Навігація
Головна
 
Головна arrow Релігієзнавство arrow Релігієзнавство
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >

Абсолютна досконалість

"Для релігійної людини в центрі всього його світобачення стоїть Бог, - пише російський філософ Н. О. Лоський (1870- 1965). - Глибока віра такої людини не потребує умовиводах і хитромудрих доказах буття Бога. Це не означає, що він задовольняється сліпою вірою, тобто лише суб'єктивним почуттям довіри до слів "Бог існує". Навпаки, глибока віра в Бога є вища форма знання про Бога, володіння абсолютно достовірним доказом буття Його, саме живим досвідом, який свідчить, що Бог є " [1] .

В. С. Соловйов характеризує цей досвід як "радісне відчуття, що є істота нескінченно краще, ніж ми самі, і що паша життя і доля, як і все, що існує, залежить саме від нього, - немає від чого-то безглуздо-рокового, а від дійсного і досконалого Добра, - єдиного, що містить в собі все. у цьому релігійному відчутті дана дійсність відчувається, ми на ділі сприймаємо реальну присутність Божества, відчуваємо в собі його дію " [2] .

Про релігійному досвіді розгорнуто йдеться в книзі російського філософа С. Н. Булгакова (1871-1944) "Світло невечірнє" (1917). Ймовірно, у всіх людей хоч раз в житті відбувається "зустріч" з Богом, але цей надчутливий релігійний досвід надто не схожий на звичний знання про речі, видимих поглядом, відчутних рукою і необхідних для задоволення повсякденних потреб. Тому люди, які не бажають, щоб над ними стояло істота, безмірно перевершує їх своєю досконалістю, або люди, що виробили світорозуміння, несумісне з релігійним досвідом, легко можуть засумніватися в достовірності свого сприйняття Бога і намагаються витлумачити його як ілюзію або навіть як чисто суб'єктивний стан.

На думку російських релігійних філософів, глибока віра в Бога дає тверду опору у всіх мінливості долі. Якщо Бог є істота всемогутнє, всезнаючого і всеблагої, від якого все залежить, то світ в цілому і у всіх своїх деталях має високий сенс. Звідси в душі людини виникає спокій і за долю світу, і за своє особисте життя.

Якщо найвища досконалість може бути досягнуто тільки вільно діяльними істотами, то ясно, що деякі з них можуть зловжити своєю свободою і поставити себелюбні мети своєї діяльності; в міру свого егоїзму вони внесуть в світ горе чужого життя, порушення гармонії, боротьбу за існування, всілякі види зла і недосконалості. Однак органічний зв'язок усіх істот один з одним забезпечує можливість вдосконалення і поступового подолання зла. Кожна справжня і навіть можлива особистість залишається і в стані падіння абсолютно цінною, як носій свого ідеального призначення в світі.

"Хто заперечує існування Бога, - пише Лоський, - той тим самим цим запереченням вносить в своє світобачення невознаградімую втрату. Справді, Бог є Абсолютна Добро і Абсолютна досконалість. Обмежені істоти, складові світ, можуть досягти вищої досконалості не інакше, як вступаючи в союз з цим скарбом добра, долучаємося до Його благодатною допомогою до повноти Його життя. Якщо таке абсолютно досконале буття не існує спочатку, то і в майбутньому шляхом світової еволюції воно ніколи не виникне: немислимо і суперечливо твердження, ніби з обмежених, недосконалих істот може виробитися істота Всемогутнє, всесовершенного, що виникло в часі і раніше під пір не існувало; сама його обмеженість в часі вже несогласіма з поняттям всемогутності і всесовершенства " [3] .

Справа в тому, що феномен секуляризації пов'язаний із запереченням в релігії головного - трансцендентного. Основні звинувачення на адресу релігії - відчуження людини від самого себе (марксизм), неперевірюваність і внутрішня суперечливість її мови (аналітична філософія) - спрямовані проти її трансцендентного аспекту. Ось чому питання про осмисленості релігійної мови вимагає вивчення різних моделей трансцендентного. Наприклад, властиве християнству розуміння Бога як особистості виправдовує звернення до моделей, які визначають самосвідомості людської особистості. Найбільш ретельний аналіз таких моделей і пов'язаного з ними мови можна знайти в сучасній аналітичної філософії.

Найближчу аналогію між "я" і Богом можна бачити в "вислизає" характер суб'єктивності. Однак в "моделі вислизає суб'єктивності" трансцендентність "я" знаходиться ціною ізоляції "я" від інших. Стосовно до Бога ця модель робить його або непізнаваним, або одним з аспектів власного "я" людини. У християнстві воля Бога ідентифікується через втілення Христа. Розповідь про Христа може бути зрозумілий кожним, він може бути предметом комунікації. Про істинності цієї розповіді, яка цим, очевидно, не доводиться, ми можемо судити але тому, в якій мірі він надає єдність і сенс нашого досвіду, доцільність і значущість нашим діям.

Говорячи про екзистенціальному сенсі релігійного мови, про те, як моделі трансцендентного корелюють з дійсними шляхами релігійного життя, ми стикаємося з труднощами, викликаними небуквального характером тієї мови, якою ми говоримо про Бога. Зведення цієї мови до рівня, доступного нашому розумінню, призводить або до заперечення реальності людської свободи (відчуження), або до визнання за людиною свободи, не пов'язаної з природним і соціальним контекстом (аномії). В обох випадках відбувається змішання двох рівнів мови, нездатність прийняти в повноті "парадокс двох суб'єктом дії", який послідовно проводиться в Біблії і з яким вмів жити К'єркегор.

Неможливість однозначного виразу взаємин між Богом і людиною змушує вдаватися до взаємодоповнюючим і поправляти один інший мотивами. "Екологічний мотив" в сучасній філософії найбільш повно розвинутий Р. Нібур (1892-1971) і складається в розумінні людини як "відповідального" я "" в мережі природних і соціальних взаємозв'язків, ціннісним центром якої є Бог. "Діалогічний мотив", який найяскравіше проявляється Р. Бультманом (1884-1976), є бачення нашого життя як діалогу з трансцендентним.

Нарешті, критика надмірного суб'єктивізму бультмановского богослов'я знову поставила в центр уваги традиційно центральну тему християнства - тему царства Божого, з якою пов'язаний "телеологічний мотив" релігійного мови. Якщо "екологічний мотив" переважно пов'язаний з моделлю "вислизає" я "", то телеологічний - з моделлю "дієвої особистості". Останній більшою мірою, ніж інші мотиви, надає цілеспрямованість і сенс нашого дії.

Питання про "істинності" християнського оповідання безглуздий. Християнство може розглядатися як "істина" в тому сенсі, що воно значимо в людському житті завдяки тому, що надає сенс нашим діям, життєвого досвіду.

Висновок

Для будь-якого релігійного свідомості, крім буддизму, поняття Бога є ключовим. Однак саме приголомшливе в релігії - це вражаюче розмаїття вірувань, образів Бога і форм його шанування. "Африканські боги-пращури і світової Розум грецьких філософів, радіння шаманів і елліністичні містерії, сонми язичницьких богів і суворий монотеїзм Старого Завіту і Корану, чуттєві культи тантризма (тантризм - різні школи і напрямки в індуїзмі і буддизмі, які обґрунтовують поклоніння жіночої, рідше чоловічий , статевої енергії) і брахманський аскетизм (брахман - представник вищої Варни і касти в Індії, професійний жрець в брахманизме і індуїзмі), демони Вавилона і перський Бог Світла, зооморфні (подібні тваринам) боги Стародавнього Єгипту і християнська Трійця " [4] .

Разом з тим можна сказати, що в самому осягненні Бога протягом багатьох століть відбулися істотні зміни: від наївного, часто антропоморфного тлумачення божества в образах, близьких і доступних людської повсякденності, до усвідомлення Бога як позамежного істоти, уособлення добра і досконалості.

  • [1] Лоський Н. О. Бог і світове зло. М., 1994. С. 84.
  • [2] Соловйов В. С. Виправдання добра. М .: Думка, 1988. Т. 2.
  • [3] Лоський Н. О. Бог і світове зло. С. 87.
  • [4] Назарова В. Н. Філософія в питаннях і відповідях. Тула, 1996. С. 290.
 
Якщо Ви помітили помилку в тексті позначте слово та натисніть Shift + Enter
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >
 
Дисципліни
Агропромисловість
Аудит та Бухоблік
Банківська справа
БЖД
Географія
Документознавство
Екологія
Економіка
Етика та Естетика
Журналістика
Інвестування
Інформатика
Історія
Культурологія
Література
Логіка
Логістика
Маркетинг
Медицина
Нерухомість
Менеджмент
Педагогіка
Політологія
Політекономія
Право
Природознавство
Психологія
Релігієзнавство
Риторика
Соціологія
Статистика
Техніка
Страхова справа
Товарознавство
Туризм
Філософія
Фінанси
Пошук