Навігація
Головна
 
Головна arrow Релігієзнавство arrow Релігієзнавство
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >

Справжній сенс звернення

Безумовно, будь-який насильницьке навернення, будь то в релігію або в якусь політичну ідеологію, є тиранією і нечестивим справою. До того ж в самому понятті насильницького навернення в християнство криється внутрішнє протиріччя, оскільки християнство наполягає на щирості моральних суджень людини і на свободі вибору.

Помилка, що виникла в послеапостольскіе часу, полягала в наступному: якщо народ або сім'я звернулися в християнство, то вважалося, що їх нащадкам вже не потрібно звертатися: вони автоматично були християнами і залишалися такими, якщо самі не висловлювали бажання вийти з лона християнства. Ще одне помилкова думка, широко поширене в наші дні, полягає в тому, що всі люди в світі, будучи творіннями Божими, є також дітьми Божими і звернення їм не потрібно. Однак сам Христос провів жорстке розмежування між фізичним народженням, яким ми стаємо творіннями Божими, і духовним народженням згори, яким ми стаємо дітьми Божими. При нашому фізичному народженні у нас немає вибору, проте, згідно зі словами Христа, наше духовне народження понад можливо тільки в результаті свідомого, особистого покаяння і прийняття Його як Спасителя і Господа.

У зв'язку з цим виклад фактів Лукою є особливо повчальним. Він не тільки розповідає нам, що час від часу зверталися цілі натовпи людей. Він оповідає про звернення двох різних людей: одним з них був язичник - політеїстами з Ефіопії, а іншим - глибоко релігійний монотеїстом-єврей. Обом треба було звернення, і обидва його вкусили. Детальна, немов зроблена сповільненій зйомкою картина, показана Лукою, дозволяє нам побачити вирішальні етапи їх духовного народження згори.

Першим елементом в зверненні політеїстами була просто привабливість монотеїстичної віри Ізраїлю. Бог Ізраїлю був Творцем і Хранителем Всесвіту, а численні язичницькі боги - просто уособленням і обожнюванням сліпих сил і процесів в природі. Бог Ізраїлю був понад всієї матерії і сил Всесвіту, і людина, створена за образом Його, був гоже за значенням вище їх. В язичництві смертні люди були не більше ніж рабами або іграшками богів, яких останні відкидали, коли втрачали до них інтерес, або надавали їх власної долі, якої і самі боги не могли протистояти. Тож не дивно, що ефіопляніну набридли ці недоладності, і як раз перед тим, як йому зустрівся християнський благовестник Філіп, він побував в Єрусалимі, щоб знайти Бога і поклонитися Йому в іудейському храмі.

Безумовно, відхід від політеїзму або в даному випадку від атеїзму і прихід до віри в Єдиного Істинного Бога є необхідним першим етапом звернення. Однак цим справа не закінчується, оскільки на даному етапі не знаходиться відповіді на найважливіше питання: як треба людині наблизитися до Бога і знайти правильні і радісні особисті відносини з Ним?

У зв'язку з цим наступним елементом в процесі звернення ефіопляніна були його власні пошуки Бога шляхом читання Біблії. Судячи з усього, в Єрусалимі він придбав екземпляр старозавітного пророцтва Ісаї, в якому красномовно говориться про Божий план спокути, причому не тільки Ізраїлю, але і всього людства. Це спокута, як передрікав Ісая, буде досягнуто через велику особистість Месії, названого Слугою Господа, Якого Бог пошле в світ: Він буде правити як вселенський Цар, розтрощить зло, заборонить війни, встановить всесвітню справедливість і мир, принесе спасіння в Ізраїлі і всім народам.

Ця надія, гарантією якої служили любов, раціональність і сила Творця, не мала нічого, що могло б з нею зрівнятися в язичництві. Але ще більш вражаючим було пророкування, що Самого цього Месію відкинутий, підданий тортурам і смерті, що і буде засобом досягнення обіцяного викупу. Як це було розуміти?

Коли Філіп зустрів ефіопляніна, той якраз дійшов до слів Ісаї, які говорили про безвинних, що не волають до відплати страждання Месії: "Як ягня Він був на заклання, і як ягня супроти стриже Його, безмовний, так як і Він не відкривав уст Своїх. від уст і суду ої був узятий ... Бо Він відірваний від землі живих ". Філіп зумів пояснити ефіопляніну не тільки те, що ці пророцтва стосувалися Ісуса, але і те, що вони справдилися в Ньому і що Його воскресіння з мертвих показало: Ісус, безневинний страждалець, був насправді обітованим Месією-Царем, Сином Божим і Искупителем.

Мільйони людей відчули міць цієї розповіді про Ісуса, Божественному Царя, Який страждав безвинно і без відплати, Який навіть молився за тих, хто Його розпинав. Однак що ж конкретно це означає для нас і для світу в цілому? Чи випливає з цього, що тільки в тому випадку, якщо кожна людина в світі візьме приклад Христа і прийме без відплати страждання, які обрушаться на нього за його гріхи і гріхи інших людей, завдяки прийняттю цих страждань весь світ буде викуплений?

Немає сумніву в тому, що як тільки люди стають учнями Христа, вони одночасно покликані наслідувати Його приклад, і в різних життєвих ситуаціях страждати, не бажаючи відплати. Однак ми повинні дивитися в обличчя реальностям цього пропащого світу. На жаль, 2 тис. Років, що минули після смерті і воскресіння Христа, показали: даремно сподіватися, що якщо злу не протистоїть відплата, то воно, як ураган, заспокоїться і втратить свою силу, і вже, звичайно, не волають до відплати страждання просто безневинних в сьогоденні або в майбутньому не можуть виправити несправедливостей минулого. Сама Біблія чітко говорить про те, що це може зробити тільки друге пришестя Христа в силі для виконання суду Божого над цим злим світом і встановлення Його вселенського царства.

Суть положення в тому, що поки люди не звернуться, у них не буде ні сили, ні бажання наслідувати приклад страждання, який дав Христос.

У чому ж полягає зв'язок між Його стражданнями і зверненням? Щоб з'ясувати це, нам необхідно простежити від початку до кінця за тим, як Філіп викладає Благу звістку. Починаючи з віршів, де йдеться про безмовних страждання Христа (так як це було те саме місце, до якого дочитав ефіоплянін), Філіп, безсумнівно, пішов би далі і пояснив інші вірші цього пророцтва. Вони говорили про більш глибоких замісних страждання Христа, через які кожна людина зокрема може змиритися зі своїм Творцем.

За словами Ісаї, нам потрібно було знайти прощення, мир з Богом і життя вічне і не за рахунок наших власних страждань. Пророк говорить, що "кара націлене на Ньому", а не на нас. Ми зцілені Його, а не своїми ранами. Ми всі, як вівці, збилися з правильної дороги, і Господь поклав гріх усіх нас на Нього, а не на нас. Пророк сказав, що Бог зробить душу Його жертвою за гріх; метафора, якою він користувався, висхідна до древньої системі символічних жертвоприношень в Ізраїлі, відкидає всі сумніви в даному питанні. Коли древній ізраїльтянин приносив невинне тварина в жертву за свої гріхи, це тварина гинуло не для того, щоб показати, яким стражданням в свою чергу може піддатися грішник за свої гріхи і тим самим отримати прощення. Тварина гинуло замість грішника, щоб самому грішникові не довелося понести покарання за свій гріх і померти.

Вчення про примирення з Богом через замісні страждання Христа не завжди сприймалося всіма і кожним як Блага звістка. Нашої гордості важко примиритися з тим, що ми грішники, які потребують порятунку. Однак якщо ми можемо самі домогтися порятунку або сприяти йому, постраждавши за наші гріхи і гріхи інших людей, то це хоча б у якійсь мірі щадить нашу гордість. Оскільки коренем наших бід є людська гординя і незалежність від Бога, ніякого раю неможливо досягти, поки їх не вдасться викорінити. Тільки тоді ми починаємо розуміти і погоджуватися з тим, що ми просто духовні банкрути, які можуть отримати прощення тільки благодаттю Божою через замісні страждання Сина Його, коли корінь нашої гордині виявляється відсіченим і наші відносини з Богом перетворюються. Це і відбулося з ефіопляніном, який на цих умовах звернувся, прийняв хрещення і в радості продовжував шлях свій.

У тій же главі Книги пророка Ісаї, яка привела ефіопляніна до звернення, пророк передбачив, що через пізнання Його праведний Раб Божий, Месія виправдає багатьох. У другому випадку індивідуального звернення, який тут описує Лука, мова йде про Савле Тарсу, тобто про людину, яка пізніше, ставши апостолом Павлом, дуже багато писав про фундаментальну християнській доктрині виправдання вірою. Він засвоїв значення виправдання і його необхідність не тільки з Біблії, а й з власного досвіду. Все своє життя він був строгим монотеїстом і глибоко віруючою людиною, з якими виступив приватну і, як йому здавалося, успішну спробу дотримати моральний і релігійний закон Божий. Адже тільки ревнощі про Бога спонукала його переслідувати християн, бо він вважав богохульством їх твердження про те, що Ісус дорівнює богу.

Однак коли воскреслий Господь постав перед ним по дорозі з Єрусалиму в Дамаск, в його думках і поведінці відбулися три радикальних повороту. Перш за все він був викритий в тому, що, не дивлячись на свій строгий монотеїзм (він завжди вірив в існування Єдиного, Істинного Бога), в єдиному правильному розумінні цього слова він взагалі не вірив у Бога і ніколи не був віруючим. Тепер він дізнався, що Ісус, Якого він гнав, був

Богом у плоті; таким чином, по-перше, його власні дії показали йому, що він не тільки невіруючий, але і ворог Бога.

По-друге, стало ясно, що всі його спроби дотримуватися закон Божий не мали ніякої цінності. Все скінчилося, коли було здійснене вбивство Сина Божого! Він був таким же загиблим, як і будь-який язичник-політеїстами. Тепер він з вражаючою ясністю бачив, що якщо він і буде коли-небудь виправданий і прийнятий Богом, то це станеться тільки на підставі віри, причому "віра" означає, як він пізніше писав, "отримання виправдання даром, по благодаті Його ... Отож, ми визнаємо, що людина виправдовує вірою, без діл закону ... А не робити, але вірує в Того, Хто виправдує нечестивого, віра його ставиться в праведність "(Рим. 3.24.28-4,5).

По-третє, його звернення призвело до вельми важливого результату. До цього, коли він вірив, що порятунок залежить від його власних заслуг, він був егоцентричним гонителем-фанатиком, який абсолютно не цікавився порятунком світу за рамками іудаїзму. Коли ж він відкрив, що порятунок дається не за заслуги, а по вірі, він більше ніколи нікого не переслідував. Навпаки, він став найбільшим з усіх місіонером раннього християнства. Нс буде перебільшенням сказати, що завдяки його усного та письмового викладу доктрини виправдання вірою мільйони і мільйони людей в усьому світі з давніх часів і до сьогоднішніх днів знаходять духовну свободу і мир з Богом.

 
Якщо Ви помітили помилку в тексті позначте слово та натисніть Shift + Enter
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >
 
Дисципліни
Агропромисловість
Аудит та Бухоблік
Банківська справа
БЖД
Географія
Документознавство
Екологія
Економіка
Етика та Естетика
Журналістика
Інвестування
Інформатика
Історія
Культурологія
Література
Логіка
Логістика
Маркетинг
Медицина
Нерухомість
Менеджмент
Педагогіка
Політологія
Політекономія
Право
Природознавство
Психологія
Релігієзнавство
Риторика
Соціологія
Статистика
Техніка
Страхова справа
Товарознавство
Туризм
Філософія
Фінанси
Пошук