Навігація
Головна
 
Головна arrow Релігієзнавство arrow Релігієзнавство
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >

Християнство

Християнство (від грец. Χριστός - "помазаник", "Месія") - монотеїстична релігія, разом з іудаїзмом і ісламом входить в число трьох світових релігій. Християнство виникло на сході Римської імперії в Палестині в I ст. як одна з численних релігійних сект. Величезну роль в її поширенні зіграли єврейські громади, розсіяні по всій Римській імперії. В іудаїзмі, тобто ще до появи християнства, багато говорилося про прихід месії - Божого посланника. Вихідним же пунктом християнства стало не очікування месії, а осуществившееся пришестя Спасителя. Ключове слово євангелій (тобто благих вістей про появу Боголюдини) - "нині": "Нині з'явився Син Людський".

Християнство визнає як Біблію (Старий Завіт), так і Євангеліє (Новий Завіт). Все життя Христа свідчить про те, що він був не просто звичайною людиною, він проповідував ідеї, які сьогодні об'єднують мільйони людей. Крім того, Христос прийняв на себе страждання всього людства.

Історія Ісуса Христа записана в Євангелії. Служителі культу говорять, що Євангелія написали два апостола Ісуса Христа (Матвія і Іоанн) і два учня двох інших апостолів: Петра - Марк і Павла - Лука. У центрі християнської релігійної системи було переконання, що Ісус Христос - це Син Божий, що втілився в людину.

Але чи може людина бути одночасно і земним створенням, і Богом? Християнство відповідає на це питання ствердно.

Привабливість християнського вчення багато в чому обумовлена ідеєю загальної рівності. Згідно християнству всі люди рівні перед Богом. Тільки християнство визнає вічність людини. Шукання людиною Бога є разом з тим шукання самого себе, своєї людяності.

Християнство виявилося єдиною релігією, в центрі якої стояла людська особистість, її переживання, воля і вільні вчинки. Внутрішнє життя людини здійснюється через Бога. Християнство визнає вічне значення і вічну цінність людини, індивідуальної людської душі і її долі. Християнство стало в світ перш за все як релігія порятунку людини. Тільки християнству властиво таке ставлення до людини.

Християнство відноситься до числа світових релігій (як буддизм та іслам). Воно не пов'язане з вірою якогось одного народу, а звернено до всього людства. Інші світові релігії не повинні тлумачитися як про рушійні сили людської історії, про її кінцевої мети. Людська історія, по суті справи, випадає з поля їх зору. Християнство ж відноситься до релігій історичного божественного одкровення. Різні шляхи поблажливості (сходження вниз з висоти Христової проповіді про нагальні потреби пастви) втілилися в трьох основних християнських традиціях - православ'ї, католицизмі, протестантизмі (рис. 10.5).

В даний час християнство є однією з найпоширеніших релігій світу - її сповідують понад чверть людства.

гілки християнства

Мал. 10.5. Гілки християнства

Християнство займає перше місце в світі по географічній поширеності, тобто майже в кожній країні світу є хоч одна християнська громада. Число прихильників християнства в усьому світі перевищує 2 млрд, з них в Європі за різними оцінками проживають від 400 до 550 млн, в Латинській Америці - близько 380 млн, в Північній Америці - 180-250 млн (США - 160-225 млн, Канада - 25 млн), в Азії - близько 300 млн, в Африці - 300- 400 млн, в Австралії - 14 млн.

Приблизне число прихильників різних християнських конфесій таке: католиків - близько 1 млрд протестантів - близько 400 млн (в тому числі 100 млн п'ятидесятників, 70 млн методистів, 70 млн баптистів, 64 млн лютеран, близько 75 млн пресвітеріан і близьких до них течій), православних і прихильників давньосхідних церков ( "нехалкідонскіх" церкви і несториане) - близько 240 млн англікан - близько 70 млн грігоріан - 10 млн.

Ісус проводив багато часу зі своїми учнями, навчаючи і наставляючи їх. У проповідях і притчах Він допомагав їм зрозуміти, що значить любити один одного. Християнство принесло з собою радикальне переосмислення любові. Її стали розуміти не тільки як людську пристрасть, а й як державну основу життя. Братська любов - це любов до всіх людей. Любити ближнього важко.

Христос не просто наставляв людей. Він сам був живим втіленням свого вчення. В Євангеліях ми часто зустрічаємо згадки про те, як Христос ішов від суєти буденного життя і віддалився в гори, щоб молитися. У Нагірній проповіді він висловив суть свого вчення, покликаного принести людям любов, гармонію і справжню радість єднання з Богом. Християнство зробило колосальний переворот в осмисленні універсальних зв'язків, проголосивши заповідь: "Люби ближнього свого, як самого себе". Це означає: кожна людина сопричастя іншому, між людьми зміцнюється вселенська близькість, заснована на єдиній приналежності до людського роду. У християнстві свідоме участь людської волі в світове зло скупається її участю в світовому стражданні. Всі великі релігії, в тому числі і християнство, надають величезного значення духовних станів свідомості. Релігійні філософи завжди були в той же час стовпами етичної думки.

Християнство - релігія виконаного обітниці. У християнстві зберігається абсолютно особливе уявлення про цінність людського життя і людської особистості. Христос, Істина, Слово - особистість. Бог став людиною, щоб взяти на себе гріхи світу, поєднуючи непоєднуване - тварь і Творця.

Кінцева мета для християнина - перемога над смертю, але це торжество видобуто такою ціною, що правильність, праведність відступають перед досконалістю Божественної любові.

Християнство терпимо. Ісус прощав. Поблажливість до слабостей людей - "немає людини, який жив би і не згрішив" - зробило проповідь наріжним каменем структури декількох найстійкіших товариств. Від того, як ви розумієте Христа, залежить і те, що ви думаєте про людину. Людська особистість існує лише у Христі і через Христа. Христос не тільки Бог, але і людина.

 
Якщо Ви помітили помилку в тексті позначте слово та натисніть Shift + Enter
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >
 
Дисципліни
Агропромисловість
Аудит та Бухоблік
Банківська справа
БЖД
Географія
Документознавство
Екологія
Економіка
Етика та Естетика
Журналістика
Інвестування
Інформатика
Історія
Культурологія
Література
Логіка
Логістика
Маркетинг
Медицина
Нерухомість
Менеджмент
Педагогіка
Політологія
Політекономія
Право
Природознавство
Психологія
Релігієзнавство
Риторика
Соціологія
Статистика
Техніка
Страхова справа
Товарознавство
Туризм
Філософія
Фінанси
Пошук