Навігація
Головна
 
Головна arrow Релігієзнавство arrow Релігієзнавство
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >

Бог як джерело морального закону

Уявлення про Бога як творця і володаря Всесвіту, джерелі морального закону найбільш виразно виявляється в Біблії (грецька назва книг Старого Завіту і Нового Завіту, що складають Священне Писання християнства).

З точки зору традиційного релігієзнавства, первісна форма релігії, це, мабуть, монотеїзм, причому первісна, тобто шанування родоначальника, праотця всередині роду. Поява інших героїв, предків, вождів, винахідників разом з шануванням різних явищ природи призводить до політеїзму (багатобожжя). Монотеїстичними в строгому сенсі слова є іудаїзм, християнство та іслам. Пізніший універсальний монотеїзм відбувається частково від змішання політеїстичних богів в деяку єдність, яке зв'язується з політичної централізацією влади. Однак спочатку єдиний Бог шляхом обожнювання його атрибутів може знову перетворитися на безліч богів. При цьому досить різко виділилися два шари релігійної свідомості: по-перше, народне, профанического [1] , і, по-друге, езотеричне (закрите), жрецьке, розраховане на обраних, присвячених, мистов (прихильників містики).

Уявлення народної релігії відповідно своїм походженням залишаються здебільшого антропоморфічними. У них Бог - це людиноподібна особистість. Для непосвячених же Бог - єдина, індивідуальна, самосознающего і автоматична сила, яка існує поза і над світом. Бог розглядається як Творець, Хранитель і Володар світу.

Існують так звані релігії спокути. Серед них і християнство, яке передбачає звільнення людини від всякого зла. Але якщо, наприклад, в буддизмі викуплення може статися виключно власними силами (самопорятунку), то в християнстві воно можливо тільки завдяки рятівникові (порятунок Богом). У християнстві йдеться головним чином про спокуту первородного гріха. Згідно з християнським вченням людський рід успадкував гріх, який був здійснений першою людиною, і втратив первісну чеснота. Наслідком цього стали искаженность природи людини, схильність його до гріха. Однак самотужки людина не може вийти з цього стану, як померлий не може сам себе воскресити. Потрібна допомога Бога, Який спасає людину.

В. С. Соловйов підкреслював: "Так, коли хто має непохитну, убежденную віру в Бога, то ця віра є вже неодмінна його приналежність - не в тому сенсі, щоб він мав завжди мати в умі своєму ствердну думка про Бога, з відповідними почуттями і прагненнями, а тільки в тому сенсі, що кожен раз, як ідея Бога дійсно виникає в його душі, або кожен раз, як ставиться перед ним питання про Бога, неодмінно слід певний, позитивну відповідь, супроводжуваний відповідними станами почуттів і волі " [ 2][2] .

  • [1] профан - релігійне поняття, що означає не просто не освячене, але багато разів приховує від освячення і в силу цього назавжди позбавлене його.
  • [2] Соловйов В. С. Соч .: в 2 т. Т. 1. С. 430.
 
Якщо Ви помітили помилку в тексті позначте слово та натисніть Shift + Enter
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >
 
Дисципліни
Агропромисловість
Аудит та Бухоблік
Банківська справа
БЖД
Географія
Документознавство
Екологія
Економіка
Етика та Естетика
Журналістика
Інвестування
Інформатика
Історія
Культурологія
Література
Логіка
Логістика
Маркетинг
Медицина
Нерухомість
Менеджмент
Педагогіка
Політологія
Політекономія
Право
Природознавство
Психологія
Релігієзнавство
Риторика
Соціологія
Статистика
Техніка
Страхова справа
Товарознавство
Туризм
Філософія
Фінанси
Пошук