Навігація
Головна
 
Головна arrow Релігієзнавство arrow Релігієзнавство
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >

ІСЛАМ

В результаті вивчення даного розділу студент повинен:

знати

  • • іслам як світову релігію;
  • • історію виникнення ісламу;
  • • течії ісламу;

вміти

• аналізувати основні положення Корану;

володіти

• навичками практичного аналізу ролі ісламу в сучасному світі.

Виникнення ісламу

Подія священної історії мусульман

Іслам, або мусульманська релігія (мусульманство; від арабського "муслим" - вірний), - одна з так званих світових релігій. Вона поширена головним чином в країнах Близького і Середнього Сходу, в Північній Африці, Південно-Східної Азії; в середньоазіатських республіках Співдружності Незалежних Держав, на Північному Кавказі і в Закавказзі, в Татарстані і Башкортостані.

Мусульманство виникло на початку VII ст. в період переходу арабських народів від первісно-общинного ладу до класового суспільства, їх об'єднання в феодально-теократичну державу Арабський халіфат. У 570 р народився новий пророк - Мухаммад, якого мусульмани визнають останнім з пророків, які прийшли відновити справжню релігію. Ту форму, яка колись була відкрита їм, мусульмани вважають завершальною стадією іудео-християнської монотеїстичної (пов'язаної з єдино- божому) традиції. Фігура Мухаммада, великого релігійного, соціального та морального реформатора, володіє величезною привабливістю. За 20 років він створив світову релігію і Коран.

Слово "іслам" у перекладі з арабської означає покірність. Кожен віруючий зобов'язаний щодня молитися і перебувати в безумовній залежності від волі Аллаха: "О ви, які увірували! Коріться Аллаху, коріться Посланнику ..." Віровчення ісламу, яке викладено в священній книзі мусульман Корані, містить в собі елементи первісних релігій, а також іудаїзму, християнства, зороастризму. Основа ісламу - не пророк, а одкровення, які він отримав від Бога. Загальна назва цих одкровень Коран ( "Читання").

Яке ж співвідношення божественного одкровення, знання і влади в ісламі? Знанню надається значна роль. Релігійні, культові приписи Корану помітно відрізняються від положень шаріату (зводу законів), який стосується мирного життя. Приписи Корану характеризуються повнотою, конкретністю і однозначністю. Вони дійсно можуть бути засвоєні і перетворені без посередників. Положення ж шаріату зводяться переважно до загальних орієнтирів і принципам. Здійснення їх в кожній конкретній ситуації вимагає спеціальних знань.

У фундаменті ісламу - віра в єдиного Бога (Аллаха), Творця неба і землі, з волі якого відбуваються всі події в навколишньому світі, складаються долі людей. Вчення про божественне приречення, що сповідували в ісламі фаталізм становлять головний стрижень ісламу. Один із чільних представників ісламської культури Шаріф Шукуров підкреслює: "Мусульманин ж, ніколи не ставлячи під сумнів і більш того підкреслюючи роль Ісуса Христа в священної історії, проте помітить, що зустріч Бога як такого і Людини як такого - подія аж ніяк не космічне і не історичні, вона вперше відбулася поза часом, поза простором і до створення світу як цілого " [1] .

Ця зустріч є центральною подією священної історії мусульман і всієї культури ісламу. Згідно з Кораном сталася вона в одвічності. Бог звернувся до всього майбутньому людству, потомству Адама, з питанням: "Чи не Я Господь ваш?". На що була ствердна відповідь: "Так, ми свідчимо це". У Корані пояснюється і причина передвічного діалогу: "Щоб ви не сказали в день воскресіння:" Ми були недбалі до цього "". Такий Божественний Заповіт і така вихідна позиція мусульман по відношенню до всіх наступних подій священної історії, космічного та історичного буття культури ісламу і культури всього людства до і після приходу ісламу. Згідно з цим Заповіту кожен жив до нас і що успадковує нам, все ми уклали непорушний Завіт з Богом; виявивши свободу волі, ми визначено в одвічності і свою долю. Відтепер людина довіряє свою долю Богу і чекає наступлення того дня, коли їх зустріч повинна буде відбутися знову і знайде колишні передвічні вимірювання. Для тих, хто зрозуміє це, більш ясним стане зміст символу віри мусульман: "Немає бога, крім Бога".

Ось що говорить мусульманське Письмо, звертаючись до іудеїв і християн: "Ми увірували в те, що послано нам і послано вам. І наш Бог, і ваш Бог єдиний, і ми йому віддаємося". Більш того, всі старозавітні пророки і новозавітний пророк Ісус Христос (Іса) були в числі тих, хто уклав цей предвічний договір. Саме з Авраамом (Ібрагімом) був укладений перший Заповіт, який поклав початок істинного монотеїзму. Іудаїзм, християнство та іслам - авраамічних цикл релігій, по цю подію, як і новозавітне явище Ісуса Христа, включено в саму історію людства. Залишаючись подіями священними і освячують, космічними за своєю природою, в ісламі вони тим не менш історіофіціровани і повинні розглядатися в руслі теософії історії людства. Саме тому божественний Заповіт з Авраамом, будучи подією вельми важливим і основоположним для мусульманського свідомості, не може бути, на думку Шукурова, центральним для Корану і культури ісламу. Набагато важливіше для ісламу метакосміческій, внеисторический факт зустрічі і діалогу Бога з майбутнім людством, символічне і буквальне предстояние людини перед Богом - подія, раз і назавжди визначила природу і долю всієї культури ісламу.

Дійсно, можна сказати, що іслам - релігія третього Божественного Завіту. Ця концепція стала основою розуміння істоти і буття людини і буття культури. Візьмемо категорію часу. Ті, хто уважно читав Коран, помітили, що розповідь мусульманського Письма практично позбавлене сюжетної вибудуваності. Сама побудова глав (сур) Корану говорить про подолання часу: викладені вони не в хронологічній послідовності, не в порядку сходження Богооткровения пророку Мухаммаду, а в залежності від довжини глав, по їх зменшенням. Ні хронологічного викладу царювання і життя пророків, майже немає звичного для іудеїв і християн рядоположенность подій. Зрозуміти Коран надзвичайно складно, а в певному сенсі просто неможливо. Характерно, що і самим Писанням, і культурою він розглядається як "знамення" і "таємниця", бо мова в ньому йде про непереборне долі людини перед поглядом Бога.

Найбільший містик і поет Джалаладіп Румі (1207-1273) говорив про Коран як про принципово закритому тексті, доступному тільки тлумачення, але не розуміння. Він порівнював таємницю Корану з таємницею, прихованої за покривалом жінки. Коли хто-небудь зважиться підняти його, вона каже йому: "Я не те, що ти шукаєш". Саме тому стрижнем культури ісламу стала традиція тлумачення Корану (тафсир) або численних поетичних творів (шарх).

Теоретик ісламу розуміє, що в цьому відношенні іслам не унікальний. Канонічні іудейські тлумачення Тори (мидраши) передують ісламу в часі. Однак вся справа в розмаху і в ступеня проникнення в культуру. Священний і навіть профанический, але авторитетний текст вимагав у ісламі вчитування і вичитування, правильного тлумачення, а таємниця - неодмінного герменевтического прочитання. Таємниця завжди приваблювала, бо тільки вона відкриває остаточний шлях до порятунку. З цієї ж причини роль тлумача історично пов'язана з майбутнім, а сам тлумач постаючи фігурою есхатологічної.

В ісламі обов'язок інтерпретації Богооткровения була покладена не тільки на богословів, не просто на один або кілька текстів - тлумаченням займалася вся культура. Глибинна інтерпретація ісламу в культурі має різну спрямованість: теологічну, філософську, лінгвістичну, поетікофілологіческую. Прагнення увійти в діалог як з текстом, так і з його читачем було найважливішою стороною етосу культури, її манери теолого-філософського тлумачення.

Хто такий Мухаммад?

Мухаммад вперше "осідлав час", як сказано в одній середньовічній поемі, що розповідає про вознесіння Мухаммада до престолу Всевишнього на казковому істоту на ім'я Бурак. Мухаммад був розбуджений серед ночі ангелом, перенесений на Храмову гору Єрусалиму і зі скелі Моріа вознісся в небеса. Після досить довгої подорожі і безлічі видінь загробного життя він був повернутий у своєму ліжку, яка все ще зберігала тепло його тіла. Коментатори вказують, що ця подорож протікало поза часом і тільки в просторі.

Істинний мусульманин, раб Божий (абд Аллах) - це, але словами Шукурова, людина, яка присвятила своє життя "роботі" на Бога, для нього рівноцінно час справжнього і час майбутнього, час ночі і час дня. Пророк назвав справжніх мусульман "відлюдники в ночі і леви дня". Відомий суфій Ібрахім ібн Адхам (пом. Бл. 778) на питання про рід його занять відповів: "Я залишив світ цей стражденним його, собі ж я обрав в цьому світі зустріч з Всевишнім". Іншим разом на аналогічне питання він відповів: "Хіба ти не знаєш, що у служителя Всевишньому не існує занять". Слова Ібрахіма ібн Адхам пояснюють всю культуру ісламу, що націлює людини на "день передвічного діалогу".

"Просіть мене, і Я відповім вам" - ось онтологічна позиція кожного мусульманина і всієї культури ісламу.

Ідеальну поведінку людини передбачає постійне повторення імені та імен Бога, а одним з Його імен (або якостей) є епітет "Хто говорить" (Мутакаллім). Не випадково в Корані так часті імперативні форми "скажи, читай" і вмовляння типу "мало ви згадуєте". Людині перед обличчям Бога належить бути ответчівим і пам'ятливим. Дарована людині мова не просто відрізняє його від тварин: людина теоморфен - створена за образом Божим, а тому наділений свободою волі.

  • [1] Шукуров Ш. Що таке культура ісламу // Літературна газета. 1991. 5 червня.
 
Якщо Ви помітили помилку в тексті позначте слово та натисніть Shift + Enter
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >
 
Дисципліни
Агропромисловість
Аудит та Бухоблік
Банківська справа
БЖД
Географія
Документознавство
Екологія
Економіка
Етика та Естетика
Журналістика
Інвестування
Інформатика
Історія
Культурологія
Література
Логіка
Логістика
Маркетинг
Медицина
Нерухомість
Менеджмент
Педагогіка
Політологія
Політекономія
Право
Природознавство
Психологія
Релігієзнавство
Риторика
Соціологія
Статистика
Техніка
Страхова справа
Товарознавство
Туризм
Філософія
Фінанси
Пошук