Навігація
Головна
 
Головна arrow Релігієзнавство arrow Релігієзнавство
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >

Коран

Біблія мусульман

Коран є Святим Письмом мусульман, аналогом Біблії у християн і Трипитаки у буддистів. Іноді Коран навіть називають Біблією мусульман. Однак Коран для мусульман більш значна книга, ніж, скажімо, Євангеліє для християн. Перш за все це обумовлено тим, що Коран виступає як Слово і Одкровення самого Бога, лише передане через Мухаммада. Зрозуміло, Книга, що йде від самого Бога, виявляється більш значною, ніж життєпису Ісуса Христа, які, хоча і канонізовані, але все-таки створені конкретними людьми.

Зміст Корану для мусульман можна порівняти з тим, що є Логосом, Словом Божим, Божественним промислом, тому не тільки загальний виклад, окреме слово, але навіть кожна буква вважаються в Корані божественним. Переклад слова "Коран" (те, що читається, вимовляється вголос) можна витлумачити в більш сокровенне сенсі. У мусульман є книга, в якій накреслено абсолютно все, що було в минулому, що є в цьому і чому належить статися. Ця священна книга мусульман, написана арабською мовою, складається з 114 глав (сур). Оскільки один з догматів ісламу проголошує вічність і нествореним Корану, мусульмани стверджують, що Коран в його канонічному значенні неможливо перекласти іншими мовами.

Единственность і внутрішня цілісність Аллаха (ат-тау- Хід) - одна з основних тем Корану. Аллаху відповідає за кориться все в світі, ніщо не може відбутися без його волі і його обізнаності про це. Стосовно людей він милостивий, милосердний і всепрощающ. Люди ж повинні, сприймаючи могутність і велич Аллаха, повністю підпорядковувати себе Йому (іслам), бути покірними Аллаху, богобоязливі, благочестивими, у всьому вірити Аллаху і покладатися на Його волю і милість. Він - єдиний справжній цар (малик) і суддя (Хакке) для людей. Аллах віддає людям за їх добрі і гріховні поетупкі. Один з улюблених сюжетів Корану - покарання, яке Аллах обрушував на народи і селища, де не захотіли слухати його і вели себе неблагочестиві. У угодне для себе час Аллах знищить все існуюче на землі, воскресить мертвих і збере їх до себе на суд, де кожному буде віддано за його діяння поваленням в пекло (Джахане) або блаженство в раю (ал-Джанна).

Ісламська культура

За формою текст Корану є римовану прозу, окремі розділи якої є зразком художньої сили. Переваги Корану високо оцінював А. С. Пушкін. Відомий цикл його віршів "Наслідування Корану", а також вільний переклад його окремих розділів:

Земля нерухомо - неба склепіння,

Творити, підтримані тобою,

Та не впадуть на посуху і води

І не придушать нас собою.

Багато хто, напевно, пам'ятають, наприклад, пушкінський переклад коранической клятви:

Клянуся подружжям і непарне,

Клянуся мечем і правою битвою,

Клянуся ранковою зіркою,

Клянуся вечірньою молитвою ...

Саме художня творчість - література, архітектура, образотворче мистецтво та ремесло - повідомляє культурі, а отже, і релігії неминущий характер. "Аллах красивий, і Він любить красу" - так словами пророка формулюється в ісламі художній сенс релігії. Аллах красивий, красивим належить бути як створеного Ним світу, так і відтворювати людиною і культурою світу поетичних, архітектурних і образотворчих форм. Такі неодмінна умова існування діалогічного буття ісламу, його риторична установка. На думку Шукурова, природно, що і художня творчість мусульман не сприймає часу, ми ніде не знайдемо в ньому принципову установки на передачу подій, збудованих в хронологічному порядку. Газель, каліграфія і арабеска тішать слух і зір [1] .

Іншу програму творчості мусульман уявити собі немислимо: традиційне творчість прибраний Теургическая задумом єдності сенсу і форми "речі", тому саме абстрактне мислення і абстрактна форма, підкреслюючи позачасовий модус художньої свідомості, по цю пору залишається стрижнем творчої діяльності мусульман.

Згадаймо російського філософа Флоренського, який пояснював, що поява сучасної науки і техніки, поєднане з "зростанням розумового світорозуміння", сприяє розпаду релігії і, відповідно, теургії художньої творчості. Це і відбулося з християнським мистецтвом, але поки щасливо минув, як вважає Шукуров, мистецтво ісламу. Поезія і мистецтво ісламу залишаються за своєю суттю явищем ностальгічним, передчувають і здійснюють Божественний задум.

Найлегше це побачити на прикладі того, що мусульмани називають Будинком Бога - мечеті. Строго кажучи, мечеть не їсти храм, аналогом храму для мусульман є Кааба - духовний центр ісламу. В обов'язок мусульманина входить ритуальне відвідування Кааби хоча б один раз в житті, а мечеть - сакральне місце щоденного спілкування з Богом, місце постійного нагадування про вічне божественне Завіті. Немає нічого дивного в тому, що класична архітектурна форма першої мечеті, побудованої пророком Мухаммадом, і всі наступні її відтворення відповідають канону старозавітній скинії, заповіданої Мойсеєві.

Мечеть є символічним аналогом божественної скинії, Будинком Бога, явленого людям. Але якщо скиния Мойсея - це "образ теперішнього часу", а християнська церква - "образ досконалої і нерукотворний скинії" майбутнього часу, то мечеть має більш вузьке призначення.

Висновок

Іслам в перекладі на російську мову означає покірність. Це одна з трьох світових релігій. Іслам, який приніс факел цивілізації в Європу тоді, коли вона переживала темні століття, в XX в. переживає відродження. Мусульмани живуть у багатьох країнах Близького і Середнього Сходу, Азії, Африки. У ряді країн іслам - державна релігія. Чисельність мусульман досягає 860 млн осіб. Це означає, що її сповідує приблизно п'ята частина населення. Усюди тепер будуються мечеті. Релігієзнавці кажуть про мусульманському відродження, маючи на увазі зростаючу увагу, яку приділяє системам освіти, заснованим на ісламської думки.

  • [1] Див .: Шукуров Ш. Що таке культура ісламу.
 
Якщо Ви помітили помилку в тексті позначте слово та натисніть Shift + Enter
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >
 
Дисципліни
Агропромисловість
Аудит та Бухоблік
Банківська справа
БЖД
Географія
Документознавство
Екологія
Економіка
Етика та Естетика
Журналістика
Інвестування
Інформатика
Історія
Культурологія
Література
Логіка
Логістика
Маркетинг
Медицина
Нерухомість
Менеджмент
Педагогіка
Політологія
Політекономія
Право
Природознавство
Психологія
Релігієзнавство
Риторика
Соціологія
Статистика
Техніка
Страхова справа
Товарознавство
Туризм
Філософія
Фінанси
Пошук