Навігація
Головна
 
Головна arrow Релігієзнавство arrow Історія релігії
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >

Релігія Давнього царства

Світовий порядок в епоху Стародавнього царства характеризує ідея святості фараонів. Бог-цар - це сила, яка веде в рух впорядковану гру життєвих сил, це необхідний вихідний пункт світської і божественної сфери, "єдиний самостійний фактор в земній сфері по відношенню до божественного світу" (Герман Кіс). Він "обдарований життям" і тому може "обдаровувати життям". Він є те, що "утримує серця в житті". Цар - "владика Маат" і "здійснює Маат". "Маат" - центральне поняття для позначення світового порядку в Стародавньому царстві. Маат зазвичай перекладається як справедливість або істина. Але обидва ці поняття, якщо навіть розглядати їх в комплексі, недостатньо відображають значення Маат. Богиня Маат є персоніфікацією закономірності, що лежить в основі всього сущого; вона уособлює поняття "право", "правда" і "світобудова". Найдавніший ієрогліф Маат відображає, ймовірно, прямизну тронного п'єдесталу, який, в свою чергу, символічно зображував початковий пагорб. Ця форма показує нам зв'язок фізичного і етичного сенсу Маат. Без Маат немає життя; вона - їжа і питво бога Ра. Образ цієї богині - сидить, зі страусиним пір'ям на голові - фараони тримали в руці у вигляді ляльки і приносили в жертву богам. Це означало, що цар уособлює божественний порядок. Судді вважалися священиками Маат. Під час суду над мертвим серце його зважувалося на вагах справедливості, причому противагою служили пір'я Маат (символ правди). Нерідко згадуються дві богині Маат, які порівнювалися з обома сонячними турами (званими Мааг).

Божественність царя ясно виражається в тому, що він, згідно з давніми уявленнями, є однією з форм явища бога сокола Гора, ім'я якого, ймовірно, означає далечінь, є небесним божеством, яке стосується кінчиками своїх крил кордонів землі.

Божественність живого царя виражається різними способами. Його корона - це знак сакрального панування, вона завжди наділена сакральної силою. Існували різні ієрогліфічні зображення царської влади, пов'язані із зображенням корони. Подвійна корона означає подвійне панування, тобто влада над Верхнім і Нижнім Єгиптом. Фараон завжди мав безліч імен (титулів), які позначали його зв'язку з богами. Коронація фараона і повторні коронації під час свята Сивий завжди були сакральними діями. Тільки фараон, згідно з офіційними поданнями, міг під час культу вступати в зв'язку з богами. Оі міг делегувати свої повноваження жерцям, так як кількість святинь в Стародавньому Єгипті поступово зростало і один фараон не міг всюди брати участь у богослужінні.

Не дивно, що сфера влади фараона була табу для звичайних людей. Коротко і ясно це виразилося в стародавньому вислові, що характеризує хід фараона: "Йде бог - захист землі". Владику Стародавнього царства оточувала небезпечна для звичайних людей сфера магічної сили. Звичайна людина навіть не міг до неї наближатися. Якщо під час ходи фараона один з його наближених випадково стосувався ногою одного з скіпетрів фараона, фараон зараз же викрикував заздоровну для нього, щоб вигнати небезпеку від його знаків влади, і врятувати від смерті того, хто зачепив скіпетр.

На уявленнях про те, що все навколо фараона - це табу для звичайних людей, заснований і дуже ранній звичай сакрального убивства свити фараона під час похорону фараона. На відміну від шумерів, у яких ми зустрічаємо цей звичай в Куше і в підземних похованнях Ура I, в Єгипті цей звичай був поширений тільки в додинастический період і під час правління 1-й династії. Поховання 1-й династії свідчать, що після природної смерті фараона всіх членів його сім'ї і його двір ховали поблизу від гробниці фараона, щоб сила фараона, що підтримує життя, продовжувала діяти на них.

Напевно, найточніша формулювання божественності єгипетського фараона дійшла до нас з більш пізнього часу. Ми читаємо в автобіографії Рехмира, який був візиром при Тутмосі III (18-а династія): "Що є фараон Верхнього Єгипту? Що є фараон Нижнього Єгипту? Він - бог, за рахунок нормативних дій якого люди живуть, він - батько і мати всіх людей, єдиний в своєму роді, що не має собі подібних ".

Дійшли до нас свідоцтва культу померлих фараонів є і сьогодні вражаючу картину сакрального панування. Монументальна форма гробниць фараонів - мастаба (араб. - Лава) і піраміда, а в Нове царство скельне поховання - характерна для гробниці фараона в різні періоди історії. Ступінчаста піраміда Джосера - перша кам'яна споруда в Єгипті - спочатку планувалася як мастаба. Перша мастаба надбудовувалася мастабами меншого розміру, перетворюючись в пірамідальну конструкцію. У піраміді Джосера були приготовлені похоронні камери не тільки для царя, по і для всіх членів його сім'ї, як в древніх мастабах.

Найбільші піраміди були побудовані в період 4-й династії близько Гізеха (на західному березі Нілу навпроти Каїра). Це піраміди Хеопса, Хефрена і Мікеріноса. Сама величезна - це піраміда Хеопса заввишки 146,59 м. Єгипетських фараонів ховали в пірамідах до періоду 17-ї династії, хоча пізніше піраміди були вже значно менше. У період Нового царства поширеними стали скельні поховання, які були, починаючи з Тутмоса I (18-а династія), розташовані в долині фараонів (араб. - Біба ялина Молук) позаду Дейр ель Бахрі (Західний Тхебен). Як описав Геродот (II, 124), в більш пізні часи вважали, що піраміди - це результат праці рабів, вимушених створювати піраміди за вказівкою деспотів. Насправді ж вони - вираз народних релігійних уявлень, джерелом яких була віра в безмежність божественної природи фараона.

Поряд з архітектурними пам'ятками були і літературні свідоцтва сакральної природи фараонів Стародавнього царства. У 1881 р в пірамідах були знайдені тексти, які можуть бути приписані останньому фараона 5-ї династії - фараону унас і після нього фараонам 6-ї династії, яка завершує епоху Стародавнього царства. Вони були знайдені в самому саркофазі і в інших приміщеннях і проходах пірамід, споруджених у Саккари поблизу від древнього Мемфіса. Однак тексти, знайдені в пірамідах як ціле, були створені не тільки за часів Унаса, в них є частини, які стосуються ще більш давніх часів, що частково може бути доведено. Тексти з пірамід служили зміцненню уявлень про безсмертну життя фараона і про його вступ до товариства богів. Це найдавніші на землі тексти про воскресіння. Їх читали вголос при похованні фараона, в саркофазі їх розміщували так, що сам фараон при своєму воскресінні міг їх прочитати.

За допомогою міфічних оповідань, в яких проводилася аналогія долі померлого фараона і божественного процесу, тексти з пірамід стверджували безсмертя владики. Міфічні розповіді не одноманітно. Часто фараон розділяє долю Осіріса, його смерть і воскресіння. В оповіданнях, однак, є логічно несумісне з цим уявлення про небесне потойбічному світі в царстві бога сонця Ра.

Вчення про ка. Ка є виразом народжує і охороняє сили; в найдавніші часи також і чоловічий виробляє сили (для якої має місце і звукова ідентичність з ка - так вимовляється слово "бик"), а вже незабаром духовної і душевної сили. Ієрогліф "ка" зі своїми защіщающе піднятими руками відтворює магічний жест, який охороняє життя свого носія від злих сил. Ка народжується разом з людиною. Стародавні зображення показують, як бог Хнум створює на глиняному колі разом з народженою дитиною його ка. За життя ка розглядалося як двійник, що увібрав в себе всі властивості і характеристики особистості і надає їй унікальність. Як двійника ка супроводжує людину; людина помирає - ка продовжує жити. Піти до свого ка - означає "вмерти", так як ка залишає свого людського носія і повертається до свого божественного першооснови. Проте ка зберігає зв'язок з муміфікованим тілом і залежить від злиденні, що подається до гробниці. Ка потребує нище у своїй подальшій життя, яка йому подається як жертвопринесення або символічно в картинах, встановлених в гробницях. Так як харчування сприяє отриманню життєвої сили, то їжа також позначається як ка- містить; поняття множини кау означає буквально жертовна їжа. Відомі зображення, в яких замість жертовних столів стоїть знак "ка".

Тісно пов'язаний з силами природи єгиптянин бачив в твердості і незмінності каменю прояв абсолютного буття, якому протиставляється хитке і крихке існування людини. Гори, скелі і камені є в своїй незайманості чином тривалості, вічності. Коли людське тіло розкладеться, збережеться образ, вирубаний з каменю, а написаний ім'я померлого стане порукою для подальшого життя. Статуї богів і царів так само, як і обеліски, повинні були бути монолітами (наприклад 15-метровий Мемносскій колос без цоколя). Як образу часу і непорушності камінь може стати також символом центру, священного осередку, куди входять всі площини буття (небо, земля і нижній світ). Гелиополь володів кам'яним фетишем у вигляді кеглі (конуса), що називався Бенбеном, який шанувався як місце прояви Прабога. У храмі Амона в Напате був встановлений кам'яний конус, прикрашений орнаментом і зображеннями богів. В оазисі Сива у бога, названого греками Аммон (тобто Амон), був символ у вигляді конуса з каменю, який римський історик порівнював з Умбілікус (пупом землі).

Вчення про ба. Розвиток ці навчання набувають у вченні про Ба, яке формується в кінці першого династичного періоду. Слово "ба" близько, по Гораполлона, до поняття "душа", але в ньому досить мало схожого з античним уявленням про душу. Ба означає духовну силу; в найдавніших релігійних текстах анонімно виступають боги називалися просто ба. Потім це слово стало синонімом для форми прояву бога. Так, у Феніксі (Геліополь) бачать ба бога сонця Ра, Апіса в Мемфісі шанують як ба Осіріса. Але в текстах зустрічаються приклади, коли одного бога вважають формою прояву іншого бога, наприклад коли Осіріса називають "Душею Ра". Відносно царя поняття "ба" означає керуючу, навіть божественну владу. Під кінець Стародавнього царства поняття "ба" вже відносять до всіх людей; воно стає відтепер носієм невиліковним вічної сили. Надгробні малюнки Нового царства показують, як ба-душа в образі пташки сидить на дереві у поховання. Магічно діють вислови мертвих повинні дати можливість душі "прийняти будь-який образ, який вона побажає".

В цей же час з'являється і так званий ба-анкх (бант життя). Первісне значення банта життя спірно; можливо, мова йде перш за все про магічні вузликах. Як ієрогліф цей знак означає життя (анкх), як символ - вказує на божественне, тобто на вічне життя. Тому він є завжди атрибутом богів, які вручають його царю. Повітря і вода є елементами життя, тому вони можуть описуватися знаком анкх; так, бог тримає бант життя у носа царя (немов подих життя), або при культовому очищенні струмінь води виливається на царя у вигляді банта життя. Як символ невичерпної життєвої сили знак анкх наносився па стіни храмів, пам'ятники і навколишні предмети. Часто сто можна бачити на фризах начиння і навіть навколо підніжжя, звідки, можливо, серед іншого він перейшов на ремені сандалій. Через свою нагадує хрест форми цей знак увійшов в християнсько-коптську символіку [1] .

Розвиток культу фараона. Тексти з пірамід підносять бога-фараона над усім земним: "Твої батьки - не люди, твої матері - не люди" (Бенкет. 809). Але і боги лякаються і жахаються при наближенні проголошеного: "Хвилювання на небі." Ми бачимо нове, - говорять вони. - Древніх богів "" (Бенкет. 304).

Надвлада фараона Унаса відбилася в знаменитому "каннібаліческом гімні" (Бенкет. 273 і 274). У ньому відчувається сильний вплив африканського компонента в єгипетській культурі, якому притаманне насильство і жорстокість:

"Небо вкрите важкими хмарами, зірки в імлі, небесне склепіння здригається, кістки земного бога тремтять - після того як вони побачили фараона Унаса, блискучого і всесильного як бога, який живе від свого батька і поїдає свою матір. Велич фараона Унаса - в небі, його сила - в царстві світла, як і у його батька (бога) Атума. він створив його, але він (Унас) могутніше, ніж він. Фараон Унас - це бик на небі, який живе у злиднях і тому вирішує жити від способу кожного бога і роздирає їх нутрощі, коли вони, наповнивши тіло чарівною силою, прийшли з острова вогню.

Фараон Унас - єдиний, хто їсть людей і живе від богів, володіє посланням і видає накази. (Бог) Хонсу, який вбиває владик, перерізає їм глотку за фараона Унаса і вилучає їх нутрощі, бог-вбивця розчленовує їх для фараона Унаса і варить з них вечерю в своєму вечірньому вогнищі. Фараон Унас - це той, хто з'їдає їх чарівну силу і проковтує їх духів. Фараон Унас - це велика сила, яка сильніше за всіх сил. Хто попадеться фараону унас на шляху, того він з'їдає шматочок за шматочком. Фараон Унас - це бог, древнє найдавнішого бога. Переваги фараона Унаса неповторні, тому що він проковтнув сутність кожного бога. Час життя фараона Унаса - це вічність, його межі - нескінченність ... "

Першим ударом по ідеї про святість фараонів було піднесення бога сонця Ра, який стався з кола космічних богів Східної дельти. Цей бог істотно сприяв олюднення фараонів, так як, коли стали поклонятися йому, на місце колишньої ідентичності фараона з верховним богом прийшли уявлення про батька і сина. Якщо раніше фараона розглядали як втілення бога-сокола Гора, то поступово цей бог стає першим і вищим творінням, сином бога сонця. Папірус з Весткар доніс до нас більш пізню легенду, в якій є вже багато художніх елементів. Вона розповідає про сходження фараонів 5-ї династії, віруючих в Ра, в мудрому вислові Хеопса про відділення його роду і в історії народження трьох синів у дружини гелиопольского жерця, батьком яких був Ра. Ра наділив їх достоїнствами фараонів і визначив їх долю. За часів 5-ї династії віра в Ра стала державною релігією, і в його честь на західному березі Нілу поблизу від царських некрополів (особливо близько Абусире) були споруджені святині на честь бога сонця. Центром культу був обеліск, на вершину якого, на пірамідіон, падали вранці перші сонячні промені. Коли віра в бога сонця стала державною релігією, 5-а династія офіційно визнала рух, передісторія якого почалася ще за часів 2-ї династії, коли ім'я фараона містило елемент Ра. За разом з цим визнанням похитнулася віра в фараона-бога, що продовжувало розвиватися в подальшому за часів 6-ї династії і що стало початком розвалу держави Стародавнього царства.

  • [1] Див .: Лукер М. Єгипетський символізм. С. 2, 120.
 
Якщо Ви помітили помилку в тексті позначте слово та натисніть Shift + Enter
< Попередня   ЗМІСТ   Наступна >
 
Дисципліни
Агропромисловість
Аудит та Бухоблік
Банківська справа
БЖД
Географія
Документознавство
Екологія
Економіка
Етика та Естетика
Журналістика
Інвестування
Інформатика
Історія
Культурологія
Література
Логіка
Логістика
Маркетинг
Медицина
Нерухомість
Менеджмент
Педагогіка
Політологія
Політекономія
Право
Природознавство
Психологія
Релігієзнавство
Риторика
Соціологія
Статистика
Техніка
Страхова справа
Товарознавство
Туризм
Філософія
Фінанси
Пошук