Навігація
Головна
 
Головна arrow Релігієзнавство arrow Релігієзнавство
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >

ЧАСТИНА V. РЕЛІГІЯ І СУСПІЛЬСТВО

РЕЛІГІЯ І ПОЛІТИКА

В результаті вивчення даного розділу студент повинен:

знати

  • • який стан релігії в суспільстві;
  • • що являє собою політизація віри;

вміти

• аналізувати політичні аспекти релігії;

володіти

• навичками практичного аналізу політичних аспектів релігії.

Влада і релігія

Не всім легко зрозуміти, що свобода людей, громадян не тільки "цього" світу, полягає в тому, що як підкоряючись тим чи іншим земній владі, так і не підкоряючись їм в тому або іншому, вони можуть виконувати волю Божу. Повстаючи в чому-небудь проти будь-яких органів влади цієї світу, релігія повстає не так на природу цих, від Бога даних влади, а лише на неправедне їх зміст. У цьому сутність релігійного особистого, мудрого, зрячого відношення до влади, на відміну від анархічного або абстрактного.

Людство звикло або тупо підкорятися всякому примусу, або егоцентричних повставати проти всякого примусу і навіть проти самої природи влади. Ось чому лише до сліпого опору владі відносяться слова апостола: "той, хто противиться владі, противиться Божій постанові". Повстаючи проти неправедного духу тієї чи іншої влади, борючись за відновлення зневажаються в світі Божих законів, людина, по суті, захищає самий лик влади як Божого встановлення, даного Богом на добро, а не на зло.

"Влада дається на Богослужіння і на служіння людині, його справжньої свободи - не на боговосстаніе і не на панування над людиною" [1] .

Першою земної владою є влада батьківська, і дитина покликаний не тільки їй коритися, але і почитати її: "Шануй батька твого і матір твою". Однак навіть це перше свою покору людина в деяких випадках може і навіть зобов'язаний порушити, бо "треба коритись Богу, як людей!". За словами архієпископа Іоанна Сан-Франциського, якщо стосовно законної і природного батьківської влади заповідається Євангелієм страшне, в чистому своєму значенні, слово ненависть (тобто вище вираження відкидання), то тим більше людина має право свято "ненавидіти", т. е. відкидати ту владу світу, яка утримує його, або інших людей, від послуху останньої влади і правді Божій. Такий діапазон даної понад людині свободи духу!

Однак ця свобода народжується не з егоїзму людського, а з любові, з Божої любові до людини і з відповідної любові людини до Бога. Чернець в монастирі покликаний слухатися навіть недостойного ігумена ( "якщо він тільки не єретик"). Тому справжня релігійна лагідність, не виправдовуючи рабства і не заохочуючи гвалтівників, є вищою установою людської свободи і сили духу. Якщо ж свобода визиску несправжній, а егоїстична, і Божа воля нехтується, то зло множиться. Прикладів історії безліч. За словами Іоанна Сан-Франциського, лише виконання волі Божої і применшення егоїстичної волі, будучи здійсненням любові і послухом Богові, є явище істинної свободи [2] .

Колись християнський єпископ привітав Атілла [3] , що входить в Європу: "Так, буде благословенний прихід твій, бич Бога, Якому я служу, і не мені зупиняти тебе!" Було б невірно звідси виводити думка, що всіх Абі Атіл треба завжди вітати такими словами. Привітання християнського єпископа (глибоке але своїм духовним змістом) не робив, звичайно, ні Атілла, ні його варварів, тими силами, опір яким забороняється. За Атілла, в самій руйнівності своєї, був покликаний зробити щось позитивне: напоумити розбещену Європу і спалити догнивають залишки стародавньої цивілізації. Після цього "ассенізагорского", можна сказати, в історичному аспекті справи, Атілла з його варварами як беззаконне і нечестива влада був вигнаний через людей тієї ж самою силою Божою, яка його "допустила".

Жанна д'Арк (бл. 1412-1431), борючись проти поневолювачів свого народу, які намагалися встановити в її країні свою "законну" (і навіть "християнську") влада, слідувала древнім біблійним прикладам і своїм безпосереднім одкровень Духа, підтвердженим згодом тією ж церквою, сліпі представники якої її умертвили.

Але не будь-який час історії буває часом Жанни д'Арк. Це доводиться враховувати. Не всяке час буває і часом Дмитрієв Донських і преподобних Сергієв. Далеко не завжди і не всякий борець проти якогось суспільного зла неодмінно песет в собі благодать істинної боротьби. Не всяка людина, що має благодать особистої боротьби зі злом, має і благодать громадської боротьби зі злом. Є й було в світі чимало таких борців, які, нехтуючи благодаттю боротьби зі злом, намагалися, проте, вести боротьбу зі злом громадським, і навіть у світовому масштабі. Від цього зло тільки множилося. І хоча завжди зустрічалися люди, що несли в історії благодать громадської боротьби за правду Божу, в історії було більше безблагодатних і лицемірних людських борінь зі злом. Це відноситься і до нашого часу, і не тільки до світської, а й до церковної області. Закликаючи до покори державної влади, апостоли кличуть до покори влади як такої, даної на творення і на охорону доброго творення.

Архієпископ Сан-Францисский ставить питання: "Спостерігаючи людську владу, поставили собі за мету відкинути влада Божу в світі, ми запитуємо себе:" Яка воля рухає такою владою? "". Звичайно, воля людська і демонічна, тобто тварна. Але яка воля допускає се на землі? Злу волю терпить, звичайно, не благословляюча, а допускає воля Божа, без якої нічого в світі не може відбутися. "Заради найбільш яскравого виявлення огидності зла перед потемніння свідомістю, заради навчання нечутливим людини цінностей вищою, вічним, заради порятунку світу від зла воля Божа допускає в світі цю" екстеріорізацію "спотвореного гріхом людської свідомості і злої волі, наслідком яких є і руйнівні стихійні катастрофи. .. Не благословляє Творець це хворобливе спотворення Їм створеної гармонії життя, але допускає його, з метою промислітельного для людини, з метою зцілити спотворення духовне в людях. і, тільки зрозумівши всю беззахисність, слабкість і смертність свою без Бога, людина може знайти своє велике порятунок в Бога ... Побачити це можна тільки в світлі вічності " [4] .

Божа влада, на відміну від людської, не вбиває і не пов'язує свободи людини, але звільняє, виховує волю і удосконалює її, лікує любов'ю і істиною. Логосом Божим звільнена людина високо піднімається над минущими владою і явищами цього світу. І можна чути, як істина, окриляючи останню волю людини, гримить в грізних подіях землі і тихо схиляється над вірною душею.

  • [1] Іоанн Сан-Францисский. Свобода і влада // Його ж. Вибране. С. 392.
  • [2] Див .: Іван Сан-Францисский. Свобода і влада С. 393.
  • [3] Атілла - ватажок гунів з 434 р Очолив спустошливі походи.
  • [4] Іоанн Сан-Францисский. Свобода і влада. С. 394.
 
Якщо Ви помітили помилку в тексті позначте слово та натисніть Shift + Enter
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >
 
Дисципліни
Агропромисловість
Аудит та Бухоблік
Банківська справа
БЖД
Географія
Документознавство
Екологія
Економіка
Етика та Естетика
Журналістика
Інвестування
Інформатика
Історія
Культурологія
Література
Логіка
Логістика
Маркетинг
Медицина
Нерухомість
Менеджмент
Педагогіка
Політологія
Політекономія
Право
Природознавство
Психологія
Релігієзнавство
Риторика
Соціологія
Статистика
Техніка
Страхова справа
Товарознавство
Туризм
Філософія
Фінанси
Пошук