в глибоких релігійних переживаннях. Саморозкриття Бога в Старому Завіті може бути охарактеризоване такими рисами: монотеїзм (єдиність), позачасовість, внепространственность, трансцендентність (позамежна), святість, особистість, ставлення до людини.

Поняття Бога як Абсолюту включає в себе три основні моменти досконалості:

  • 1. Бог як абсолютна всемогутнє і досконале начало, Творець всього сущого.
  • 2. Бог як абсолютна духовне начало, якому приписується атрибут всезнання, премудрості.
  • 3. Бог як досконале всеблагої початок, абсолютний джерело милості і справедливості.

Як виникає ідея Бога в свідомості людини?

З філософської точки зору ідея Бога втілює уявлення про абсолютну творчої мощі природи і абсолютному духовному благо. Ідея Бога народжується розумом людини, який претендує на осягнення абсолютного початку буття, сенсу сущого. Таку позицію розвивав в російської філософії Б. Н. Чичерін (1828-1904). "Якщо Бог є Розум, керівник Всесвіту, - писав він, - а людина як розумна істота сам є причасником цього Розуму і носить в собі свідомість його буття, то він, за самою своєю природою, повинен прагнути до спілкування з Богом" [1] .

У передмові до книги "Наука і релігія" Чичерін висловлює вихідні положення свого світогляду. Він називає розум єдиним шляхом осягнення явищ природи і людини: "Ні сенсу, ні зв'язку явищ досвід нам не розкриває: сполучна початок, яке не підлягає зовнішнім почуттям, осягається тільки розумом". Однак Чичерін не відокремлює розум від віри, закликаючи "окинути поглядом все неосяжне простір неба і зрозуміти велику зв'язок, що з'єднує вища з нижчим, небесне і земне". А ієрархія тут така: "Віра для розуму становить не точку результату, яка приймається сліпо, а об'єктивне початок, яке досліджується в своїй істоті і в своїх проявах. Тільки цим шляхом можна зробити науковий висновок".

Російський філософ І. С. Аксаков (1823-1886) заперечував погляд Чичеріна протягом багатьох років і, зокрема, писав: "... внутрішня цілісність людини ... становить не більше як перший ступінь розвитку; в ній виражається то первісну єдність , яке служить точкою відправлення для людського духу, але на якому людина не може зупинитися. Вищий потім щаблем є самостійний розвиток окремих елементів. Це не насильницьке відторгнення гілок від загального стовбура, а вираз істинного істоти духу, того властивого йому абсолютного початку, в силу якого кожна окрема сторона здатна стати джерелом самобутньої життя і розвиватися чисто зсередини себе. Загальна зв'язок цих сторін знову неминуче приводить їх до вищої єдності; але це нове єдність оселяється НЕ насильницьким підпорядкуванням їх зовнішньому для них авторитету, а власним їх внутрішнім розвитком " [2] .

Якщо відповісти на питання: "Як виникає ідея Бога в свідомості людини?" в рамках богослов'я, то стане очевидним, що образ Бога навіяні людям через пряме спілкування, через одкровення, яке в релігії виступає головним чином у вигляді Святого Письма (Біблія - в християнстві, Коран - в ісламі). У всіх варіантах Бог постає перед людиною як Творець світу, Вседержитель, Отець Небесний.

З міфологічної точки зору Бог є уособленням древнім людиною природних стихій, небесних тіл і явищ, таких, як небесні тіла і грізні прояви природних феноменів. Відчуваючи страх перед цими силами природи, стародавня людина намагалася вступити в контакт з потужної універсальної силою, намагаючись викликати в ній поблажливість і милість. Так виник, згідно міфологічної позиції, ефект обожнювання.

Історична позиція зводиться до того, що Бог - це ідеалізований предок. Механізм такого харизматичного поклоніння ясний з історії. Люди схильні творити кумирів з царів, героїв, вождів, мудреців. У цьому, з точки зору історичної, причина створення ідеї Бога.

Психоаналітики, головним чином в особі З. Фрейда, вважають, що Бог - це образ батька, який був пригнічений в свідомості і витіснений в несвідоме. Преображення почуття ненависті до батька в силу подвійності людської психіки привела в кінцевому рахунку до обожнювання батька і створення образу Бога.

З антропологічної точки зору ідея Бога сама по собі виражає відчужену сутність людини. Так, німецький філософ Людвіг Фейєрбах (1804-1872) вбачав таємницю християнської релігії в тому, що в ній людина об'єктивує свою сутність і робить себе предметом цієї об'єктивувати суті, перетворилася на суб'єкт, в особистість. Християнин сам до себе починає ставитися як до Бога, не усвідомлюючи, що цей інший об'єкт і є він сам.

Предметом і змістом релігії Фейєрбах вважав людину. Ось чому його робота "Сутність християнства" (1841) починається з аналізу "загальної сутності людини". Релігія, як зазначає автор, висловлює істотна відмінність людини від тварини: у тварин немає релігії. Ця відмінність виявляється у свідомості, а свідомість є лише там, де людина здатна зрозуміти свій рід, свою сутність.

Л. Фейєрбах - яскравий представник релігійної критики, і цю критику він вважав справою всього свого життя. Мислитель стверджував, що релігію породжують як страх перед стихійними силами природи, так і тс труднощі, тс страждання, які відчувають люди па землі. Крім того, в божество відображаються надії, ідеали людини, тому і релігія наповнюється життєвими уявленнями, так як Бог є те, чим людина хоче бути. Релігійне поклоніння явищам природи, як і релігійний культ людини в Новий час, згідно Фейербахом, показує, що людина обожнює те, від чого залежить реально або хоча б в уяві. Сутність релігії - людське серце, останнім часом і відрізняється від тверезого та холодного розуму, що воно прагне вірити, любити. В релігії спотвореним чином відображено весь людина.

"Людина вірить в богів не лише тому, що у нього є фантазія і почуття, але також тому, що у нього є прагнення бути щасливим. Він вірить в блаженне істота не тільки тому, що він має уявлення про блаженство, а й тому, що він сам хоче бути блаженним; він вірить у істоту тому, що він сам хоче бути досконалим, він вірить в безсмертну істоту тому, що він сам не бажає померти " [3] .

Таким чином, Фейєрбах дає антропологічне тлумачення релігії і застосовує його конкретно до окремих християнських догматів. Так, Трійцю він пояснює через існування сімейного життя, божественний промисел - через містичне уявлення людини про своє відміну від природи. Образ Бога для Фейєрбаха - це відчуження сутності людини. Бог відчужується від людини. Йому приписують самостійне існування, а також перетворюють в першопричину всього сущого. Ця концепція відчуження виявляється головним підвалиною фейербаховской критики релігії. Висновок його такий: справжня релігія - це релігія без Бога. Релігійне почуття притаманне індивідуальної психології людини, воно непереборно. Більш того, Фейєрбах вважає, що любов людини до людини, особливо статева любов, - це і є релігійне почуття.

Соціологічна точка зору зводиться до впливу на людину анонімних, не завжди йому зрозумілих соціальних сил. Бог в цьому випадку є уособлення тих суспільних механізмів, які впливають на людину, панування суспільства над особистістю.

Нарешті, окультно-теософська точка зору [4] пов'язує ідею Бога з думкою на досконалу людину, який досяг високого ступеня духовної еволюції і виявився присвяченим в абсолютне знання. За висловом Гермеса, людина є смертний бог, а бог - безсмертний людина.

Які висновки можна зробити з перерахування цих позицій? Перш за все, кожна з цих точок зору відображає історично зумовлені уявлення, які багато в чому втратили свою пояснювальну силу. Грізні сили природи не народжують ідею Бога і навряд чи коли-небудь стали джерелом релігійної картини світу. Здатність до створення кумирів створює культ харизматичних особистостей, однак не веде до універсальної ідеї Бога. Відчуження власної людської природи або таємниці соціальних механізмів, що породжують у людей відчуття безпорадності і беззахисності, теж не настільки ефективний спосіб обожнювання суспільства і народження образу Бога.

Інший висновок полягає в тому, що віра становить невід'ємну частину людської природи. Людина може розкрити таємницю Бога, пізнаючи власну сутність. Загадка Бога укладена в секретах світобудови, які чудодійно пов'язані з людиною. Розвінчуючи Бога і розглядаючи його як фантазію, людина, таким чином, віддаляється від розуміння власної людської природи.

  • [1] Чичерін Б. Н. Наука і релігія. М., 1999. С. 190-191.
  • [2] Цит. але: Белевцева Н. Наука як релігія чи релігія як філософія. Заочну суперечку ліберала Бориса Чичеріна і слов'янофіла Івана Аксакова // НГ-наука. 2001. 18 Квітня.
  • [3] Фейєрбах Л. Избр. філос. твори: в 2 т. М., 1955. Т. 2. С. 713.
  • [4] Окультизм - загальна назва навчань, які визнають існування в світі таємних надприродних сил і розробляють способи взаємодії з цими силами. Теософія - релігійно-філософські вчення про можливість осягнення Бога за допомогою містичної інтуїції або інших засобів, доступних обраному колу посвячених.
 
Якщо Ви помітили помилку в тексті позначте слово та натисніть Shift + Enter
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >
 
Дисципліни
Агропромисловість
Аудит та Бухоблік
Банківська справа
БЖД
Географія
Документознавство
Екологія
Економіка
Етика та Естетика
Журналістика
Інвестування
Інформатика
Історія
Культурологія
Література
Логіка
Логістика
Маркетинг
Медицина
Нерухомість
Менеджмент
Педагогіка
Політологія
Політекономія
Право
Природознавство
Психологія
Релігієзнавство
Риторика
Соціологія
Статистика
Техніка
Страхова справа
Товарознавство
Туризм
Філософія
Фінанси
Пошук