Бог як джерело морального закону

Уявлення про Бога як творця і володаря Всесвіту, джерелі морального закону найбільш виразно виявляється в Біблії (грецька назва книг Старого Завіту і Нового Завіту, що складають Священне Писання християнства).

З точки зору традиційного релігієзнавства, первісна форма релігії, це, мабуть, монотеїзм, причому первісна, тобто шанування родоначальника, праотця всередині роду. Поява інших героїв, предків, вождів, винахідників разом з шануванням різних явищ природи призводить до політеїзму (багатобожжя). Монотеїстичними в строгому сенсі слова є іудаїзм, християнство та іслам. Пізніший універсальний монотеїзм відбувається частково від змішання політеїстичних богів в деяку єдність, яке зв'язується з політичної централізацією влади. Однак спочатку єдиний Бог шляхом обожнювання його атрибутів може знову перетворитися на безліч богів. При цьому досить різко виділилися два шари релігійної свідомості: по-перше, народне, профанического [1] , і, по-друге, езотеричне (закрите), жрецьке, розраховане на обраних, присвячених, мистов (прихильників містики).

Уявлення народної релігії відповідно своїм походженням залишаються здебільшого антропоморфічними. У них Бог - це людиноподібна особистість. Для непосвячених же Бог - єдина, індивідуальна, самосознающего і автоматична сила, яка існує поза і над світом. Бог розглядається як Творець, Хранитель і Володар світу.

Існують так звані релігії спокути. Серед них і християнство, яке передбачає звільнення людини від всякого зла. Але якщо, наприклад, в буддизмі викуплення може статися виключно власними силами (самопорятунку), то в християнстві воно можливо тільки завдяки рятівникові (порятунок Богом). У християнстві йдеться головним чином про спокуту первородного гріха. Згідно з християнським вченням людський рід успадкував гріх, який був здійснений першою людиною, і втратив первісну чеснота. Наслідком цього стали искаженность природи людини, схильність його до гріха. Однак самотужки людина не може вийти з цього стану, як померлий не може сам себе воскресити. Потрібна допомога Бога, Який спасає людину.

В. С. Соловйов підкреслював: "Так, коли хто має непохитну, убежденную віру в Бога, то ця віра є вже неодмінна його приналежність - не в тому сенсі, щоб він мав завжди мати в умі своєму ствердну думка про Бога, з відповідними почуттями і прагненнями, а тільки в тому сенсі, що кожен раз, як ідея Бога дійсно виникає в його душі, або кожен раз, як ставиться перед ним питання про Бога, неодмінно слід певний, позитивну відповідь, супроводжуваний відповідними станами почуттів і волі " [ 2][2] .

  • [1] профан - релігійне поняття, що означає не просто не освячене, але багато разів приховує від освячення і в силу цього назавжди позбавлене його.
  • [2] Соловйов В. С. Соч .: в 2 т. Т. 1. С. 430.
 
< Попер   ЗМІСТ   Наст >