Навігація
Головна
 
Головна arrow Релігієзнавство arrow Релігієзнавство
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >

Християнство - радикальна любов

Божественна Троичность

Християнство - релігія Божественної Троичности і релігія Богочеловечества. Воно передбачає віру не тільки в Бога, по і в людини. "Християнство, - за словами Бердяєва, - істотно антропологічно і антропоцентричні, воно підносить людину на небувалу запаморочливу висоту. Другий лик Божий явив як лик людський. Цим ставиться людина в центр буття. У ньому покладається сенс і мету миротворения, Людина покликана до творчого справі в світі, до співучасті в Божій справі, в справі миротворения і мироустроения. у християнських містиків було сміливе бачення центрального і вищого положення людини в світі " [1] .

Християнство - релігія виконаного обітниці, з одного боку. З іншого боку, в християнстві зберігається абсолютно особливе уявлення про цінність людського життя і людської особистості. Христос, Істина, Слово - особистість. Бог став людиною, щоб взяти па себе гріхи світу, поєднуючи непоєднуване - тварь і Творця.

У цьому контексті зовсім змінилося значення формули "за образом і подобою". Кожне життя ставала надзвичайно відповідальним підприємством - "будівництво власного порятунку". На найвищих висотах християнської свідомості відкривається, що людина не тільки тварюка, він більше ніж тварина, він впроваджений в Божественне життя. Тільки християнську свідомість визнає вічність людини.

У самому втіленні Христовому для християнина стільки дива, що йому більше не треба ніяких інших чудес. У самому втіленні Христовому для християнина така реальність, що все інше здається царством тіней, жалюгідних подоб.

Вчення Церкви про те, що порятунок неможливо поза Христа, являє собою відгук на потрясіння, яке викликала Жертва - навіть не проповідь.

Кінцева мета для християнина - перемога над смертю. Однак це торжество - "смерть, де твоє жало, пекло, де твоя перемога!" - Видобуто такою ціною, що правильність, праведність відступає перед досконалістю Божественної любові.

Християнство радикально. Ісус виразно сказав, що не мир приніс, але меч. Він гнав торговців із храму, закликав проповідувати з дахів і повідомив Іуди Іскаріота, що краще б тому зовсім не народитися на світ, В християнстві відсутня виразна воля до благоліпний облаштування соціуму. Всі подібні ідеї і концепції - плід компромісу між благодаттю, совістю і історичними обставинами.

Християнство терпимо. Ісус прощав. Він сказав, що субота для людини, а не людина для суботи.

Поблажливість до слабостей людей ( "немає людини, який жив би і не згрішив") зробило протівоструктурную, з точки зору сучасного свідомості абсолютно андеграундну проповідь наріжним каменем структури декількох найстійкіших товариств. На думку Бердяєва, для християнської антропології виявилося важкою проблемою встановлення абсолютної спорідненості між людиною і Богом. У Христі, як в Боголюдини, розкривається вільна активність не тільки Бога, по і людини.

Однак в монофізитство [2] трактується з'єднання двох природ у Христі як поглинання людського початку божественним. Ось чому всі слабкості, ухили і невдачі християнства в історії були пов'язані з тим, що християнську свідомість насилу сприймало таємницю двоєдиної природи і легко схилялося до практичного монофізитство. У Августина Блаженного були ухили, які давали підстави для приниження людської природи.

"Встановлюючи відмінність між Творцем і творінням за ознакою незмінності і змінності, він зміна вважав дефектом і бачить у зміні погіршення. Божественне буття незмінно і тому абсолютно. Людське буття змінюється, але змінюватися воно може і було зміною на гірше. На краще ж людська природа може змінюватися лише під дією благодаті. Таким чином, Августин Блаженний заперечує творчу природу людини, він не бачить в людині творчої свободи " [3] .

На думку Бердяєва, святоотеческая антропологія не розкрила до кінця християнську істину про людину. Вона не зробила належних висновків, які стосуються людської природи. Але христологічне і антропологічне свідомість у всьому подібні один одному. Від того, як ви розумієте Христа, залежить і те, що ви думаєте про людину. Людська особистість існує лише у Христі і через Христа. Христос не тільки Бог, але і людина. До кінця розкрита христологічна антропологія буде одночасно і христологією людини.

Однак в святоотцівський період християнство було спрямовано вгору, до Бога. Тому воно відштовхувалася від гріховної природи людини. Отці Церкви розробляють переважно негативну антропологію, в якій людина трактується як істота занепале. Йдеться про тілом старого Адама, про шляхи боротьби з пристрастями. Позитивне святоотеческое вчення про людину підноситься вже на останню вершину - до набуток благодаті Духа Святого, просвітління тварі і обожнювання людини. Природа людська стверджує себе і виражає себе поза релігійного освячення і осмислення. Вона продовжує торувати власні шляхи, розкривається в реакції проти середньовічного придушення людської свободи.

В середні віки людська природа духовно була вище і сильніше, ніж в Новий час. Тоді-то і накопичилася творча сила людини. "Середньовічна антропологія стверджувала, що людина має потрійний склад: дух, душа і тіло. Їх з'єднання здійснено за ієрархічним принципом: дух є вищий початок, тіло - нижча, душа займає проміжне положення. Відношення між частинами можна визначити по термінології Діонісія Апеопагіта і Климента Олександрійського як синергію, гармонію або симфонію. Дух людини розумівся як субстанція, яка виходить від Абсолюту, має приховану спрямованість до Нього, за принципом: подібне прагне до подібного. Дух визначається як позачасовий принцип людини, він створює особливу внутрішню сферу особистості людини, незалежну від усього зовнішнього і того, що минає. розум - ієрархічно вища сила духовної природи людини. Різниться розум і дух, як частина і ціле. у духовній сфері людини виділяється вища і нижча сутність: дух і душа. Давня традиція розглядає природу душі, яка виражається в сукупності її властивостей. в духовної структурі людини особливо виділяється серце, як центр людської природи " [4] .

Однак свобода людини не була ще цілком випробувана. Його творчі сили не знайшли ще собі повного вираження. Гуманізм як явище всередині християнського світу виник тому, що в християнстві була ще розкрита вся правда про людину, що залишилася сокровенність людської природи, неосвячений і невиразність її. Феномен гуманізму в християнському світі парадоксальний. Гуманізм Нового часу відрізняється від гуманізму античного, і з'явитися він міг тільки в християнський період історії. Він, за словами Бердяєва, пов'язаний з якоюсь болісною і невирішеною християнської темою.

  • [1] Бердяєв Η. Л. Філософія вільного духу. С. 139.
  • [2] Монофізити - прихильники християнського вчення, що виник у Візантії в V ст.
  • [3] Бердяєв Н. А. Філософія вільного духу. С. 140.
  • [4] Шелепова II. І. Духовне відродження особистості як проблема філософської антропології: автореф. дис. ... Канд. філос. наук. М., 2002. С. 18-19.
 
Якщо Ви помітили помилку в тексті позначте слово та натисніть Shift + Enter
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >
 
Дисципліни
Агропромисловість
Аудит та Бухоблік
Банківська справа
БЖД
Географія
Документознавство
Екологія
Економіка
Етика та Естетика
Журналістика
Інвестування
Інформатика
Історія
Культурологія
Література
Логіка
Логістика
Маркетинг
Медицина
Нерухомість
Менеджмент
Педагогіка
Політологія
Політекономія
Право
Природознавство
Психологія
Релігієзнавство
Риторика
Соціологія
Статистика
Техніка
Страхова справа
Товарознавство
Туризм
Філософія
Фінанси
Пошук