Навігація
Головна
 
Головна arrow Релігієзнавство arrow Релігієзнавство
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >

Бог і політика

Найголовніший політичне питання в США і в усьому світі: як поєднати традиції лібералізму [1] з духовністю.

Ніколи в історії ці дві сфери людських прагнень не єдналися разом у що б то не було прийнятне. Фактично сучасний лібералізм (і загальний рух європейського Просвітництва), як вважає американський дослідник К. Уїлбера, з'явилися на світло в значній мірі як сила, спрямована проти традиційної релігії. Бойовий клич Вольтера - "Згадаймо про жорстокості!" - Облетів весь контінет: згадаємо про звірства, яким піддавалися чоловіки і жінки в ім'я Бога, і покінчимо з цими звірствами і з цим Богом раз і назавжди [2] .

Сьогодні в одному таборі знаходяться ліберали, які виступають за індивідуальні права і свободи, проти тиранії колективу. Вони з цієї причини живлять глибоке підозра до всіх релігійних рухів саме через те, що останні завжди готові нав'язувати свої переконання іншим і навчати нас тому, що ми повинні робити, щоб врятувати свою душу. Освічений лібералізм історично виник, щоб боротися з такою релігійної тиранією, і в глибині душі він живить глибоку недовіру (часом переходить в ненависть) до всього релігійного та духовного, до всього, що хоча б віддалено пов'язане з Божественним.

Ось чому ліберали готові замінити порятунок Богом порятунком економікою. Істинне звільнення і свободу можна знайти не в якійсь утопічною посмертної життя (або в будь-якому іншому опіум для народу), але в реальних доходах на реальній землі, виходячи з матеріальної та економічної необхідності. "Ліберальне" часто було синонімом "прогресивного" саме тому, що прогрес в реальних соціальних умовах - економічні, матеріальні і політичні свободи - визначав саму суть лібералізму.

"На місце колективної терапії лібералізм поставив те, що ми могли б назвати" універсальним індивідуалізмом "- заклик до того, що з усіма людьми, незалежно від раси, статі, кольору шкіри і переконань, слід звертатися справедливо, чесно і з рівними правами на правосуддя . Звільнення особи від колективної тиранії заради руху до економічної і політичної свободи - один з найбільш гучних гасел лібералізму " [3] .

На думку Уилбера, такий лібералізм, безумовно, приніс чимало хорошого. Але біда в тому, що занадто часто релігійна тиранія просто змінюється тиранією економічної, і Бога Папи Римського змінив Бог всемогутнього долара. Бог більше не міг придушувати нашу душу, але її могла пригнічувати фабрика. Наші взаємини з Божественним перестали бути головним у житті - їх змінили турботи про власні доходи. Таким чином, навіть посеред матеріального достатку наша душа могла повільно вмирати від голоду.

Консерватори більш прихильні громадянської гуманістичної традиції, що ставить сутність чоловіків і жінок в залежність від колективних стандартів і цінностей, в тому числі, виключно релігійних. У більшості форм консерватизму республіканське і релігійна течія настільки глибоко переплелися, що навіть коли консерватори гучно виступають за індивідуальні права і за "свободу від уряду", вони роблять це лише в тому випадку, якщо ці "свободи" відповідають їхнім релігійним догмам.

Акцент на колективних і сімейних цінностях дозволяє консерваторам будувати сильні держави, але часто за рахунок тих, хто не поділяє їх конкретної релігійної орієнтації. Культурна тиранія ніколи не цурається консервативної посмішки, і ліберали в жаху відсахується від тієї "любові" до всіх дітей Божих, яку проповідують консерватори, бо їх відлякує той факт, що якщо ви не належите до числа їхніх дітей Божих, то вас чекають невеселі дні.

Таким чином, кажучи дуже спрощено, "гарне" і "тиранія" присутні як у ліберальній, так і в консервативній орієнтаціях, і очевидно, що ідеальна ситуація полягала б у тому, щоб взяти гарне з кожного з цих напрямків, відкинувши відповідні їм форми тиранії .

Що ж можна вважати хорошим в лібералізмі? Його акцент на свободі і відмова від стадного менталітету. Однак у своєму прагненні захищати індивідуальні свободи лібералізм завжди схилявся до заперечення будь-яких колективних цінностей - включаючи релігію і духовність - і заміщенню їх акцентом па матеріальних і економічних умовах. Підвищена увага до економіки саме по собі не підлягає засудженню, але воно в ще більшому ступені сприяє ліберальної атмосфері, яка дозволяє вам турбується про що завгодно, тільки не про вашу душу. Релігійні теми завжди викликають в ліберальних колах деяке замішання. І. Кант чудово висловився з приводу ліберального Просвітництва: "Наше ставлення до Бога тепер таке, що якщо хтось зайде до вас і застане вас моляться на колінах, ви будете збентежені до глибини душі".

Все духовне і релігійне, як правило, викликає збентеження і в нинішній ліберальної атмосфері економічних і політичних свобод. Виною тому наше міфологічне і повсякденне уявлення про Дусі. Однак цілком зрозуміло: лібералізм історично з'явився на світло, щоб вбити Бога, і, врешті-решт, чудово в цьому досяг успіху. В результаті лібералізм не так уже й далекий від "антидуховні тиранії".

"Чи можна знайти спосіб зберегти сильні сторони лібералізму (індивідуальні свободи) і позбутися від тиранії анти- духовності?" - Запитує К. Уїлбера. На його думку, гарне в консерватизмі - це його розуміння того, що при всій важливості окремих особистостей і індивідуальних свобод, ми глибоко помиляємося, якщо уявляємо, ніби індивіди існують в ізоляції. Навпаки, ми як особистості включені в глибокі контексти сім'ї, власності і духу, і від цих фундаментальних контекстів і зв'язків залежить наше власне існування. Значить, в певному сенсі, навіть мої власні найглибші індивідуальні цінності залежать не від мого ставлення до самого себе в самовдоволеної позиції автономії, а від мого ставлення до моєї сім'ї, моїх друзів, моєму суспільству і моєму Богові, і в тій мірі, в якій я заперечую ці глибокі зв'язки, я не тільки руйную тканину суспільства і спонукаю його до розгулу гіперіндівідуалізма, але і розривають найглибшу з усіх зв'язків - зв'язок між людською душею і божественним Духом.

Ліберали задаються питанням: "Якого, власне, Бога ви маєте на увазі?" Адже незаперечний факт, що всі ці консервативні ідеї мають чисто умоглядний характер, а коли справа доходить до реальної практики конкретної релігії з конкретним моральним кодексом, на історичному горизонті вже маячать процеси над відьмами. Всі ідеї важливості спільноти, духовного контексту і зв'язків переростають в ідеологію шовінізму: праві вони чи не праві, але це моє суспільство, мій Бог, моя країна, і якщо ти не поважаєш мого Бога, то потрапиш в пекло, і я буду тільки радий тобі в цьому допомогти. Культурна тиранія, краще або гірше замаскована, завжди близька консервативної традиції.

К. Уїлбера задається питанням: чи не можна нам знайти спосіб зберегти сильні сторони консерватизму (особливо його позитивне ставлення до духовності), і відкинути його культурну тиранію? І хіба не можна зберегти сильні сторони лібералізму (індивідуальні свободи) і відкинути тиранію антидуховності?

Коротше кажучи, чи не можемо ми знайти духовний лібералізм, духовний гуманізм, орієнтацію, поміщають права окремої особистості в більш глибокі духовні контексти, які не заперечують цих прав, але обґрунтовують їх? Чи може нова концепція Бога, Духа бути співзвучною благородним цілям лібералізму? Чи можуть ці два нинішніх ворога - Бог і лібералізм - якимось чином порозумітися?

На думку Уилбера, немає більш насущного питання серед тих, що стоять перед сучасним світом, і тим, що прийде йому на зміну. Одна лише консервативна духовність буде продовжувати розділяти і фрагментировать світ, просто тому, що з такою парадигмою ви можете об'єднувати людей, тільки якщо вони готові вірити в вашого конкретного Бога, і нітрохи не важливо, чи буде це Єгова, Аллах, Сінто або Шива: це просто імена, під якими ведуться війни.

Звідси висновок: треба рішуче зберігати завоювання ліберального Просвітництва, але поміщати їх у контекст духовності, яка дає відповідь на найістотніші і справедливі заперечення, підняті епохою Просвітництва, і в значній мірі позбавляє їх гостроти. Це буде духовність, яка спирається па Просвещение, а не заперечує його. Іншими словами, це буде ліберальний Дух.

  • [1] Лібералізм - ідеологічне і політична течія, що об'єднує прихильників парламентського ладу і буржуазно-демократичних свобод.
  • [2] Див .: Уилбер К. Око духу. Інтегральне бачення для злегка схибленого світу. М., 2002. С. 22.
  • [3] Уилбер К. Око духу. Інтегральне бачення для злегка схибленого світу. С. 23.
 
Якщо Ви помітили помилку в тексті позначте слово та натисніть Shift + Enter
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >
 
Дисципліни
Агропромисловість
Аудит та Бухоблік
Банківська справа
БЖД
Географія
Документознавство
Екологія
Економіка
Етика та Естетика
Журналістика
Інвестування
Інформатика
Історія
Культурологія
Література
Логіка
Логістика
Маркетинг
Медицина
Нерухомість
Менеджмент
Педагогіка
Політологія
Політекономія
Право
Природознавство
Психологія
Релігієзнавство
Риторика
Соціологія
Статистика
Техніка
Страхова справа
Товарознавство
Туризм
Філософія
Фінанси
Пошук