Навігація
Головна
 
Головна arrow Релігієзнавство arrow Релігієзнавство
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >

П'ять стовпів ісламу

Божественний закон

Втілення шаріату в земних справах передбачає не тільки і не стільки жорстке і сліпе слідування встановленим нормам, скільки раціональне осмислення та вирішення будь-яких проблем мусульман в дусі поступовості, поміркованості, пошуку компромісів. Божественний закон встановлює образ служіння Богу, так звані п'ять стовпів ісламу. Перший - це віра і сповідування єдності Бога і пророчою суті Мухаммада. "Немає Бога, крім єдиного Бога, і Мухаммад - пророк його".

Другий стовп ісламу - виконання щоденного циклу молитов. Протягом дня віруючі п'ять разів проводять ритуальне обмивання водою (в надзвичайних умовах піском або брудом). Вони повертаються обличчям до Мекки, вимовляють кілька молитов і уривків з Корану. Таке звернення обличчям до Мекки символізує об'єднання всіх мусульман в єдину сім'ю. Повторення молитов зміцнює віру в існування Бога і добра.

Третій стовп - це пост. Мусульмани постять часто. Є у них і строго обов'язковий пост. Він проводиться в місяць Рамазан в пам'ять про перші одкровеннях Корану, які були отримані Мухаммадом. Пост дає людям "прозору душу, щоб перевершувати, чистий розум, щоб думати, і легке тіло, щоб рухатися і діяти".

Четвертий стовп - сплата боргів і милостиня. В кінці поста мусульмани повинні виплатити щонайменше 2,5% доходу на користь нужденних.

П'ятий стовп - це хадж, паломництво в Мекку. Всі мусульмани хоч раз в житті зобов'язані зробити цей похід. Він включає в себе кілька обрядів, призначених для того, щоб якомога більше наблизити віруючих до Бога. Хадж привертає мусульман зі всіх кінців світу і долучає віруючих до глибоких релігійних переживань.

Догматика ісламу проста. Мусульманин повинен твердо вірити, що є тільки один Бог - Аллах; що Мухаммад був посланцем-пророком; що до нього бог посилав людям і інших пророків (це біблійні Адам, Ной, Авраам, Мойсей, християнський Ісус), але Мухаммад вище їх. Існують ангели і злі духи (джини), втім останні, що перейшли в іслам з давньо арабських вірувань, не завжди злі, теж перебувають під владою Бога і виконують його волю; що в останній день світу мертві воскреснуть і всі отримають відплати за свої справи: праведні, що шанують Бога, будуть насолоджуватись в раю, грішні та зрадливі будуть горіти в гієну; нарешті, що існує божественне приречення, бо Аллах кожній людині наперед призначив його долю [1] .

Як проста догматика ісламу, так прості і його практичні поради, про які йшла мова, і обрядові заповіді. Вони зводяться (нагадаємо!) До наступного: обов'язкова п'ятикратна молитва щодня в встановлені годинник; обов'язкове обмивання перед молитвою і 15 інших випадках, після будь-якого забруднення; податок (закят) на користь бідних, щоденний пост (ураза, в десятому місяці - Рамазана) протягом усього місяця; паломництво (хадж) в священне місто Мекку, який правовірний мусульманин повинен по можливості зробити хоча б раз у житті.

Кожне з цих приписів, не дивлячись на те, що вони самі по собі не так вже тяжкі і нездійсненні, допускають вилучення і пом'якшення в скрутних випадках. Вода для обмивання у разі її відсутності може бути замінена піском, пилом; дотримання посту необов'язково для хворих, мандрівників, вони можуть і повинні отпостіться пізніше відповідне число днів; до речі, мусульманський піст, на відміну від християнського, полягає в повному утриманні від будь-якої їжі і пиття від сходу до заходу сонця, але зате в решту часу доби можна їсти і пити що завгодно і вдаватися до будь-яких задоволень.

Мусульмани мають з іудаїстами ряд загальних звичаїв і заборон: обов'язкове обрізання хлопчиків (але це проробляється ні з новонародженими, як у євреїв, а з семи-десятирічними хлопчиками); заборона їсти свинину; суворе заборона робити зображення Бога і взагалі зображати живі істоти. Послідовникам ісламу заборонено також пити вино. Одне з приписів мусульманської релігії полягає в священній війні за віру (джихад). У Корані воно викладено ясно: протягом восьми місяців на рік (бо чотири місяці вважаються "забороненими") належить воювати з многобожниками, з невірними, винищувати їх, захоплювати їх майно.

У VIII ст. всередині ісламу почалася дискусія про "нестворення" Корану. У середовищі найвизначніших богословів-традиціоналістів склалася думка, що Коран - одвічної і нестворене "слово Бога" (калам Аллах). Їх противники, і в першу чергу мутазиліти, яких підтримував халіф ал-Мамун (813-833), наполягали на тому, що Коран НЕ предвечен і був створений. Ці суперечки закінчилися торжеством традиціоналістів і привели до зміцнення їх догматики. Якщо Коран - нестворене слово Боже і виявляється предвічним показником його буття, він не може бути ніким змінений. Мусульманська громада в своєму житті повинна керуватися тільки тими приписами, які містяться в цій вічній книзі Бога. Таким чином, богословські дискусії завершуються релігійно-правовим пристроєм мусульманського життя.

Однак ця суперечка, проте, розділив мусульман на сунітів, шиїтів і хариджитов. Перш за все, мова йде про халіфа - главі мусульманської церкви, який заміщає посланника Аллаха. Перших чотирьох арабських халіфів з числа найближчих сподвижників Мухаммада, обраних по волі мусульманської громади, суніти, природно, вважали "праведними халіфами". Їх спосіб життя і вчинки розглядалися як приклад і складова частина сунни [2] .

У політичній і релігійній боротьбі шиїти назвали перших трьох сподвижників Мухаммада узурпаторами, які позбавили законної влади єдиного праведного халіфа Алі. Що ж стосується позиції хариджитов, то вони вважали правильним виключити зі списку двох обранців. При цьому всі три напрямки ісламу практично не розходяться в фундаментальних питаннях віровчення.

  • [1] Див .: Токарев С. А. Релігія в історії народів світу. М., 1976. С. 524.
  • [2] Сунна - переказ про життя і діяння Мухаммада, яке включає в себе хадіси, тобто висловлювання, приписувані самому пророку.
 
Якщо Ви помітили помилку в тексті позначте слово та натисніть Shift + Enter
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >
 
Дисципліни
Агропромисловість
Аудит та Бухоблік
Банківська справа
БЖД
Географія
Документознавство
Екологія
Економіка
Етика та Естетика
Журналістика
Інвестування
Інформатика
Історія
Культурологія
Література
Логіка
Логістика
Маркетинг
Медицина
Нерухомість
Менеджмент
Педагогіка
Політологія
Політекономія
Право
Природознавство
Психологія
Релігієзнавство
Риторика
Соціологія
Статистика
Техніка
Страхова справа
Товарознавство
Туризм
Філософія
Фінанси
Пошук