Навігація
Головна
 
Головна arrow Релігієзнавство arrow Релігієзнавство
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >

Мучеництво або фанатизм

У багатьох, а може бути, і у всіх історичних великих рухів були свої мученики. Багато свободи, якими ми користуємося сьогодні і які вважаємо чимось цілком природним, були завойовані людьми, готовими віддати своє життя за принципи, на яких ґрунтуються ці свободи. Хто не шанує пам'яті Сократа, який вважав за краще померти від рук неосвіченої і забобонною натовпу і жадібних політиканів, ніж відмовитися від своїх безкомпромісних пошуків істини і справедливості?

У християнській церкві також великий перелік мучеників. Самого Ісуса Христа переслідували і стратили цивільні і релігійні влади, і Він навчав Своїх послідовників, що гоніння на Нього - це велика честь і радість. Тому не дивно, що Лука присвятив велике місце в "Діяннях апостолів" Стефану - першому і, мабуть, найбільшого з усіх християнських мучеників. Цілком зрозуміло, що з тих пір християнська церква шанує його пам'ять.

Однак коли заходить мова про мучеників, необхідно пам'ятати про два моменти. По-перше, справжні мученики - це не фанатики, які не тільки здатні померти за свої переконання, а й можуть гнати і знищувати інших людей (якщо вважають за потрібне, то і мільйони), які намагаються протистояти їхнім переконанням. Справжні мученики нікого не вбивають. По-друге, для того щоб по-справжньому віддати честь мучеників, недостатньо споруджувати їм пам'ятники або писати полотна про їхні подвиги: необхідно зрозуміти, за що вони виступали, а потім виступити за це самим.

Противники Стефана належали до вищої ієрархії иудаистских священиків національного храму в Єрусалимі, і вони відразу ж зрозуміли, що християнські ідеї Стефана зрештою зроблять храм, їх священство і жертвопринесення застарілими інститутами. Цим і було викликано їх протидію.

Звичайно, у них були і суто матеріальні інтереси: завдяки частці від жертвоприношень, які здійснювали місцеві жителі і тисячі прочан з інших країн, первосвященик і його колеги були дуже заможними людьми. Однак їх страх втратити джерела свого багатства був далеко не єдиною спонукальною причиною. Вони щиро вірили (і в цьому християни могли б з ними погодитися), що храм в Єрусалимі, його жертвопринесення і священство були створені волею Божою через закон Моісеєв в Старому Завіті. Тому вони звинуватили Стефана в поширенні думки про те, що Ісус Христос збирався знищити храмове священство і жертвопринесення, які встановив Сам Бог. Якби це звинувачення вдалося довести, воно неминуче спричинило б смертний вирок за богохульство.

З самого початку Лука цілком недвозначно повідомляє, що Стефан ніколи не говорив, що Ісус Христос фізично зруйнує єрусалимський храм. Ця частина звинувачення була помилковою. Однак в іншому сенсі те, що вони говорили, мало чималу частку істини.

Візьмемо, наприклад, жертвопринесення за гріх. З їх допомогою Старий Завіт навчав ізраїльтян, що гріх проти Бога (а адже будь-який гріх в кінцевому рахунку відбувається проти Бога) оплачується життям грішника. Перш ніж Бог може чесно пробачити грішника, необхідно заплатити пеню за гріх. У той же час ці жертвопринесення вказували, яким чином грішник може привести тварину в храм, сповідатися в своїх гріхах над його головою і вбити його. Тварина вмирало, як би ставши заміною грішника, пеня була виплачена, і грішник прощений.

Стефан і інші християни були згодні зі священиками в тому, що ця система встановлена Богом, але наполягали на тому, що вона, цілком очевидно, була чисто символічною. Загибель тварин не могла насправді бути спокутою за гріх людини, як вказувалося і в самому Старому Завіті. Тому християни стверджували, що ця система була просто тимчасовим засобом підготувати розум людей до смерті і жертві Христа,

Агнцеві Божу, який повинен взяти на себе гріхи світу. Про це йшлося в Старому Завіті. Таким чином, стара система була схожа на магазин з іграшковими солодощами та іграшковими грошима, які іноді дають батьки дітям пограти, щоб ті, коли виростуть, були готові зрозуміти, що справжні солодощі мають певну ціну і за них потрібно платити справжніми грошима. Звичайно, досягнувши цього етапу, діти просто викидають іграшкові гроші.

Як правильно зрозуміла іудейська ієрархія, наслідки позиції християн для єрусалимського храму була далекосяжними, оскільки їх давня система жертвоприношень була завжди лише купою векселів, які визнають, але ніяк не можуть покрити всі більш зростаючий борг. Тепер же смерть Христа оплатила цей борг, що накопичився, і стару систему можна було скасувати. Іудейські вищі ієрархи, зіткнувшись в великими духовними реальностями Благої вісті про Христа, відмовилися забути всього лише про символи, які до того ж вже застаріли, і вбили Стефана за те, що він закликав їх забути про ці символах. Як і їхні предки, вони відмовлялися йти разом з Богом живим, і все, що у них залишилося, був храм, як і раніше повний символів, але залишений втіленим Сином Божим. У 70 р Бог дозволив римським язичникам прийти і зруйнувати його дощенту.

Монофізитство

Монофізйтство (евтіхіанство) (від грец. Μο'νος - один, єдиний + φύσις - природа, єство) - христологічна доктрина в християнстві, що виникла в V ст. і яка постулює наявність тільки однієї Божественної природи (єства) в Ісусі Христі і відкидає Його досконале людство. Таким чином, проти науки католицької, православної та переважної більшості протестантських церков, монофізитство сповідує, що Христос - Бог, але не людина (Його людську подобу нібито тільки примарний, оманливий.) Термін "монофізитство" зустрічається в літературі лише з кінця VII ст.

Монофізитство виникло як вчення крайнього радикального крила послідовників святого Кирила Олександрійського, на Третьому Вселенському соборі засудив несторіанство - діофізітскую єресь, згідно з якою у Христі визнавалися дві самостійні Іпостасі Бога і Людини. Борючись проти двусуб'ектності христології Несторія, святий Кирило наполягав на христологической формулою, яку він помилково приписував святому Афанасію Великому - "μία φύσις το θεο λόγου σεσαρκωμένη". Μοηοфізіти ж спотворили вчення святого Кирила і вважали, що одна природа Христа вказує тільки на Його Божество.

Засновником монофизитства визнається архімандрит Євтихій (бл. 378-454) - ігумен одного з константинопольських монастирів, чому монофізитство називається також і евтіхіанством. Дослідженню вчення Євтихія був присвячений Константинопольський собор 448 р, де він виклав суть своєї віри: "Я сповідую, що Господь наш складався з двох природ до з'єднання, а після з'єднання сповідую одну природу". Сенс такого сповідання Євтихія полягав у тому, що Христос, будучи єдиносущним Отця по Божеству, не признавався єдиносущним по людству людям. Євтихій приписується думка, що людська природа Христа, сприйнята Їм від Матері, розчинилася в природі Божества як крапля меду в океані і втратила своє буття.

 
Якщо Ви помітили помилку в тексті позначте слово та натисніть Shift + Enter
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >
 
Дисципліни
Агропромисловість
Аудит та Бухоблік
Банківська справа
БЖД
Географія
Документознавство
Екологія
Економіка
Етика та Естетика
Журналістика
Інвестування
Інформатика
Історія
Культурологія
Література
Логіка
Логістика
Маркетинг
Медицина
Нерухомість
Менеджмент
Педагогіка
Політологія
Політекономія
Право
Природознавство
Психологія
Релігієзнавство
Риторика
Соціологія
Статистика
Техніка
Страхова справа
Товарознавство
Туризм
Філософія
Фінанси
Пошук