Висновок

У сучасних дискусіях про долі Росії величезні надії покладаються на православ'я. Воно виражає дух російського народу і несе цінності, які поділяють багато людей. Між християнством та іншими релігіями, заснованими на вірі в єдиного Бога, багато спільного. У той же час тут простежуються глибокі відмінності. Християнство виходить з триєдності головного Бога (вчення про Трійцю). Ісус Христос - це одночасно і Бог, і людина. Християнство не допускає ніяких перевтілень після смерті, як буддизм.

У центрі християнської релігійної системи лежить переконання, що Ісус Христос - це син Божий, що втілився в людину (таке тлумачення стало предметом дискусій). Привабливість християнської релігії багато в чому обумовлена ідеєю загальної рівності. Крім того, християнство виявилося єдиною релігією, в центрі якої стояла людська особистість, її переживання, воля і вільні вчинки. Надалі християнство сприйняло елементи східної релігії і культів, елліністичної філософії і соціальних утопій.

Сучасне християнство являє собою досить великий і надзвичайно різноманітний комплекс уявлень, символів, які склалися в результаті взаємодії народних і літературних традицій багатьох народів протягом тривалого часу. Духовний сенс християнства дуже глибокий: воно закликає людей до морального очищення, до духовного подвигу. Цим багато в чому визначається його особливе всесвітньо-історичне значення.

Католицизм - один з основних напрямків у християнстві. Поділ християнської церкви на католицьку і православну відбулося в 1054-1204 рр. У католицизмі існує більш сувора централізація, главою католицької церкви є папа римський. Джерело католицького віровчення - Святе Письмо. Католицизм стверджує, що в Христі більше божественного, ніж людського. У цьому вченні є також догмати про непорочне зачаття Діви Марії і її тілесне вознесіння, про непогрішимість Папи.

Протестанти закликали повернутися до істинної віри ранніх християн, до "загального священства", усунувши посередників між людиною і Богом. Протестантизму притаманний індивідуалізм в справах віри: кожен віруючий має право читати і інтерпретувати одкровення Боже - Біблію. Реформація прийняла в якості вищого авторитету в справах віри Святе Письмо, відмовившись від накопичених за попередні століття установлений - Священного Передання Церкви. Єдиним посередником між людьми і Богом вона визнала Христа, висунула ідею загального священства і виправдання тільки вірою, щоб відмовитися від посередництва цілої армії кліриків, покінчити з продажем індульгенцій, шануванням мощей, паломництвами тощо. Це було нове розуміння Бога і людини, церкви, таїнств , держави, свободи християнства, совісті.

З самого початку протестантизм розділився на ряд самостійних віросповідань - лютеранство, кальвінізм, англіканство. Пізніше виникло безліч деномінацій, протестантських сект, цей процес триває і в наш час, а колишні секти перетворилися в церкві, такі, як баптистська, методистська, адвентистська.

Християнство народилося як абстрактне самосвідомість з потреби в втіхою, перш за все в середовищі пригноблених. Його прихильники відкидали офіційний культ імператора, тому держава неодноразово вживав заходів впливу на них - так звані гоніння. Однак поступово з віри пригноблених і принижених християнство перетворилося на панівну релігію Римської імперії, а потім стало поширюватися по всьому світу, стаючи однією з основних світових релігій.

 
< Попер   ЗМІСТ   Наст >