Династія 0

Ісіда і Осіріс справили на світло бога Гора, який зображувався ієрогліфом сокола або людською фігурою з головою сокола.

Гор одночасно - бог-цар і останній в ряду божеств, які є владиками на початку єгипетської історії, про які в більш пізній час дуже докладно розповідають царські папіруси з Турина. Єдність царя і бога чітко виразилося в єгипетському мистецтві - голова царя спирається на крила сокола, цар як би мислиться єдиним з богом Гором. Боги - царі давньоєгипетської міфології - утворюють так звану династію 0. Крім Гора-сокола в неї включають Гора-скорпіона, Гора-Ра, Гора- Саха. Вони утворюють небесну династію царів.

Атрибутом влади бога і фараона був Сехем - жезл. Слово "Сехем" служить для позначення поняття "влада", коли мова йде про стоять між богами і людьми сутності на зразок зірок. Сехем означає також богів, у Осіріса прізвисько - "Великий Сехем, який живе в фінітском номі". Сехем як фетиш може стати формою прояву божественної сили. Йдеться про палиці володаря, на верхній частині якого намальована пара очей.

Закінчує період династії 0 напівлегендарний засновник царства фараонів Нармер, якого часто ототожнюють з засновником I династії фараонів. Він об'єднав обидва єгипетських царства і представляв втілення Гора в людині - Гор-фараон. Божественність царя ясно виражається в тому, що він, згідно з давніми уявленнями, є однією з форм явища бога-сокола Гора, ім'я якого, ймовірно, означає "даль", є небесним божеством, яке стосується кінчиками своїх крил кордонів землі.

Культ фараона

Світовий порядок в епоху Стародавнього царства характеризує ідея святості фараонів. Бог-цар - це сила, яка веде в рух впорядковану гру життєвих сил: Він "обдарований життям" і тому може "обдаровувати життям". Він є те, що "утримує серця в житті". Цар - "владика Маат" і "здійснює Маат". Слово "Маат" - центральне поняття для позначення світового порядку в Стародавньому царстві. Маат зазвичай перекладається як "справедливість" або "істина".

Богиня Маат є персоніфікацією закономірності, що лежить в основі всього сущого. Вона уособлює поняття "право", "правда" і "світобудова". Найдавніший ієрогліф "Маат" - крісло з прямою спинкою - відбивав, ймовірно, прямизну тронного п'єдесталу, який, в свою чергу, символічно зображував початковий пагорб. Без Маат немає життя. Вона - їжа і питво бога Ра. Судді вважалися священиками Маат. Під час суду над мертвим серце його зважувалося на вагах справедливості, причому противагою служили пір'я Маат (символ правди). Показання ваг записував бог Тот.

Сфера влади фараона була табу для звичайних людей. Коротко і ясно це виразилося в стародавньому вислові, що характеризує хід фараона: "Йде бог - захист землі". Владику Стародавнього царства оточувала небезпечна для звичайних людей сфера магічної сили. Звичайна людина навіть не міг до неї наближатися. Якщо під час ходи фараона один з його наближених випадково стосувався ногою одного з скіпетрів фараона, фараон зараз же викрикував заздоровну для нього, щоб вигнати небезпеку від його знаків влади та снасті зачепила від смерті.

На уявленнях про те, що все навколо фараона - це табу для звичайних людей, заснований і дуже ранній звичай сакрального убивства свити фараона під час похорону фараона. Поховання першої династії показують нам, що після природної смерті фараона всіх членів його сім'ї і його двір ховали поблизу від гробниці фараона, щоб сила фараона, що підтримує життя, продовжувала діяти на них. Цар I династії Хор Джер (Хват) похований на кладовищі в Абідосі (Умм ель-Кааба), разом з ним поховані 338 слуг і жінок гарему, що є доказом людських жертвоприношень в період правління першої династії.

Першим ударом по ідеї про святість фараонів було піднесення бога сонця Ра, який стався з кола космічних богів Східної дельти. Цей бог сприяв олюднення фараонів, так як, коли стали поклонятися йому, на місце колишньої ідентичності фараона з верховним богом прийшли уявлення про батька і сина. Якщо раніше фараона розглядали як втілення бога-сокола Гора, то поступово цей бог стає першим і вищим творінням, сином бога сонця. Але разом з цим визнанням похитнулася віра в фараона-бога.

Катастрофа древніх царства. зміна культів

У вченні фараона Ахтоя II (X династія) говориться весь час тільки про "бога" (ntr), а не про численні богів политеистического пантеону. У ньому йдеться: "Бог оберігає людей, своє стадо. Він створив їм на радість небо і землю. Він приборкав силу пра-води, він створив для їх нюху аромат життя. Вони - його подобу, вони вийшли з його тіла. Він зійшов на небо заради їхніх сердець і заради того, щоб дивитися на них. Він створив для них рослини і звірів, птахів і риб, щоб прогодувати їх ... Він уже в материнському лоні створив їм пана як повелителя, щоб було на кого спертися слабкому .. . Він убив серед них злодіїв ... Подивися, бог знає ім'я кожного ".

За ця спроба була зроблена фараоном Аменхотепом IV (XVIII династія, ок. Одна тисяча триста шістьдесят одна - 1340 р.до н.е.). Місто (сьогоднішній Телль аль-Амарна) він назвав ім'ям бога сонця, проголошеного ним єдиним богом, Атон, Ахет-Атон ( "горизонт сонячного кола"). Він змінив своє ім'я: з Аменхотеп ( "Амой задоволений") він зробив Ехнатон ( "Атон подобається"). З більшою ретельністю викорінювалося шанування стародавніх богів, навіть слово "боги" у множині було стерто з пам'ятників. Після смерті фараона пішла швидка реакція традиційних сил єгипетської релігії, з успіхом відкинули поклоніння одному богу.

Стародавній Єгипет, його держава, його культура, мова і релігія - це явища, які належать історії. Царство фараонів остаточно зникло, коли Олександр завоював Єгипет після битви при Ісос (332 м до н.з.) і Єгипет був втягнутий в культурний світ еллінізму, а єгипетська культура втратила своє значення як сила, яка об'єднує людей, що живуть на Нілі.

Релігія Давнього Єгипту не збереглася як живе незбиране явище, але як символ вона живе в герметичному зведенні часів грецької і римської античності, в алхімічних трактатах Середніх віків і герметизм епохи Відродження, в тлумаченнях і пророцтвах Нострадамуса, в єгипетському масонстві графа Каліостро, у видіннях і " книзі Тога "Еттейли в Новий Час, в" рівнодення Богів "Алістера Кроулі в XX в.

 
< Попер   ЗМІСТ   Наст >