ІСЛАМ

В результаті вивчення даного розділу студент повинен:

знати

  • • іслам як світову релігію;
  • • історію виникнення ісламу;
  • • течії ісламу;

вміти

• аналізувати основні положення Корану;

володіти

• навичками практичного аналізу ролі ісламу в сучасному світі.

Виникнення ісламу

Подія священної історії мусульман

Іслам, або мусульманська релігія (мусульманство; від арабського "муслим" - вірний), - одна з так званих світових релігій. Вона поширена головним чином в країнах Близького і Середнього Сходу, в Північній Африці, Південно-Східної Азії; в середньоазіатських республіках Співдружності Незалежних Держав, на Північному Кавказі і в Закавказзі, в Татарстані і Башкортостані.

Мусульманство виникло на початку VII ст. в період переходу арабських народів від первісно-общинного ладу до класового суспільства, їх об'єднання в феодально-теократичну державу Арабський халіфат. У 570 р народився новий пророк - Мухаммад, якого мусульмани визнають останнім з пророків, які прийшли відновити справжню релігію. Ту форму, яка колись була відкрита їм, мусульмани вважають завершальною стадією іудео-християнської монотеїстичної (пов'язаної з єдино- божому) традиції. Фігура Мухаммада, великого релігійного, соціального та морального реформатора, володіє величезною привабливістю. За 20 років він створив світову релігію і Коран.

Слово "іслам" у перекладі з арабської означає покірність. Кожен віруючий зобов'язаний щодня молитися і перебувати в безумовній залежності від волі Аллаха: "О ви, які увірували! Коріться Аллаху, коріться Посланнику ..." Віровчення ісламу, яке викладено в священній книзі мусульман Корані, містить в собі елементи первісних релігій, а також іудаїзму, християнства, зороастризму. Основа ісламу - не пророк, а одкровення, які він отримав від Бога. Загальна назва цих одкровень Коран ( "Читання").

Яке ж співвідношення божественного одкровення, знання і влади в ісламі? Знанню надається значна роль. Релігійні, культові приписи Корану помітно відрізняються від положень шаріату (зводу законів), який стосується мирного життя. Приписи Корану характеризуються повнотою, конкретністю і однозначністю. Вони дійсно можуть бути засвоєні і перетворені без посередників. Положення ж шаріату зводяться переважно до загальних орієнтирів і принципам. Здійснення їх в кожній конкретній ситуації вимагає спеціальних знань.

У фундаменті ісламу - віра в єдиного Бога (Аллаха), Творця неба і землі, з волі якого відбуваються всі події в навколишньому світі, складаються долі людей. Вчення про божественне приречення, що сповідували в ісламі фаталізм становлять головний стрижень ісламу. Один із чільних представників ісламської культури Шаріф Шукуров підкреслює: "Мусульманин ж, ніколи не ставлячи під сумнів і більш того підкреслюючи роль Ісуса Христа в священної історії, проте помітить, що зустріч Бога як такого і Людини як такого - подія аж ніяк не космічне і не історичні, вона вперше відбулася поза часом, поза простором і до створення світу як цілого " [1] .

Ця зустріч є центральною подією священної історії мусульман і всієї культури ісламу. Згідно з Кораном сталася вона в одвічності. Бог звернувся до всього майбутньому людству, потомству Адама, з питанням: "Чи не Я Господь ваш?". На що була ствердна відповідь: "Так, ми свідчимо це". У Корані пояснюється і причина передвічного діалогу: "Щоб ви не сказали в день воскресіння:" Ми були недбалі до цього "". Такий Божественний Заповіт і така вихідна позиція мусульман по відношенню до всіх наступних подій священної історії, космічного та історичного буття культури ісламу і культури всього людства до і після приходу ісламу. Згідно з цим Заповіту кожен жив до нас і що успадковує нам, все ми уклали непорушний Завіт з Богом; виявивши свободу волі, ми визначено в одвічності і свою долю. Відтепер людина довіряє свою долю Богу і чекає наступлення того дня, коли їх зустріч повинна буде відбутися знову і знайде колишні передвічні вимірювання. Для тих, хто зрозуміє це, більш ясним стане зміст символу віри мусульман: "Немає бога, крім Бога".

Ось що говорить мусульманське Письмо, звертаючись до іудеїв і християн: "Ми увірували в те, що послано нам і послано вам. І наш Бог, і ваш Бог єдиний, і ми йому віддаємося". Більш того, всі старозавітні пророки і новозавітний пророк Ісус Христос (Іса) були в числі тих, хто уклав цей предвічний договір. Саме з Авраамом (Ібрагімом) був укладений перший Заповіт, який поклав початок істинного монотеїзму. Іудаїзм, християнство та іслам - авраамічних цикл релігій, по цю подію, як і новозавітне явище Ісуса Христа, включено в саму історію людства. Залишаючись подіями священними і освячують, космічними за своєю природою, в ісламі вони тим не менш історіофіціровани і повинні розглядатися в руслі теософії історії людства. Саме тому божественний Заповіт з Авраамом, будучи подією вельми важливим і основоположним для мусульманського свідомості, не може бути, на думку Шукурова, центральним для Корану і культури ісламу. Набагато важливіше для ісламу метакосміческій, внеисторический факт зустрічі і діалогу Бога з майбутнім людством, символічне і буквальне предстояние людини перед Богом - подія, раз і назавжди визначила природу і долю всієї культури ісламу.

Дійсно, можна сказати, що іслам - релігія третього Божественного Завіту. Ця концепція стала основою розуміння істоти і буття людини і буття культури. Візьмемо категорію часу. Ті, хто уважно читав Коран, помітили, що розповідь мусульманського Письма практично позбавлене сюжетної вибудуваності. Сама побудова глав (сур) Корану говорить про подолання часу: викладені вони не в хронологічній послідовності, не в порядку сходження Богооткровения пророку Мухаммаду, а в залежності від довжини глав, по їх зменшенням. Ні хронологічного викладу царювання і життя пророків, майже немає звичного для іудеїв і християн рядоположенность подій. Зрозуміти Коран надзвичайно складно, а в певному сенсі просто неможливо. Характерно, що і самим Писанням, і культурою він розглядається як "знамення" і "таємниця", бо мова в ньому йде про непереборне долі людини перед поглядом Бога.

Найбільший містик і поет Джалаладіп Румі (1207-1273) говорив про Коран як про принципово закритому тексті, доступному тільки тлумачення, але не розуміння. Він порівнював таємницю Корану з таємницею, прихованої за покривалом жінки. Коли хто-небудь зважиться підняти його, вона каже йому: "Я не те, що ти шукаєш". Саме тому стрижнем культури ісламу стала традиція тлумачення Корану (тафсир) або численних поетичних творів (шарх).

Теоретик ісламу розуміє, що в цьому відношенні іслам не унікальний. Канонічні іудейські тлумачення Тори (мидраши) передують ісламу в часі. Однак вся справа в розмаху і в ступеня проникнення в культуру. Священний і навіть профанический, але авторитетний текст вимагав у ісламі вчитування і вичитування, правильного тлумачення, а таємниця - неодмінного герменевтического прочитання. Таємниця завжди приваблювала, бо тільки вона відкриває остаточний шлях до порятунку. З цієї ж причини роль тлумача історично пов'язана з майбутнім, а сам тлумач постаючи фігурою есхатологічної.

В ісламі обов'язок інтерпретації Богооткровения була покладена не тільки на богословів, не просто на один або кілька текстів - тлумаченням займалася вся культура. Глибинна інтерпретація ісламу в культурі має різну спрямованість: теологічну, філософську, лінгвістичну, поетікофілологіческую. Прагнення увійти в діалог як з текстом, так і з його читачем було найважливішою стороною етосу культури, її манери теолого-філософського тлумачення.

Хто такий Мухаммад?

Мухаммад вперше "осідлав час", як сказано в одній середньовічній поемі, що розповідає про вознесіння Мухаммада до престолу Всевишнього на казковому істоту на ім'я Бурак. Мухаммад був розбуджений серед ночі ангелом, перенесений на Храмову гору Єрусалиму і зі скелі Моріа вознісся в небеса. Після досить довгої подорожі і безлічі видінь загробного життя він був повернутий у своєму ліжку, яка все ще зберігала тепло його тіла. Коментатори вказують, що ця подорож протікало поза часом і тільки в просторі.

Істинний мусульманин, раб Божий (абд Аллах) - це, але словами Шукурова, людина, яка присвятила своє життя "роботі" на Бога, для нього рівноцінно час справжнього і час майбутнього, час ночі і час дня. Пророк назвав справжніх мусульман "відлюдники в ночі і леви дня". Відомий суфій Ібрахім ібн Адхам (пом. Бл. 778) на питання про рід його занять відповів: "Я залишив світ цей стражденним його, собі ж я обрав в цьому світі зустріч з Всевишнім". Іншим разом на аналогічне питання він відповів: "Хіба ти не знаєш, що у служителя Всевишньому не існує занять". Слова Ібрахіма ібн Адхам пояснюють всю культуру ісламу, що націлює людини на "день передвічного діалогу".

"Просіть мене, і Я відповім вам" - ось онтологічна позиція кожного мусульманина і всієї культури ісламу.

Ідеальну поведінку людини передбачає постійне повторення імені та імен Бога, а одним з Його імен (або якостей) є епітет "Хто говорить" (Мутакаллім). Не випадково в Корані так часті імперативні форми "скажи, читай" і вмовляння типу "мало ви згадуєте". Людині перед обличчям Бога належить бути ответчівим і пам'ятливим. Дарована людині мова не просто відрізняє його від тварин: людина теоморфен - створена за образом Божим, а тому наділений свободою волі.

  • [1] Шукуров Ш. Що таке культура ісламу // Літературна газета. 1991. 5 червня.
 
< Попер   ЗМІСТ   Наст >