П'ять стовпів ісламу

Божественний закон

Втілення шаріату в земних справах передбачає не тільки і не стільки жорстке і сліпе слідування встановленим нормам, скільки раціональне осмислення та вирішення будь-яких проблем мусульман в дусі поступовості, поміркованості, пошуку компромісів. Божественний закон встановлює образ служіння Богу, так звані п'ять стовпів ісламу. Перший - це віра і сповідування єдності Бога і пророчою суті Мухаммада. "Немає Бога, крім єдиного Бога, і Мухаммад - пророк його".

Другий стовп ісламу - виконання щоденного циклу молитов. Протягом дня віруючі п'ять разів проводять ритуальне обмивання водою (в надзвичайних умовах піском або брудом). Вони повертаються обличчям до Мекки, вимовляють кілька молитов і уривків з Корану. Таке звернення обличчям до Мекки символізує об'єднання всіх мусульман в єдину сім'ю. Повторення молитов зміцнює віру в існування Бога і добра.

Третій стовп - це пост. Мусульмани постять часто. Є у них і строго обов'язковий пост. Він проводиться в місяць Рамазан в пам'ять про перші одкровеннях Корану, які були отримані Мухаммадом. Пост дає людям "прозору душу, щоб перевершувати, чистий розум, щоб думати, і легке тіло, щоб рухатися і діяти".

Четвертий стовп - сплата боргів і милостиня. В кінці поста мусульмани повинні виплатити щонайменше 2,5% доходу на користь нужденних.

П'ятий стовп - це хадж, паломництво в Мекку. Всі мусульмани хоч раз в житті зобов'язані зробити цей похід. Він включає в себе кілька обрядів, призначених для того, щоб якомога більше наблизити віруючих до Бога. Хадж привертає мусульман зі всіх кінців світу і долучає віруючих до глибоких релігійних переживань.

Догматика ісламу проста. Мусульманин повинен твердо вірити, що є тільки один Бог - Аллах; що Мухаммад був посланцем-пророком; що до нього бог посилав людям і інших пророків (це біблійні Адам, Ной, Авраам, Мойсей, християнський Ісус), але Мухаммад вище їх. Існують ангели і злі духи (джини), втім останні, що перейшли в іслам з давньо арабських вірувань, не завжди злі, теж перебувають під владою Бога і виконують його волю; що в останній день світу мертві воскреснуть і всі отримають відплати за свої справи: праведні, що шанують Бога, будуть насолоджуватись в раю, грішні та зрадливі будуть горіти в гієну; нарешті, що існує божественне приречення, бо Аллах кожній людині наперед призначив його долю [1] .

Як проста догматика ісламу, так прості і його практичні поради, про які йшла мова, і обрядові заповіді. Вони зводяться (нагадаємо!) До наступного: обов'язкова п'ятикратна молитва щодня в встановлені годинник; обов'язкове обмивання перед молитвою і 15 інших випадках, після будь-якого забруднення; податок (закят) на користь бідних, щоденний пост (ураза, в десятому місяці - Рамазана) протягом усього місяця; паломництво (хадж) в священне місто Мекку, який правовірний мусульманин повинен по можливості зробити хоча б раз у житті.

Кожне з цих приписів, не дивлячись на те, що вони самі по собі не так вже тяжкі і нездійсненні, допускають вилучення і пом'якшення в скрутних випадках. Вода для обмивання у разі її відсутності може бути замінена піском, пилом; дотримання посту необов'язково для хворих, мандрівників, вони можуть і повинні отпостіться пізніше відповідне число днів; до речі, мусульманський піст, на відміну від християнського, полягає в повному утриманні від будь-якої їжі і пиття від сходу до заходу сонця, але зате в решту часу доби можна їсти і пити що завгодно і вдаватися до будь-яких задоволень.

Мусульмани мають з іудаїстами ряд загальних звичаїв і заборон: обов'язкове обрізання хлопчиків (але це проробляється ні з новонародженими, як у євреїв, а з семи-десятирічними хлопчиками); заборона їсти свинину; суворе заборона робити зображення Бога і взагалі зображати живі істоти. Послідовникам ісламу заборонено також пити вино. Одне з приписів мусульманської релігії полягає в священній війні за віру (джихад). У Корані воно викладено ясно: протягом восьми місяців на рік (бо чотири місяці вважаються "забороненими") належить воювати з многобожниками, з невірними, винищувати їх, захоплювати їх майно.

У VIII ст. всередині ісламу почалася дискусія про "нестворення" Корану. У середовищі найвизначніших богословів-традиціоналістів склалася думка, що Коран - одвічної і нестворене "слово Бога" (калам Аллах). Їх противники, і в першу чергу мутазиліти, яких підтримував халіф ал-Мамун (813-833), наполягали на тому, що Коран НЕ предвечен і був створений. Ці суперечки закінчилися торжеством традиціоналістів і привели до зміцнення їх догматики. Якщо Коран - нестворене слово Боже і виявляється предвічним показником його буття, він не може бути ніким змінений. Мусульманська громада в своєму житті повинна керуватися тільки тими приписами, які містяться в цій вічній книзі Бога. Таким чином, богословські дискусії завершуються релігійно-правовим пристроєм мусульманського життя.

Однак ця суперечка, проте, розділив мусульман на сунітів, шиїтів і хариджитов. Перш за все, мова йде про халіфа - главі мусульманської церкви, який заміщає посланника Аллаха. Перших чотирьох арабських халіфів з числа найближчих сподвижників Мухаммада, обраних по волі мусульманської громади, суніти, природно, вважали "праведними халіфами". Їх спосіб життя і вчинки розглядалися як приклад і складова частина сунни [2] .

У політичній і релігійній боротьбі шиїти назвали перших трьох сподвижників Мухаммада узурпаторами, які позбавили законної влади єдиного праведного халіфа Алі. Що ж стосується позиції хариджитов, то вони вважали правильним виключити зі списку двох обранців. При цьому всі три напрямки ісламу практично не розходяться в фундаментальних питаннях віровчення.

  • [1] Див .: Токарев С. А. Релігія в історії народів світу. М., 1976. С. 524.
  • [2] Сунна - переказ про життя і діяння Мухаммада, яке включає в себе хадіси, тобто висловлювання, приписувані самому пророку.
 
< Попер   ЗМІСТ   Наст >